Kumpel ostatnio mnie zapytał o gravela, który ma sportową geometrie i był sztywny - tak zeby miał jeden rower: na szose z szosowymi kołami a drugi zestaw w teren. Powiem wam, wbrew pozorom nie ma dużego wyboru jeśli chcesz agresywne geo i 2 blaty z przodu.
Nowości sprzętowe
Napisano 29 grudzień 2020 - 16:09
Nie szukaj w rowerach typu gravel tylko w tradycyjnych przełajówkach.Kumpel ostatnio mnie zapytał o gravela, który ma sportową geometrie i był sztywny - tak zeby miał jeden rower: na szose z szosowymi kołami a drugi zestaw w teren. Powiem wam, wbrew pozorom nie ma dużego wyboru jeśli chcesz agresywne geo i 2 blaty z przodu.
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Napisano 29 grudzień 2020 - 16:32
Tradycyjna przełajówka ma inna geometrie niż szosa endurance - do których niektórym gravelom już blisko. Przełaj jest dużo krótszy i bardziej nerwowy.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 29 grudzień 2020 - 16:40
Ale Twój kolega prosił i gravela ze sportową geometrią - czyli właśnie o rower bliższy przełajówce. Chyba, że bardzo chce należeć do klubu gravelowców i musi mieć GRAVELA? ![]()

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 29 grudzień 2020 - 16:52
Mój kolega jeździ na szosowych wyścigach na cienkiej oponce, a potem zmienia koła i w teren - Ridley Kanzo Speed.
https://www.ridley-b...gue/kanzo-speed
Napisano 29 grudzień 2020 - 17:16
Zależy jaki. Mojego kolegi rubaix 56 ma identyczną geo jak mój 58 alu przełajowy bmc cxa01.Tradycyjna przełajówka ma inna geometrie niż szosa endurance - do których niektórym gravelom już blisko. Przełaj jest dużo krótszy i bardziej nerwowy.
Zobacz na geo karbonowej maszyny bmc cx01. Jest bardziej agresywna niż nie jedna szosa

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Napisano 29 grudzień 2020 - 20:40
Jak bym miał mieć tylko jeden rower "to rule them all" to byłby mój Canyon Inflite z 2 rzędowym napędem (mam 1x11). Ja akurat mam małą ramkę i idealnie pasuje tu koło 27,5 w teren (mam opony 44mm, więcej nie wlezie ale da się tym naprawde po górkach polatać o ile teren nie jest bardzo ciężki) i normalne szosowe... na szosę
Do tego ramka jest lekka.
Myślę, że spokojnie mógłbym na tym latać szosowe wyścigi i wcale bym nie zauważył, że to nie "szosówka".
- Born Ready i artho lubią to
Napisano 29 grudzień 2020 - 22:06
Kumpel ostatnio mnie zapytał o gravela, który ma sportową geometrie i był sztywny - tak zeby miał jeden rower: na szose z szosowymi kołami a drugi zestaw w teren. Powiem wam, wbrew pozorom nie ma dużego wyboru jeśli chcesz agresywne geo i 2 blaty z przodu.
Przynajmniej na papierze Simplon powinien spełnić warunki:
https://www.simplon....-Gravel_b_14302
Napisano 30 grudzień 2020 - 08:56
No nie do końca:

O ile "sportowa geometria" ma choć trochę predysponować do "Race" to... nie bardzo ![]()
No chyba, że ta sportowa geometria, to geometria maratońska, to już wtedy bardziej ![]()
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 30 grudzień 2020 - 11:24
Ogólnie macie chyba racje, że przełaj będzie najlepszy do takiego zastosowania - poza faktem ze w przełaju ze średniej/wysokiej półki 1x11/12 to raczej standard. Pozostaje jeszcze kupić framset i złożyć rower od zera pod swoje upodobania.
Ogólnie fajny jest Trek Boone czy własnie Canyon ze swoją przełajówką. Pozwala na komplecie szosowym spokojnie zejść w okolice 8kg z pedałami - czyli rejon "zwykłej" szosy na tarczach.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 30 grudzień 2020 - 11:41
I składanie samemu gravela to może być bardzo dobra opcja jak widzę co się dzieje z cenami kompletnych graveli. Ja będę szukał ramy raczej bardziej wycieczkowej niż sportowej, ale w planie na najbliższe sezony jest szosa+gravel. I chyba wejdzie GRX 2x11, będzie można żonglować kasetami w razie potrzeby
.
Napisano 30 grudzień 2020 - 12:08
Bardzo, bardzo wątpię, żeby złożenie roweru Ci się opłaciło w stosunku do zakupu gotowca.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 30 grudzień 2020 - 12:47
Właśnie wczoraj przeglądałem u Ciebie GRX-a 2x11, nieźle to wygląda (przynajmniej u Ciebie) cenowo - wyszło nieco drożej niż hydrauliczna 105-tka, więc wydaje się w porządku. Wszystko kwestia ceny ramy w sumie, kół. Plan się dopiero klaruje, raczej nie ma być drogo za to wycieczkowo, potencjalny lekki bikepacking
.
Napisano 30 grudzień 2020 - 19:50
Ogólnie polecam tak jak wyżej Inflite i jeśli miałbym zrezygnować z któregoś mojego roweru, to byłby Tarmac, a nie Canyon. Ten Boone też fajnie się prezentuje, oglądałem przed zakupem Inflite.
Napisano 01 luty 2021 - 11:41
Trochę spekulacji i informacji o nowym Shimano: https://cyclingtips....ace-r9200-near/
- artho lubi to
Napisano 01 luty 2021 - 18:09
- dywyn, artho i dmxzor lubią to