Skocz do zawartości

Serwis do planowania tras

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Kuban_*

Gosc_Kuban_*
  • Gość

Napisano 27 lipiec 2012 - 09:16

Cześć, chciałem zapytać Was o jakieś sprawdzone serwisy do planowania tras z możliwością szybkiego umieszczenia ich na stronce internetowej...

Zamierzam otworzyć bloga, na którym będę opisywał trasy. Google maps jest ok, ale szukam narzędzia bardziej pod rower.

Polecicie coś proszę ;)

#2 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipiec 2012 - 09:30

http://www.bikemap.net/

#3 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 27 lipiec 2012 - 09:34

http://www.gpsies.com

#4 charliebrzoza

charliebrzoza
  • Użytkownik
  • 107 postów
  • SkądBliski Wschód

Napisano 27 lipiec 2012 - 09:43

poelcam bikemap.net
gpies.com niestety czasami przekłamuje dosyć mocno profile.

#5 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2033 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 27 lipiec 2012 - 09:51

również bikemap.net polecam i dodatkowo polecam używać mapy Open Street Map, po za dużymi miastami jest 1000 razy lepsza od map google, które w niektórych miejscach masakrycznie kłamią, a wielu dróg po prostu na nich nie ma.

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#6 willy

willy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lipiec 2012 - 10:06

http://www.bikemap.net/

Kilka pytań odnośnie funkcjonalności bikemap. Ma bardzo przyjemny fajsik ale brakuje mi pewnych rzeczy (albo nie mogę ich znaleźć).

Czy jest szansa, żeby bikemap w trakcie tworzenia trasy ba bieżąco podglądać profil trasy (tak jak w gpsies).

Czy po wgraniu trasy z bikemap na Garmin Edge500 wyświetlane są podpowiedzi GPS typu "Skręć w prawo, skręć w prawo itd.". Taką funkcjonalność realizuje http://bikeroutetoas...com/Course.aspx

#7 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 sierpień 2012 - 13:13

Używałem przez jakiś czas gpsies.com ale się zniechęciłem.

Od jakiegoś czasu używam wyłącznie tego: http://bikeroutetoas...com/Course.aspx
Serwis w przeciwieństwie do gpsies prawidłowo wylicza profil wysokościowy, jest możliwość wyboru pięciu różnych rodzajów map w tym również map Google i wyboru routingu. Planuję tym trasy a potem mogę je też wrzucić do pamięci Garmina.

Próbowałem bikemap ale albo ja nie umiem go obsługiwać albo on jest taki głupi że rysuje tylko proste linie między dwoma punktami. dla mnie to kompletna porażka.
  • mucher lubi to

#8 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 sierpień 2012 - 13:33

bikemap - ale albo ja nie umiem go obsługiwać albo on jest taki głupi że rysuje tylko proste linie między dwoma punktami

nie umiesz :)

na górze po lewej stronie sa 3 ikony, między innymi magnesik który rysuje linie między dwoma punktami trzymając się dróg

#9 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 02 sierpień 2012 - 15:11

Właśnie panowie czy jest jakaś aplikacja pozwalając zaplanować sobie trasę na komputerze po czym zrzucam ją sobie na telefon odpalam GPS i jadę wyznaczoną przez siebie trasą ???

#10 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2033 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 02 sierpień 2012 - 16:21

spróbuj Trek Buddy. Wgrywasz sobie ściągniętą mapę, wrzucasz plik gpx z trasą i ładnie wszystko widzisz na telefonie po włączeniu gps'a :)

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#11 marcincin

marcincin
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądWrocław/Szymanów

Napisano 04 sierpień 2012 - 22:52

Jako serwis do prezentacji tras na blogu (szczególnie profili i statystyk) polecam mikspec.pl. Serwis generuje kolorowe profile - kolory prezentują przedziały procentowego średniego nachylenia trasy. Serwis generuje także analizy średnich prędkości w zależności od nachylenia i ilości km w podziale na przedziały nachylenia. Z profili korzystają organizatorzy takich imprez jak Pętla Beskidzka, Road Trophy, wszystkie imprezy Grześka Golonki.
Pracuję nad nowymi funkcjonalnościami.

#12 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpień 2012 - 17:11

A ja zapytam z trochę innej beczki. Czy znacie jakiś serwis umożliwiający dodawanie komentarzy i np. kolorowanie odcinków dróg? Chciałbym zrobić samemu lub udostępnić innym mapę na której możnaby zaznaczać jakość dróg. Np bezasfaltowe odcinki na czerwono, gładziutkie asfalty na zielono itp. Brakuje mi mapy tego typu.

Jako serwis do prezentacji tras na blogu (szczególnie profili i statystyk) polecam mikspec.pl. Serwis generuje kolorowe profile - kolory prezentują przedziały procentowego średniego nachylenia trasy. Serwis generuje także analizy średnich prędkości w zależności od nachylenia i ilości km w podziale na przedziały nachylenia. Z profili korzystają organizatorzy takich imprez jak Pętla Beskidzka, Road Trophy, wszystkie imprezy Grześka Golonki.
Pracuję nad nowymi funkcjonalnościami.

A jak sprawdzić działanie tego serwisu nie posiadając konta na Yahoo/Gmail/Facebook lub nie życząc sobie integrować bądź co bądź nieznanego serwisu ze swoim kontem? Moim zdaniem to niedopuszczalne wymagania odnośnie logowania. Dlaczego nie można zrobić po prostu najprostszej rejestracji? Ja w każdym razie nigdy nie korzystam ze stron narzucających mi takie wymagania.

#13 marcincin

marcincin
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądWrocław/Szymanów

Napisano 06 sierpień 2012 - 23:30

A jak sprawdzić działanie tego serwisu nie posiadając konta na Yahoo/Gmail/Facebook lub nie życząc sobie integrować bądź co bądź nieznanego serwisu ze swoim kontem? Moim zdaniem to niedopuszczalne wymagania odnośnie logowania. Dlaczego nie można zrobić po prostu najprostszej rejestracji? Ja w każdym razie nigdy nie korzystam ze stron narzucających mi takie wymagania.

Logowanie jest wymagane aby zarządzać prywatnością dodawanych tras. Nie każdy użytkownik chce, aby jego trasy były publicznie dostępne, a opublikowanie trasy jest jego świadomą decyzją.
Co do logowania to jest tyle samo zwolenników, co przeciwników tworzenia nowych kont z wymaganymi hasłami - użytkownicy często gubią się w loginach i hasłach kolejnych serwisów. Moduł autoryzacyjny z którego korzystam jest bezpieczny (mój serwis nie ma wglądu w hasła itp) - można o tym poczytać na stronach janrain.com
Aby zobaczyć możliwości serwisu zapraszam do obejrzenia trasy publicznej Pętla Beskidzka 2011
http://www.mikspec.p...oute/86003/1/10
http://www.mikspec.p.../profiles/86003

#14 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 sierpień 2012 - 00:02

Może inni zaakceptują ten sposób logowania, ja w każdym razie nie. Mój poziom zaufania wobec jakiegoś janrain jest zerowy i napewno nie zgodzę się na logowanie się przez moje konto na Gmailu. Moim zdaniem nie tędy droga. Poza tym co takiego oferuje Twój serwis czego nie ma np. na bikeroutetoaster, gpsies lub bikemap oprócz pokolorowanego wykresu? Swoją drogą moim zdaniem powinieneś zmienić kolorystykę wykresu i dostosować ją do najbardziej chyba znanego takiego jak climbbybike.com.

Niektóre podjazdy lubię czasem wrzucać na strava.com gdzie mam konto. Co jest fajne to to że serwis sam wylicza VAM i przybliżoną moc na podstawie profilu podjazdu, czasu przejazdu i danych użytkownika dotyczacych wagi własnej i wagi roweru.

#15 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 sierpień 2012 - 12:53

Przede wszystkim mikspec.pl nie jest serwisem do planowania tras...Z tego co zdążyłem się pobawić to jest to miejsce tylko i wyłącznie do przeglądania czy przechowywania własnych tras.

Program mi się podoba. Nie jest problemem dla mnie konieczność logowania się za pośrednictwem twarzo-książki :) To jest już kwestia indywidualnego podejścia do serwisów różnej maści...

Wszystko czytelne, to najważniejsze. Jedyny mały problem to kolory na wykresie (chodzi o profil trasy i nachylenie podjazdów)...pomarańczowy czyli 10-15% i czerwony czyli powyżej 15% zbyt mocno się zlewają jak dla mnie...

Ogólnie spoko...mam zamiar korzystać :)

#16 Chwali

Chwali
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądBaranowo

Napisano 08 sierpień 2012 - 10:27

Hej, jestem nowy na forum, to mój pierwszy post. Dzięki Wam trafiłem na gpsies.com, które na tę chwilę bardzo mi odpowiada. Dzisiaj stworzyłem swoją pierwszą trasę. Link poniżej.

http://www.gpsies.co...mrhioyudlhxawjq

Kilka pytań:

1. Ilość waypointów. Dałem ich sporo, bo chciałem żeby w miarę dokładnie wyliczył długość trasy, a nie liczył na skróty. Czy to dobra praktyka, czy lepiej ograniczać ich ilość?
2. Trasa zaczyna się i kończy tym samym odcinkiem. Jak to zaznaczyć? Teraz zrobiłem w ten sposób, że trasę poprowadziłem delikatnie obok siebie ale chyba jest opcja kończenia trasy i puszczenia jej "tym samym torem" od któregoś waipointa?
3. Czy macie jakieś ogóle rady co do planowania tras? Dopiero zaczynam i nie chciałbym żeby mi coś nie tak weszło w nawyk.
Dziękuję.

#17 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1143 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 17 wrzesień 2014 - 09:38

Mam pewien problem z bikeroutetoaster.com. Zachowuje się jak pijany po włączeniu "autoroutingu"

Jak powinno być (ręczne klikanie)

4bd8195fbd.jpg

A jak rysuje przy awtomatyce po ustawieniu 4 punktów po drodze (przy okazji widać ustawienia)

0cf225ecf2.jpg

Rodzaj wybranej mapy nie ma znaczenia. Za to przy mapach googlowych wywala błąd, który nie pozwala w ogóle dodać punktu.

Sprawdzone na chromie i firefoxie. W obu przypadkach taki sam bałagan wychodzi i to od kilku dni. Jakoś inne strony w  rodzaju gpsies, garmin connect czy strava w tej materii działają jak należy.

Trzepak 

"MAMIL"

Dodaj odpowiedź