A myślałem, że płótno szklane układa się łatwiej bo czytałem coś o carbonie, że jego właściwości zależą bardzo od ułożenia włókien. Ale ja tam sie nie znam. A gdzie i za ile można dostać włókno węglowe i potrzebne utwardzacze? No i to samo pytanie o płótno szklane. Mógłbym prosić o jakiś link do sklepu albo gotowe informacje?
Ogólnie nie zależy mi aż tak na wadze no chyba że cena carbonu i płótna szklanego jest podobna...
lemondka
Started By
jarek
, 15 Feb 2007 23:16
28 replies to this topic
Posted 22 March 2008 - 20:01
winiak:
Jeżeli po prostu chcesz lemondkę, bez patrzenia na masę, to ją po prostu kup zrobioną z alu - wyjdzie taniej i o wiele mniej toksycznie.
Zabawę w kompozyty to robisz albo z zamiłowania (jak Jarek, jak sądzę), albo jak chcesz wykonać element niedostępny w handlu (np ramę roweru poziomego czy np czasówki).
Anyway - metod obróbki karbonu jest kilka, stosowanych do różnych konstrukcji, koszta materiałów są różne, ale ztcp znajomego koszt włókna i żywicy do wykonania roweru poziomego (tzn ramy + fotel + kierownica + widelec) wyszedł ok 400-500 pln. Oraz trzy miesiące dłubania...
Jeżeli po prostu chcesz lemondkę, bez patrzenia na masę, to ją po prostu kup zrobioną z alu - wyjdzie taniej i o wiele mniej toksycznie.
Zabawę w kompozyty to robisz albo z zamiłowania (jak Jarek, jak sądzę), albo jak chcesz wykonać element niedostępny w handlu (np ramę roweru poziomego czy np czasówki).
Anyway - metod obróbki karbonu jest kilka, stosowanych do różnych konstrukcji, koszta materiałów są różne, ale ztcp znajomego koszt włókna i żywicy do wykonania roweru poziomego (tzn ramy + fotel + kierownica + widelec) wyszedł ok 400-500 pln. Oraz trzy miesiące dłubania...
Posted 23 March 2008 - 07:23
Zasady są bardzo proste --ale dla ''obcykanych''----żeby stworzyć cokolwiek trzeba zgromadzić materiały a następnym krokiem jest FORMA -jakakolwiek ,,,,,,,,-w powietrzu tego nie ULEPISZ .........pozdro...JAREK
:-? 
Mogę podpowiedzieć ,żebyś spróbował od płótna szklanego , gdy twój zapał nie będzie słomiany , po zwycięskiej walce zmienisz płótno szklane na węglowe .
Rura ze szklanego o gramaturze 160-200g/m2 aby była do ujeżdżania powinna zawierać 12-15 warstw-------ups.......cisza...........JAREK ;-)
;-)
Mogę podpowiedzieć ,żebyś spróbował od płótna szklanego , gdy twój zapał nie będzie słomiany , po zwycięskiej walce zmienisz płótno szklane na węglowe .
Rura ze szklanego o gramaturze 160-200g/m2 aby była do ujeżdżania powinna zawierać 12-15 warstw-------ups.......cisza...........JAREK ;-)
Posted 24 March 2008 - 20:53
Czyli informacje tylko dla wtajemniczonych..
rozumiem. pomyślałem o kawałkach plastikowej rurki które można by użyć jako formy... trochę pewnie poroniony pomysł ale zawsze jakiś
Ewentualnie rurka igielitowa którą możnaby wygiąć do wymaganego kształtu i jakoś usztywnić na czas owijania żeby się nie prostowała... ale dzieki za rady