a mi takie coś gra od jakiegoś czasu
Muzyka...
Napisano 11 marzec 2017 - 20:40
Napisano 19 marzec 2017 - 15:56
Ostatnio przeglądam YT w poszukiwaniu starych, autentycznych nagrań (najczęściej dokumentalnych) muzyków bleusowych - uważam, że to byli prawdziwi grajkowie (to dla mnie określenie bardzo pozytywne), którzy muzykowali po robocie grając na ganku domu dla własnej przyjemności lub dla rodziny i przyjaciół, dawali koncerty w knajpach, grając w soboty przez całą noc do rana, a w niedzielę w południe robili poprawkę w kościele śpiewając być może już w innym stylu. To co on robili z instrumentem ... do dziś muzycy czerpią z ich stylu. A wokalnie po prostu miażdżą tych dzisiejszych sprzedawców płyt.
Tak dla przykładu:
W sobotę słuchałem bluesa do późna w nocy, a w podpowiedziach oczywiście pojawiali się różni, bardziej znani wykonawcy, którzy już zostali zawodowymi muzykami, a nawet gwiazdami muzyki - np. John Lee Hooker, BB King i właśnie ... Chuck Berry. Nawet z ciekawości sprawdziłem w Wikipedii, czy on żyje, bo nie byłem pewny. Zobaczyłem, że ma 90 lat, pomyślałem - ładny wiek.
...........
Dzisiaj, niestety, włączyłem internet, a tu wiadomość, że Chuck Berry właśnie odszedł ....
- jacekj lubi to
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 21 marzec 2017 - 08:35
Niby nic ciekawego ale jest moc w tym utworze .
Napisano 06 kwiecień 2017 - 08:43
Coś na poranny rozruch.
Napisano 06 kwiecień 2017 - 19:23
A ja wolę Giro
Napisano 05 maj 2017 - 10:56
Stare ale jare .