Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wdzianko na zimę/jesień

• Zamknięty Temat jest zamknięty
462 odpowiedzi w tym temacie

#261 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 12 wrzesień 2011 - 12:21

Ma ktoś bluzę MIMO Dert ? Jaka jest jakość odzieży tej firmy? Może polecacie inną ocieplaną bluzę do 80 zł ( w ostateczności do 100 zł)

#262 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 12 wrzesień 2011 - 21:42

Czapka na jesień/zimę, niekoniecznie pod kask. Może ktoś z forowiczów ma jakieś sprawdzone typy, które sam miał/korzystał ?

#263 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 13 wrzesień 2011 - 08:14

Ja od kilku sezonów używam czapeczki typu komin Nalini. W zasadzie niczego specjalnego wymyślić z czapką nie można. Ja jestem bardzo zadowolony. Plusem jest to, że w części czołowej jest grubszy materiał, powyżej nieco cieńszy. Chroni zatoki a jednocześnie nie przegrzewamy się

#264 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 13 wrzesień 2011 - 10:31

Ja używam kominiarki ewentualnie szalokominiarki

http://allegro.pl/sz...1815495009.html

#265 trajka6666

trajka6666
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądPiła

Napisano 16 wrzesień 2011 - 19:09

Szukam jakiejś kurtki na jesień/zime. Myślicie że takie coś sie nada ? Polska firma Stanteks.
http://allegro.pl/ku...1803866907.html
Używa ktoś może takiej kurtki ? Tak samo widze mają długie spodnie niby z jakąś membraną jak ktoś ma to też proszę o opinie.

#266 Gosc_michal.now_*

Gosc_michal.now_*
  • Gość

Napisano 20 wrzesień 2011 - 15:52

Zamierzam kupić buty SPD zimowe i zastanawiam się jaki wybrać rozmiar, słyszałem że na zime lepiej kupić o 1nr większe. Czy jest to prawdą?

#267 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 20 wrzesień 2011 - 16:13

michal.now, na przykładzie Sidi mogę powiedzieć że buty zimowe są zaprojektowane większe. Mam w tym samym rozmiarze co letnie a jest sporo więcej miejsca (2 grube skarpety wejdą bez ucisku). Jak w innych firmach jest - nie wiem ale pewnie bez przymiarki się nie obędzie.

#268 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 wrzesień 2011 - 22:31

Z racji tego, że na dworze coraz zimniej postanowiłem pomyśleć o ciuchach. Niestety jestem w tym kompletnie zielony więc potrzebowałbym waszej pomocy :D

Odzież potrzebowałbym na dojazdy do pracy (3-zmianowa), zatem w zalezności od pory dnia temperatury w jakich bym jeździł to od 10 do 20 stopni (ale wiadomo, że na dworze w perspektywie paru następnych miesięcy będzie coraz zimniej). Dodam, że jak pada, to zaciskam zęby i też wskakuje na rower bo nie mam innego dojazdu, a sam dojazd zajmuje mi od 20 do 30 min.

Może pójde na łatwizje, ale jaki zestaw byście mi polecali?

Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to około 200 zł, a wstępnie myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/ko...1828891363.html + do tego jakaś bielizna (no własnie - jaka?). Rękawiczki i "ogrzewacz szyi" posiadam.

Co myślicie o takim zestawie? Czy na początek sie nada? Czy fakt, że ciuchy sa ogrzewane i bawełniane powoduje automatycznie, że będe sie pocił?

Pozdrawiam

#269 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 21 wrzesień 2011 - 08:55

Raczej napewno będziesz cały mokry. W 2 setkach bedzie cięzko dobrac cos porządnego. Sam dojeżdzam do pracy(ale troszke dłuzej bo 30-40m w zalezności od wiatru). Przy 18-20C to w grę wchodzą krótkie spodenki ewentualnie 3/4 plus lekka bluza z długim rękawem. POniżej 12C czyli rano zakładam jednak zimowe spodnie z membraną i bluze z windstoperem oraz lekkim ociepleniem, a krótkie gacie i lzejsza bluza jedzie w plecaku. Ja akurat szarpnałem sie na długie spodnie z membraną i nie żałuję bo w zwykłych ocieplanych przy 10C było mi za ciepło a ponizej 5C zdecydowanie mnie przewiewało. Jeśli masz mocno ograniczony budżet to radze zacząc od porzadnych spodni, które ochonią ci kolana i dadzą komfort jeżdzenia w zakresie od -8C do 12,a na upartego nawet przy 15C na plusie da się w tym jechac spokojnym tempem. Jesli chodzi o górę to zacznij od bielizny ( ja akurat polecam koszulke z długim rękawem z decathlonu za 59 zeta z działu dla biegaczy), a potem ewentualnie jakas kurtka.

#270 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 wrzesień 2011 - 09:38

Też radził bym zacząć od "gaci" i następnie potówka, rano jak będzie chłodno można założyć jakąś bluzę a pod nią w ostateczności gazetę i już cię nie przewieje. A w międzyczasie kupisz sobie kurtkę, i masz ochronę od zewnątrz a potówka zapewni komfort od wewnątrz.

#271 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 wrzesień 2011 - 11:36

dzięki wielkie cookie i GreQ za odpowiedź. Przynajmniej wiem już, że ten komplet to pic na wode i jedynie wyglądałbym w nim kolarsko, a pocił jak w normalnych ciuchach ;-) . Przeglądam tą oferte Decathlonu, cookie miałeś na myśli może koszulkę? Mógłbyś napisać mi co w niej jest takiego ekstra, odprowadza pot, ogrzewa czy co tam jeszcze? hmm... a co do spodni (z membraną czy też bez), jakie byście polecili? może coś takiego (to chyba lidlowski crivit)

#272 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 21 wrzesień 2011 - 13:40

Jeśłi chodzi o koszulke z decathlonu to własnie takie posiadam i imho jest świetna. Po pierwsze jest obcisł i przylega idealnie do ciała, a więc nic nie kapie po plecach i nie ścieka do tyłka, po drugie wchłanie cały pot i rozprowadza go równomiernie przez co łatwo odparowuje, a przy tym daje uczucie suchości i ciepła, po trzecie żebym nie wiem jak się w tym spocił to nie smierdzi potem, po czwarte wysycha momentalnie, nadaje się zarówno na temperatury ujemne jak i na dodatnie. Mam tez taką z krótkim rękawem. Wkładam na to tylko windstoper i jak jest bardzo zimno cos ocieplającego i jest git.

Co do spodni to odradzam długie spodnie bez szelek. Bedziesz miał goły tyłek po 2 km. JA mam akurat spodniez membraną z szelkami z decathlonu, które teraz kosztuja koło 250 zeta ale latem były przecenione na 130 i tak jak mówiłem sprawdzają sie świetnie. Podejżewam że kupisz cos podobnego na allegro w okolicach 120-150 zeta. Spodnie bez membrany mogą się sprawdzac(ocieplane) ele raczej tylko w temp dodatnich. Poniżej zera szkoda narażac kolana. Te co podałes w linku byłyby świetne - przynajmniej z opisu pod warunkiem ze byłyby z szelkami.

#273 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 21 wrzesień 2011 - 14:13

Jak wyżej, Buff, oczywiście oryginał

Mam w domu kilkanaście podróbek (Wielicki) i jeden oryginał. Nie różnią się od siebie niczym,. prane dziesiątki razy. Chcesz wyrzucać pieniądze? Nie ma sprawy, twoje. Ale nie wmawiaj innym, że głupia szmatka to jakaś kosmiczna technologia warta 60zł. Za tyle masz 4 podróby.

Być może w przypadku Buffa z windstopperem czy polarem będzie różnica, ale w przypadku standardowej wersji - nie ma.

#274 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 22 wrzesień 2011 - 10:39

Jakie dobre rękawiczki na jesień/zimę polecacie? Z założenia ma być w nich w miarę ciepło w trakcie treningu max 2 godziny w najniższej temp -10stC. Polećcie coś solidnego i nie rujnującego kieszeni.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#275 Gosc_wojciech_bmv_*

Gosc_wojciech_bmv_*
  • Gość

Napisano 22 wrzesień 2011 - 11:27

Miął ktoś do czynienia z tą bluzą/kurtką ? Nada się na chłodniejsze jesienne i cieplejsze zimowe dni ?
KLIK

#276 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 wrzesień 2011 - 16:41

Ok, sprawe z koszulką/potówka mam już rozwiązaną.

Przyszła pora na kupno spodni, oto kilka moich typów:
1. rowerowe szelki membrana wkladka coolmax silver
2. ocieplane spodnie caisse d'epargne - są po prostu piekne, ale zastanawia mnie długośc nogawki - pozostałe mają około 75cm długości nogawki a te 65, czy to przypadkiem nie są 3/4?
3. rogelli banks meskie spodenki kolarskie - wszystko pieknie ładnie, tylko brak szelek, będzie to mocno doskwierać?
4. spodnie kolarskie rowerowe windstop coolmax

Jakie są wasze typy?

#277 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 22 wrzesień 2011 - 17:22

ad1. jak dla mnie za dużo suwaków... one lubią się psuć a do tego jakoś tak jak sie ma suwak przy d. to chyba kiepsko się siedzi (nie na siodełko a gdzieś gdzie przyjdzie nam przysiąść "po cywilnemu")
ad2. nie mam zdania
ad3. chyba brałbym z szelkami. zawsze to w nery cieplej
ad4. wyglądają sensownie

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#278 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 22 wrzesień 2011 - 20:16

D3biec, mam te spodnie Caisse. Mają trochę dziwne rozmiarówki - na mnie, przy wzroście 181cm L jest lekko mała, XL natomiast na mnie wisi... Poza tym, mogę polecić.

#279 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 wrzesień 2011 - 20:32

BUBUs a jak wrażenia w użytkowaniu? Napisałem do sprzedawcy, materiał to niby całość lycra super roubaix i tyle. Żadnych coolmaxów (zwykły materiałowy pampers?), jonów srebra itp. Troche mnie to odrzuciło, szczególnie za tą cene... Nie będe sie w tym grzał przy intensywnym wysiłku przy 15 stopniach? Materiał chroni przed wiatrem? Faktycznie dobrze odprowadza pot i szybko schnie? Jak to widzisz?

#280 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 22 wrzesień 2011 - 21:41

Wkładka to jakaś najzwyklejsza - taka gąbka. Mi tam jakoś dupy nie urwało, więc da się jeździć. Coolmaxów to tam na pewno nie ma.
To czy będziesz się grzał przy 15 stopniach, to dużo zależy od tego, jak odczuwasz temperaturę. Ostatnio np. jechałem maraton w tych spodniach, gdzie było 20 st. C, ale silny wiatr. Nie było tragicznie, jednak trochę za ciepło. Przy 15 stopniach to zależy od tego czy jest pochmurno czy mocne słońce. Wiadomo, spodnie czarne, to grzeje jak słońce świeci. Wtedy może być trochę za ciepło. Przy gorszych warunkach w tej temp. jest OK.
Nie mam porównania za bardzo do odzieży innych firm, mi w tych spodniach odprowadzanie potu wystarcza.

Aha, ja je kupiłem za 90 zł w hurtowni, dlatego się na nie zdecydowałem.

edit: wkładka jest dośc wąska, np. w porównaniu do nalini. W spodenkach krótkich była ona trochę za wąska, powodując obtarcia. ta nie jest idealna, ale jednak trochę lepsza.