Jump to content

Photo

Nowy rower i problem

29 replies to this topic

#1 pejta_pl

pejta_pl
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 July 2012 - 14:21

Witam.
Kupiłem nowy rower merida 88-16 Road Ride i mam problem z przerzutkami.
Problem polega na tym że tylna przerzutka nie reaguje w ogóle na polecenia klamkomanetki , newet linka się nie uciąga ani nie luzuję gdy przerzucam biegi klamkomanetką.
Wie może ktoś o co tu chodzi? nowy rower dzisiaj kupiony i taki problem...
Dodam , że manetka przerzuca biegi bardzo luźno , nie czuć żadnego oporu, bo jak nie jadę i zmieniam to chyba opór powinienem czuć?

#2 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 July 2012 - 14:33

moze linka jest luźna?

#3 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 posts
  • SkądKraków/Bronowice

Posted 27 July 2012 - 15:31

Tak jest. Linka za luzna. Przy przerzutce jest pokretlo regulacji albo idz gdzie kupiłeś nie Ci to zrobią w końcu nowka rower.

#4 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 27 July 2012 - 15:37

Dziś kupiony? Do sprzedawcy, niech wyreguluje. W końcu nowy powinien być sprawny. Po jakimś czasie i tak trzeba wyregulować, ale "na dzień dobry" rower powinien funkcjonować bez zarzutu.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#5 pejta_pl

pejta_pl
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 July 2012 - 16:39

Dzięki za szybką odpowiedź;)
Linka raczej luźna nie jest bo sam próbowałem regulacji i jest uciągnięta... po prostu ona w ogóle się nie porusza gdy wbijam biegi.
Możliwe że się zablokowała gdzieś w manetce ?

#6 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 July 2012 - 17:44

...ale wiesz, że żeby "zmieniać biegi" to napęd musi być w ruchu?

#7 merklin

merklin
  • Użytkownik
  • 15 posts
  • SkądWodzisław Śl.

Posted 27 July 2012 - 17:51

Kaziklcd, właśnie wstaje z podłogi po przeczytaniu twojego komentarza :mrgreen: Myślisz, że o tym nie wie? Choć właściwie mnie już nic nie zdziwi:P

#8 pejta_pl

pejta_pl
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 July 2012 - 18:10

Oczywiście że przerzucam w ruchu... i kompletnie nic się nie dzieje.
Jak go przywiozłem to nawet nie było słychać kliknięć w manetce i ten czerwony wskaźnik od przełączania się nie poruszał. Teraz jak troszkę uciągnąłem linkę to już kliknięcia są wyraźne i na manetce wchodzi wszystkie 8biegów , ale przerzutka z tyłu stoi w jednym miejscu, nawet nie drgnie gdy przerzucam...

Może macie rację, że jeszcze trzeba uciągnąć. Ale dziwi mnie to, że linka nawet nie drgnie gdy zmieniam biegi. Tak jak jest uciągnięta tak sobie stoi...

#9 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 July 2012 - 19:36

Kaziklcd, właśnie wstaje z podłogi po przeczytaniu twojego komentarza :mrgreen: Myślisz, że o tym nie wie? Choć właściwie mnie już nic nie zdziwi:P

Nie chciałem nikogo obrazić ale żyjemy w czasach w których ludzi ostrzega się, że gorąca kawa jest gorąca ;)

#10 pejta_pl

pejta_pl
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 July 2012 - 20:29

Jutro podjadę do wujka on zna się na regulacji przerzutek , może coś zrobi albo zdiagnozuje co jest problemem i odwiozę do sklepu niech naprawiają przecież to nówka za 2kafle...

Tylko demotywuje mnie to, że nie mogę jeszcze jeździć :(

W każdym bądź razie, dziękuje za odpowiedzi i jeszcze jutro dam znać jak coś się dowiem.

#11 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 July 2012 - 20:54

Jutro podjadę do wujka on zna się na regulacji przerzutek , może coś zrobi albo zdiagnozuje co jest problemem i odwiozę do sklepu niech naprawiają przecież to nówka za 2kafle...

Tylko demotywuje mnie to, że nie mogę jeszcze jeździć :(

W każdym bądź razie, dziękuje za odpowiedzi i jeszcze jutro dam znać jak coś się dowiem.

Jedź od razu do sklepu bo ci powiedzą, że sam coś zepsułeś...

#12 pejta_pl

pejta_pl
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 July 2012 - 21:08

Jeśli wujek będzie widział że linka w ogóle nie reaguje na przerzucanie biegów przez manetkę to i tak na pewno nic nie będzie regulował bo to nic nie da....
Ja jestem ciemny w tych sprawach może tam jest jakiś banalny trik , ale ja nie wiem

#13 pejta_pl

pejta_pl
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 July 2012 - 10:35

Witam.
Rower dziś zawiozłem do sklepu. Koleś powiedział, że dzisiaj nic nie zdziała bo jest sam na sklepie i trochę postał przy rowerze to już kolejka do drzwi się zrobiła.
Mówił że w poniedziałek powinni go zrobić...
Stwierdził to samo co ja, że linka musiała się gdzieś zablokować i dodał jeszcze że rowery oni składają w sklepie na szybko i mogli coś źle zrobić.

#14 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 28 July 2012 - 10:51

Ja obstawiam, że zakresy przerzutki są za wąskie. Może też być, że linka zapieczona lub się rozczapierzyła. Sprawdź też końcówki pancerzy, może któryś z nich podczas obcinania jest lekko zmiażdżony i blokuje.

#15 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 posts
  • SkądKrk

Posted 28 July 2012 - 20:59

Składają rowery na szybko ? Co to za sklep, a jakby ci linki od hamulca nie dociągnęli i bys sie zabil ? U mnie w mieście widziałem jak pracownicy sklepu, po złożeniu jeździli na nim, aby sprawdzić czy wszystkie przerzutki wchodza jak powinny. O składaniu na odwal sie nie powinno być mowy i na miejscu tamtego sprzedawcy wstydziłbym sie za ten rower i taki problem z nim. Pozatym - 8-rzędowa przerzutka ? Podobno od tego roku Shimano już nie wypuszcza 8 rzędowych grup szosowych, no ale może ja czytać nie umiem.

#16 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 28 July 2012 - 21:32

może nowy-sklepowy, ale jakiś wcześniejszy rocznik...oddaj to, nic sam się nie baw, żeby później problemów nie mieć jak coś się popsuje na prawdę.

#17 pejta_pl

pejta_pl
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 July 2012 - 22:14

Spokojnie : D
Już dzisiaj oddałem do sklepu w poniedziałek powinien być już zrobiony... mam taką nadzieję:)
Musi być, a jak nie to niech wymieniają na nowy... gwarancja to gwarancja.
Chciałbym już jeździć :(

#18 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 28 July 2012 - 22:50

Ja stawiam, że mądry serwisant nie puścił linki przez gniazdo w klamkomanetce i główka linki opiera się... bóg wie gdzie.

#19 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 29 July 2012 - 09:34

Ja stawiam, że mądry serwisant nie puścił linki przez gniazdo w klamkomanetce i główka linki opiera się... bóg wie gdzie.

Dokładnie w pierwszym momencie o tym samym pomyślałem :)))

Ciekawe jak oni złożyli ten rower, masakra, polecam zrobić gruntowny przegląd całego rowerka bo mogę wyjść inne "jaja", począwszy od dokręcenia suportu, korb, dalej sterów, kierownicy itp.
Skoro nie zamocowali linki to tym samym nie wyregulowali w ogóle przerzutek - ani tylnych ani przednich (IMHO nie da się wyregulować przednich bez ustawienia podstawowego tylnych) ... obłęd ...co za sklep, pochwal Nam się będziemy wiedzieli komu nie dać zarobić? :evil:

#20 pejta_pl

pejta_pl
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 July 2012 - 10:13

Eh o sklepie pisał nie będę.
Ale ogólnie zauważyłem to o czym mówicie, nawet te pierścienie na wentylkach były tak dokręcone, że "klekotały" podczas jazdy.
Wiecie co, ja jestem początkujący, ale na częściach się znam.
Jak dostane rower ze zrobionymi przerzutkami to zgłoszę się tutaj na forum to napisze mi ktoś co mam sprawdzić i dokręcić ; )

ps.
A z tym nie wyregulowaniem przerzutek też masz rację , bo przednia niby działała .... ale żeby przerzucić to musiałem tak cisnąć w tą klamkę aż myślałem że coś strzeli....

Reply to this topic