Jump to content

Photo

lemondka

28 replies to this topic

#21 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • SkądZrazim

Posted 22 March 2008 - 19:14

A myślałem, że płótno szklane układa się łatwiej bo czytałem coś o carbonie, że jego właściwości zależą bardzo od ułożenia włókien. Ale ja tam sie nie znam. A gdzie i za ile można dostać włókno węglowe i potrzebne utwardzacze? No i to samo pytanie o płótno szklane. Mógłbym prosić o jakiś link do sklepu albo gotowe informacje?
Ogólnie nie zależy mi aż tak na wadze no chyba że cena carbonu i płótna szklanego jest podobna...

#22 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKatowice

Posted 22 March 2008 - 20:01

winiak:

Jeżeli po prostu chcesz lemondkę, bez patrzenia na masę, to ją po prostu kup zrobioną z alu - wyjdzie taniej i o wiele mniej toksycznie.

Zabawę w kompozyty to robisz albo z zamiłowania (jak Jarek, jak sądzę), albo jak chcesz wykonać element niedostępny w handlu (np ramę roweru poziomego czy np czasówki).

Anyway - metod obróbki karbonu jest kilka, stosowanych do różnych konstrukcji, koszta materiałów są różne, ale ztcp znajomego koszt włókna i żywicy do wykonania roweru poziomego (tzn ramy + fotel + kierownica + widelec) wyszedł ok 400-500 pln. Oraz trzy miesiące dłubania...

#23 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • SkądZrazim

Posted 22 March 2008 - 20:09

W zasadzieto sie tylko nad tym zastanawiałem bo lemondka w zasadzie nie jest mi potrzebna. Żaden ze mnie konstruktor ale spróbować wydaje mi się, że warto:P

#24 jarek

jarek
  • Użytkownik
  • 201 posts
  • SkądKOLBERG

Posted 23 March 2008 - 07:23

Zasady są bardzo proste --ale dla ''obcykanych''----żeby stworzyć cokolwiek trzeba zgromadzić materiały a następnym krokiem jest FORMA -jakakolwiek ,,,,,,,,-w powietrzu tego nie ULEPISZ .........pozdro...JAREK :lol: :-? :lol:
Mogę podpowiedzieć ,żebyś spróbował od płótna szklanego , gdy twój zapał nie będzie słomiany , po zwycięskiej walce zmienisz płótno szklane na węglowe .
Rura ze szklanego o gramaturze 160-200g/m2 aby była do ujeżdżania powinna zawierać 12-15 warstw-------ups.......cisza...........JAREK ;-) :lol: ;-)

#25 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • SkądZrazim

Posted 24 March 2008 - 20:53

Czyli informacje tylko dla wtajemniczonych..:P rozumiem. pomyślałem o kawałkach plastikowej rurki które można by użyć jako formy... trochę pewnie poroniony pomysł ale zawsze jakiś:P Ewentualnie rurka igielitowa którą możnaby wygiąć do wymaganego kształtu i jakoś usztywnić na czas owijania żeby się nie prostowała... ale dzieki za rady

#26 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 28 June 2009 - 16:11

Trzy klamki http://www.bikeradar...lc=news/article

#27 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 28 June 2009 - 16:54

rozumiem, że po to aby nie musieć zmieniać pozycji przy hamowaniu... paranoja ;p

#28 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 28 June 2009 - 17:06

Tylko jak te linki sa połaczone ?

#29 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Posted 28 June 2009 - 17:10

caly naped w rowerze Ivana to campa (oprocz korby) a lancuch DA :-P