Nowy rower i problem
Napisano 27 lipiec 2012 - 14:21
Kupiłem nowy rower merida 88-16 Road Ride i mam problem z przerzutkami.
Problem polega na tym że tylna przerzutka nie reaguje w ogóle na polecenia klamkomanetki , newet linka się nie uciąga ani nie luzuję gdy przerzucam biegi klamkomanetką.
Wie może ktoś o co tu chodzi? nowy rower dzisiaj kupiony i taki problem...
Dodam , że manetka przerzuca biegi bardzo luźno , nie czuć żadnego oporu, bo jak nie jadę i zmieniam to chyba opór powinienem czuć?
Napisano 27 lipiec 2012 - 15:37
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 27 lipiec 2012 - 18:10
Jak go przywiozłem to nawet nie było słychać kliknięć w manetce i ten czerwony wskaźnik od przełączania się nie poruszał. Teraz jak troszkę uciągnąłem linkę to już kliknięcia są wyraźne i na manetce wchodzi wszystkie 8biegów , ale przerzutka z tyłu stoi w jednym miejscu, nawet nie drgnie gdy przerzucam...
Może macie rację, że jeszcze trzeba uciągnąć. Ale dziwi mnie to, że linka nawet nie drgnie gdy zmieniam biegi. Tak jak jest uciągnięta tak sobie stoi...
Napisano 27 lipiec 2012 - 20:29
Tylko demotywuje mnie to, że nie mogę jeszcze jeździć
W każdym bądź razie, dziękuje za odpowiedzi i jeszcze jutro dam znać jak coś się dowiem.
Napisano 27 lipiec 2012 - 20:54
Jutro podjadę do wujka on zna się na regulacji przerzutek , może coś zrobi albo zdiagnozuje co jest problemem i odwiozę do sklepu niech naprawiają przecież to nówka za 2kafle...
Tylko demotywuje mnie to, że nie mogę jeszcze jeździć
W każdym bądź razie, dziękuje za odpowiedzi i jeszcze jutro dam znać jak coś się dowiem.
Jedź od razu do sklepu bo ci powiedzą, że sam coś zepsułeś...
Napisano 28 lipiec 2012 - 10:35
Rower dziś zawiozłem do sklepu. Koleś powiedział, że dzisiaj nic nie zdziała bo jest sam na sklepie i trochę postał przy rowerze to już kolejka do drzwi się zrobiła.
Mówił że w poniedziałek powinni go zrobić...
Stwierdził to samo co ja, że linka musiała się gdzieś zablokować i dodał jeszcze że rowery oni składają w sklepie na szybko i mogli coś źle zrobić.
Napisano 28 lipiec 2012 - 20:59
Napisano 28 lipiec 2012 - 21:32
Gosc_adazz_*
Napisano 29 lipiec 2012 - 09:34
Ja stawiam, że mądry serwisant nie puścił linki przez gniazdo w klamkomanetce i główka linki opiera się... bóg wie gdzie.
Dokładnie w pierwszym momencie o tym samym pomyślałem
Ciekawe jak oni złożyli ten rower, masakra, polecam zrobić gruntowny przegląd całego rowerka bo mogę wyjść inne "jaja", począwszy od dokręcenia suportu, korb, dalej sterów, kierownicy itp.
Skoro nie zamocowali linki to tym samym nie wyregulowali w ogóle przerzutek - ani tylnych ani przednich (IMHO nie da się wyregulować przednich bez ustawienia podstawowego tylnych) ... obłęd ...co za sklep, pochwal Nam się będziemy wiedzieli komu nie dać zarobić? :evil:
Napisano 29 lipiec 2012 - 10:13
Ale ogólnie zauważyłem to o czym mówicie, nawet te pierścienie na wentylkach były tak dokręcone, że "klekotały" podczas jazdy.
Wiecie co, ja jestem początkujący, ale na częściach się znam.
Jak dostane rower ze zrobionymi przerzutkami to zgłoszę się tutaj na forum to napisze mi ktoś co mam sprawdzić i dokręcić ; )
ps.
A z tym nie wyregulowaniem przerzutek też masz rację , bo przednia niby działała .... ale żeby przerzucić to musiałem tak cisnąć w tą klamkę aż myślałem że coś strzeli....