Skocz do zawartości

Nowości sprzętowe

2569 odpowiedzi w tym temacie

#2081 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 17 grudzień 2020 - 14:43

E tam, w nowym już problemu drutów na wierzchu nie mam.

#2082 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 17 grudzień 2020 - 14:47

Kupcie sobie bagażnik z mocowaniem za wideł i po sprawie. 

Ale Thule 598 dla mnie jest lepszy, bo pozwala błyskawicznie założyć i zdjąć cały rower. Nie chce mi się bawić w zakładanie i demontowanie przedniego koła do podróży. Równie dobrze mogę wtedy wrzucić rower bez przedniego koła do bagażnika.

#2083 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 grudzień 2020 - 16:31

A czy 'schowane kable' nie eliminują dodatkowo problemu wycierania okolic główki ramy przez pancerz?

#2084 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 grudzień 2020 - 16:33

Ten problem rozwiązują dwie przezroczyste naklejki.

• admsk i artho lubią to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2085 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 grudzień 2020 - 16:35

Które pięknie żółkną np. na białej ramie.

#2086 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 grudzień 2020 - 16:47

Ale wy jeździcie na tych rowerach czy pozujecie? 

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#2087 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 grudzień 2020 - 16:53

A to tylko skarpetki mają schludnie wyglądać? 

#2088 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 17 grudzień 2020 - 17:08

Nie no chwila - szosa nie gravel ani tym bardziej nie MTB - czystą winna być ;)

#2089 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 grudzień 2020 - 18:43

Które pięknie żółkną np. na białej ramie.

Zmień dostawcę naklejek :)

Zresztą.. Nawet w razie problemu, to naprawdę taki dramat raz na rok zdjąć naklejki, przeczyścić ramę izopropanolem i okleić ponowne?

rowerplus-logo-2.png

#2090 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 17 grudzień 2020 - 19:47

[...] Zdarzyło mi się kilka razy, że ,,łapa'' Thule Proride 598 naciągnęła linkę idącą po dolnej rurze i musiałem podregulować tylną przerzutkę. Niby nie problem, ale lekko wkurza, gdy już się wyjeżdża, a trzeba wracać i doregulować.

[...]

Natomiast u mnie ściskanie ramy z linkami na wierzchu (odkryte pancerze) także czasami kończyło się koniecznością doregulowania. No ale tak to działa, że jeden jedzie się nie przejmuje drugi słyszy każdą anomalię w pracy przerzutek...

Jakim cudem coś takiego może się stać?

Serio pytam.

Przecież to możliwe chyba jedynie i też raczej teoretycznie przy zablokowanym wózku przerzutki.

Przyciśniesz linkę to przesunie się wózek przerzutki do wewnątrz.

Puścisz to wróci na swoje miejsce.

Przecież jak zmienisz bieg w trakcie jazdy na większą koronkę a potem wrócisz na mniejszą to nie zatrzymujesz się (chyba) by coś doregulować. A mechanizm jest dokładnie taki sam.

• 4gotten lubi to

#2091 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 grudzień 2020 - 19:57

Wystarczy, że przerzutka jest na blacie i ma "krótko" ustawiony limit.

• artho lubi to

rowerplus-logo-2.png

#2092 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 17 grudzień 2020 - 20:49

Jakim cudem coś takiego może się stać?

Serio pytam.

Przecież to możliwe chyba jedynie i też raczej teoretycznie przy zablokowanym wózku przerzutki.

Przyciśniesz linkę to przesunie się wózek przerzutki do wewnątrz.

Puścisz to wróci na swoje miejsce.

Przecież jak zmienisz bieg w trakcie jazdy na większą koronkę a potem wrócisz na mniejszą to nie zatrzymujesz się (chyba) by coś doregulować. A mechanizm jest dokładnie taki sam.

Może się tak stać, bo tak właśnie było. Po naciągnięciu linki musiałem korygować ustawienie tylnego wózka,

bo łańcuch ciągle klekotał i nie wchodził należycie przy zmianie biegu. Przed przewozem na bagażniku wszystko chodziło doskonale ( konkretnie Sh Ultegra ).

#2093 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 17 grudzień 2020 - 21:06

No aż tak sztywno to się nie da ustawić. Bo nie dałoby się zwyczajnie na blat wrzucić. Bo to są zmiany poniżej 1 mm (z pitagorasa tak wychodzi - upraszczając dłuższa przyprostokątna musi stać się przeciwprostokątną). Zmacałem swoje kabelki i dociśniecie ich do ramy w miejscu gdzie robi to łapa nie powoduje najmniejszego widocznego ruchu wózka. Zarówno z przodu jak i z tyłu. Więc raczej nie powoduje wyjścia za luzy wózków. Nie twierdzę, że się tak nie stało ale nie wierzę w mechanizm, że to łapa dociskając przewody coś robi złego.

#2094 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 grudzień 2020 - 22:00

Sama łapa nie, ale rower ściśnięty tą łapą też nie spoczywa idealnie sztywno na bagażniku. A kiedy kołysze się na boki, to linka przesuwa się względem ramy o znacznie więcej niż ten jeden milimetr.

rowerplus-logo-2.png

#2095 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 17 grudzień 2020 - 23:12

Zakończmy na tym analizę tego zjawiska. Choć przedpiszcy wspominają o tylnej przerzutce, gdzie naprężenie poszłoby w sprężynę i wózek wróciłby do miejsca wyjścia po zdjęciu roweru z samochodu. Moim zdaniem zwyczajnie zarzucając rower na dach mikrokrzywią w walce z rowerem hak przerzutki.

#2096 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 29 grudzień 2020 - 09:46

Nowość od Ronde. Gravel z korbą dwublatową, która to znacząco podnosi funkcjonalność roweru
To już mamy rewolucję na miarę 2020 roku. Najpierw gravel z prostą kierownicą, teraz z dwoma blatami...
Za kilkanaście lat nowością będzie manetka połączona linką z przerzutkami bo jest super bo nie wymaga ładowania i jest tańsza, lżejsza i bardziej ekologiczna 5489fafd0ab005fe1d2c75b63506d4ed.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
  • ROZMIAR lubi to

#2097 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 grudzień 2020 - 10:16

No to SRAM ma problem... :D

rowerplus-logo-2.png

#2098 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 29 grudzień 2020 - 10:19

Już bez przesady. Nie róbmy „Nowości sprzętowej” z nowego produktu w ofercie, który różni się zaledwie konfiguracją osprzętu. Nie mieli w ofercie teraz mają. Wielkie mi halo.

Zza krzaków prześwituje troll..

#2099 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 29 grudzień 2020 - 10:31

Już bez przesady. Nie róbmy „Nowości sprzętowej” z nowego produktu w ofercie, który różni się zaledwie konfiguracją osprzętu. Nie mieli w ofercie teraz mają. Wielkie mi halo.

Zza krzaków prześwituje troll..

Oczywiście. Trolowanie marketingu skupionego na szukaniu jelenia i robieniu wody z mózgu konsumenta to coś co będę uprawiał puki rower mnie interere.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
  • mikroos lubi to

#2100 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 29 grudzień 2020 - 10:53

Z nieznanych mi powodów "póki" to chyba najgorsze słowo na forach internetowych. Ja ciągle zapominam o przecinkach, czasem drobne orty ale to "póki" to mnie doprowadza do szewskiej pasji, wybitnie parzy w oczy. Zwłaszcza, że każda przeglądarka dzisiaj podkreśla na czerwono takie "puki", czymkolwiek te "puki" są.

Jak dla mnie Rondo poszerzyło ofertę. Mieli wybrakowaną, teraz mają mniej wybrakowaną. Ja się raczej skłaniałem ku gravelowi z dwoma blatami, więc mam trochę więcej opcji. Nie przekonałeś mnie, nadal nie widzę tutaj "Nowości Sprzętowej".

• Prozor, B00mer i samuraj_84 lubią to

Dodaj odpowiedź