Jump to content

Photo

Alternatywa dla Garmina EDGE

53 replies to this topic

#21 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądKraków

Posted 05 October 2012 - 17:31

polar nie ma ANT+

#22 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Posted 05 October 2012 - 18:27

Nie przyszło mi to nawet do głowy, byłem pewien że za taką cenę ANT+ to podstawa...
Czytałem wiele na zagranicznych forach i ludzie preferują Żula 2.0 względem któregokolwiek z Garminów (jedyny argument za Garminem to faktycznie GPS, ale ja traktuję to jako zbędny gadżet). Oprogramowanie komputerków CycleOps jest ponoć stabilniejsze i pracuje znacznie szybciej, a cały system z wiadomych przyczyn jest dedykowany pod pomiar mocy i obecnie na rynku najbardziej z nim kompatybilny. Warto dodać, że wypuszczony w tym roku świeży Joule 1.0 jest wyposażony w te same opcje co 2.0, a kosztuje dokładnie tyle, co Garmin 500 ;-) Wstępnie jestem nastawiony na kupno Joule.

#23 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 05 October 2012 - 18:52

Mi się wydaje, że 1.0 jest okrojony z części funkcji, bardziej szczegółowych i interwałowych. Ale te kilkadziesiąt podstawowych jest taka sama. :-)

Mam 2.0 (istny kombajn) i do treningów w sam raz, bez bajerów, za to dużo przydatnych funkcji. Niestety, dłuższego raportu nie mogę zdać.

Dopóki Polar nie przejdzie na ANT+, to można go sobie odpuścić i nieważne, jak fajny byłby to zegareczek.

#24 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądKraków

Posted 05 October 2012 - 18:56

Zwróć uwagę, że nowy Joule non-GPS ma wyświetlacz fatalnej jakości.Na zdjęciach widać, że jest to wyświetlacz ciekłokrystaliczny "starego typu". Natomiast w Joule GPS jest wyświetlacz z poprzedniego Joula, czyli takiej jakości jak w Garminach. Niestety nowa obudowa Joula też jest tandetna z wyglądu (przynajmniej chodzą opinie), natomiast to na codzień może nie jest aż tak istotne, jeśli tylko jest w miarę wytrzymała.

W poprzednim Joulu (>LINK< ) podobno joystick nie jest najłatwiejszy w obsłudze, a jeśli działa tak jak w Edgu 705 to też nie będzie zbyt żywotny przy intensywnym użytkowaniu.

Ja myślałem nad poprzednim Joulem, ale jednak czasem korzystam z GPSu. Z kolei ten nowy kompletnie mnie nie przekonał i zostaję z Garminem dopóki nie pojawi się coś wartego uwagi.

#25 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Posted 18 November 2012 - 07:54

Zgubiłem mojego Garmina 500 - zostały mi po nim gadżety czyli licznik prędkości, kadencji, opaska pulsometru. Szukam nowego komputerka z systemem ANT+. Głównie zależy mi na opcji wskazywania dokładnego czasu przebywania w danej strefie pulsu. Jest coś do 600zł (sam komputerek)?
Dodatkowe pytanie - czy Polar CS500 obsługuje ANT+?

#26 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 18 November 2012 - 07:59

Holux będzie współpracował na 99%...

Co do CS500, mam, używam, nie będzie współpracować (inna technologia - W.I.N.D.).

#27 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Posted 18 November 2012 - 21:36

Proszę o doradę, chciałbym coś fajnego zamówić w przyszłym tygodniu. Holux odpada, dużo złego się o nim naczytałem nawet na roadbikereview.com.
CS500 b. mi się podoba, jednak trochę kosztuje i nie wykorzystam gadżetów Garmina, które też raczej ciężko sprzedać...

#28 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 18 November 2012 - 22:03

Może to ?

#29 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 posts
  • SkądPoznań/Inowrocław

Posted 18 November 2012 - 22:25

A coś do założenia też na rękę?

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#30 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Posted 18 November 2012 - 22:42

wicklowman, za drogie i nie potrzebuję GPS :-P (za taką cenę brałbym Joule 1.0)
garenge, wolałbym mieć klasyczny komputerek na kokpicie - napisałeś "też na rękę" - w sensie, że opaska na nadgarstek w komplecie? why not

chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie wystawienie tanich aukcji z:
- opaską tętna Garmin 150zł (cena nówka 190zł)
- czujnikiem kadencji Garmin 120zł (cena nówka 150zł)
- opaską tętna CycleOps PowerCal 370zł (cena nówka 430zł)
kupią ludzie, jak myślicie? zgarnąłbym ponad 600zł
i po dołożeniu kasy zakup któregoś z topowych Polarów, albo doradźcie coś innego : )
dziękuję, rozdałem "Pomógł" : p

/ To Twój drugi temat dotyczący tego samego. Na dodatek Twoje problemy zostały już opisane. Tematy scaliłem i ostrzegam przed niepotrzebnym zakładaniem nowych tematów. Bury

#31 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 posts
  • SkądPoznań/Inowrocław

Posted 18 November 2012 - 23:36

Myślę, że ceny przesadzone. Tak, ale to raczej było pytanie do innych, a nie do Ciebie :P Sam szukam czegoś pokroju Garmina 310xt albo 910xt z mocowaniem na kokpicie, a na bieganie na pasek dodatkowy na rękę, ale jak na razie uważam, że cena za to jest za wielka jak dla mnie.

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#32 quibo

quibo
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądFrancja

Posted 19 November 2012 - 15:54

Ja akurat kupilem cos pod bieganie (Garmin Forerunner 305), ale z odpowiednia dostawka bardzo fajnie sprawdza sie tez na rowerze (jedynie co brakuje mi do niego czujnika kadencji).
Swojego Garmina kupilem w promocji za 130Euro wiec mysle, ze za ta cene to ciekawe urzadzenie.

#33 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 09 February 2013 - 18:51

Ostatnio przeglądałem DCRainmakera i zauważyłem wpis o Timex Cycle Trainer 2.0. Na pierwszy rzut oka coś mi przypominał:

Dołączona grafika

No tak, przecież tak samo wygląda GSSport 580P
o którym już wcześniej pisaliśmy.
Dołączona grafika

Popatrzcie na system mocowania timexa:
Dołączona grafika

i gssporta:
Dołączona grafika

A teraz rzut oka na boczek:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

No dobra, kolorek gumki jest ciut inny....

Oczywiście warto porównać instrukcje obsługi obu urządzeń, ale być może są to te same urządzenia, tylko w rebrandowane prawdopodobnie przez Timexa. Albo GSsport jest klonem Timexa tylko znacznie tańszym ($250 - $167, z tym że GS ma w komplecie jeszcze czujnik prędkości i czujnik kadencji, no i starszego typu twardy pasek nadajnika pulsu). Jeśli to by się potwierdziło, to mogłoby oznaczać, że można byłoby użyć tak aktualizacji oprogramowania urządzenia udostępnionego przez timexa (choć może to to samo oprogramowanie co gs?) i korzystania z serwisu internetowego timexa i TrainingPeaks.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#34 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 09 February 2013 - 18:56

Tak, gdzieś się spotkałem już z tym że są to te same urządzenia. Sądzę jednak ,że niemożliwe będzie wgranie do GSSporta oprogramowania od Timexa.
Bardzo intensywnie rozważałem kupno GSSporta bo cena naprawdę atrakcyjna, jednak koniec końców zdecydowałem się na używanego Edge 500. Gdyby tak GSSsport był oficjalnie sprzedawany w Polsce to pewnie bym się nie zastanawiał. Ale po doliczeniu rozmaitych podatków itp. pewnie kosztowałby z 900 zł.
Myślę że już lepiej kupić Mio.

#35 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 09 February 2013 - 20:23

Myślę, że w środku wszystko będzie to samo;) Tyle tylko, że każdy z producentów zrobił sobie bootloadera, który zapewne sprawdza soft pod względem "oryginalności". Ale jeśli ktoś miałby do czynienia z ww. sprzętem, to warto byłoby spróbować.
Ciekawe jaki w środku siedzi procek, można wtedy spróbować przeprogramować go z niskiego poziomu;)

Tak przy okazji, ciekawe jak sprawuje się owe mocowanie.

#36 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 February 2013 - 20:32

Trochę przerażające, że Timex po prostu obrandował chiński wynalazek. Nie twierdzę, że to z automatu oznacza niską jakość, ale wg mnie każe mocno się zastanowić przy zakupie czegokolwiek od nich.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#37 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 09 February 2013 - 20:58

Może nie chińską, ale kogoś, kto to projektował. Możliwe, że obie firmy współpracowały. Ktoś projektował elektronikę i oprogramowanie a ktoś całą resztę. W ten sposób współpraca owocuje podobnymi produktami.

#38 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 posts
  • SkądKobiernice

Posted 09 February 2013 - 21:38

prozor, dopiero teraz odkryłeś tego Timexa, zadziwiłeś mnie - zwykle to Ty masz najświeższe informacje ;-) . Ja na niego trafiłem jakiś rok temu, kiedy poważnie zastanawiałem się nad 580p i miałem z tego ubaw. Z bratem doszliśmy do wniosku, że to musi być optymalna konstrukcja skoro obie firmy stworzyły taki sam design - coś jak Concorde i Tu-144 :mrgreen: Podejrzewam, że środek również jest identyczny i tutaj rodzi się pytanie, co za baran dopłaci do Timexa?

Z tym czepianiem się chińskiej elektroniki to bym nie przesadzał, wystarczy spojrzeć co pisze na odwrocie E500 i nie ma co się łudzić, że jego układy scalone są ręcznie robione w Stanach Zjednoczonych. Chociaż brat po rozebraniu E500 stwierdził, że to stara szkoła projektowania elektroniki (Co oczywiście jest zaletą, a nie wadą). Mimo wszystko ja, podobnie jak severall kupiłbym 580p gdyby był GlobalSat miał oficjalne przedstawicielstwo w Polsce.

#39 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 09 February 2013 - 22:02

Hehe... No widzisz, nie zawsze mam takowe i czasami mogę się mylić. W końcu jestem tylko człowiekiem :-). Jakoś na Timexa nie zwróciłem uwagi, dopiero teraz czytając przeoczone wcześniej testy DCRainmakera coś mi zaczął podejrzanie coś innego przypominać. No i proszę ;-).

Mogłeś wcześniej się pochwalić swoim odkryciem. A co za baran dopłaci do Timexa? Pewno hamerykanin, który musi mieć wszystko oryginalne, a najlepiej "firmowe". To jak "dobry" ciuch, musi mieć rzucający się w oczy znaczek znanego producenta...

Ewentualnie mógłby marqsz sprawdzić teorię czy da się załadować dane 580p do serwisu timexa...

No i może faktycznie GlobalSat nie sprzedaje tego u nas, bo jest to piracka kopia Timexa?

Tak sobie myślę, po co Wam polskie przedstawicielstwo GlobalSatu? Zakup na DX jest pewny, przesyłkę dostaniecie w 2 tygodnie do miesiąca (przynajmniej ja tak dostaję), no gwarancja jak gwarancja, faktycznie gdyby coś się sypło w ciągu roku (a nie jak w EU 2 lata) to trzeba wysyłać do producenta... No ale cena ok. 540 zł za komplet jest godna rozważenia. Tyle tylko, że ustrojstwo nie ma ważnej dla mnie funkcji - planowania porządnych treningów jakie są w edge.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#40 Safian

Safian
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 February 2013 - 22:15

http://www.redcoon.p...azda-na-rowerze

Ktoś może to widział, macał, albo cokolwiek? Wydaje się ciekawe pod względem ceny.

Reply to this topic