Jaki bagażnik na samochód
Napisano 09 wrzesień 2008 - 12:31
Chce kupic sobie bagaznik do roweru na samochód - dokładnie na Peugeota 206 i najbardziej interesują mnie te zakładane na tylną klape lub ewentualnie opcja z dokupieniem haka.
Na maksa nie wiem jak to się sprawuje w normalnym użytkowaniu.
Ma ktos z Was takie cudo ? Jesli tak to prosze o wszelkie opinie i konkrente modele...
z góry dzieki
pozdrawiam
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

Napisano 09 wrzesień 2008 - 13:16

Przewożenie rowerów na tylnej klapie niezależnie sposobu mocowania ma tę wadę, że bardzo nieprzyjemny kurz i pył spod samochodu osadzają się na rowerach. To co zawsze jest na tylnej szybie wędruje na rowery. Pozatym rowery wystają poza obrys karoserii i trzeba o tym pamiętać przy wyprzedzaniu rowerzystów, pieszych i innych wolniejszych od nas pojazdów.
Jak zamocujesz na haku to nic się nie wygnie, ale jeśli na klapie to klapa może się odkształcić w najgorszym przypadku, a bardzo prawdopodobne jest, ż elakier ucierpi w zalezności od klasy bagażnika.
Bagażniki dachowe tez nie sa najzdrowsze gdyż w dachu wywołują silne naprężenia, trzeba pilnować się z dunamiką jazdy, a szczególnie w zakrętach. Bardzo nieprzyjemnie jedzie się przy nieco silniejszym bocznym wietrze. Samochód spala również ~0,5 litra benzyny/100 km więcej przy 100-110 km/h.
Napisano 09 wrzesień 2008 - 13:28
Napisano 09 wrzesień 2008 - 19:46

Gosc_Klaudiusz_*
Napisano 14 wrzesień 2008 - 23:55

Co do dynamiki jazdy heh... w trasie z pasazerami i calym majdanem sie nie zapierda*a 140 km po zakretach ot co mam do powiedzenia

pozdro
Napisano 15 wrzesień 2008 - 07:06
Napisano 26 styczeń 2010 - 17:18
Przymierzam się do zakupu bagażnika/ucwytu na rower.
Jak na razie wiem, że ma być na dach i do mocowania całego roweru (wersja za widelec i bez przedniego koła odpada).
Czy możecie doradzić jakiś konkrektny model?
Chwilę sobie poklikałem i jak na razie tylko jakieś dwa modele Thule do mnie przemawiają.
Napisano 26 styczeń 2010 - 17:34
Napisano 26 styczeń 2010 - 18:12
Cytat
A czemu ta wersja odpada?Odkurzam trochę temat.
Przymierzam się do zakupu bagażnika/ucwytu na rower.
Jak na razie wiem, że ma być na dach i do mocowania całego roweru (wersja za widelec i bez przedniego koła odpada).
IMO to najlepsza wersja.
Rower jest zamocowany stabilniej, nic się nie rysuje (jaki by nie był uchwyt za ramę lakier i tak będzie porysowany, a w najlepszym wypadku "jedynie" się zmatowi).
Jazda z uchwytem za autem może przysporzyć wiele niezapomnianych wrażeń..szczególnie jak cie ktoś puknie ;-) Przy padającym deszczu/mokrych ulicach cały rower/rowery będą upaprane i to solidnie.
Napisano 26 styczeń 2010 - 18:23
Napisano 26 styczeń 2010 - 21:49
Napewno solidne wykonanie polaczone z jakoscia produktu ;-)
Napisano 27 styczeń 2010 - 09:49
Napisano 27 styczeń 2010 - 09:58
Też się zastanawiałem nad typowo kolarskim mocowanym za widelec, ale dochodzi jeszcze dodatkowy koszt za uchwyt na koło przednie około 120-200 PLN i sam uchwyt jest droższy.
Jak bedziesz chciał to dam Ci namiar na sklep i coś sobie dobierzesz.
Napisano 27 styczeń 2010 - 10:21
Cytat
Bagazniki na widelec sa ajne, tylko jest jeden problem. Jak wyjezdzamy powiedzmy w 3-4 osoby to te 3-4 kola laduja w srodku. O ile jedziemy na 1-2 dni np na wyscig moze to nie jest problemem bo zbyt wiele ze soba nie zabieramy, ale jesli powiedzmy wybieramy sie na tydzien czy dwa to juz jest nie ciekawie bo jest duza szana ze sie nie spakujemy, daltego wlasnie jak kupilem taki zeby rowery byly w calosci na dachu. Sa niby stojaki na na kola na dach, ale swoje kosztuja i nie wiem czy tyle kol by sie zmiescilo.
Ok, a kupisz 3-4 bagażniki na dach? ;-) Czy każdemu koledze doradzasz taki sam bagażnik, aby później nie było problemu ze spakowaniem się? ;-)
Ja zanim kupiłbym bagażnik zadałbym sobie najpierw takie pytania.
Czy będę zabierał ze sobą 2-3 osoby z rowerami?
Co jest dla mnie ważniejsze? Dwie stówy w plecy/mniej miejsca w bagażniku czy zniszczony lakier na ramie przez uchwyt?
Jak często będę podróżował ze znajomymi?
Napisano 27 styczeń 2010 - 10:38
Dodaj odpowiedź