Jump to content

Nowości sprzętowe

2569 replies to this topic

#2161 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,219 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 May 2021 - 22:01

Diabeł tkwi w szczegółach. Nie problem zbudować działający prototyp. Cały myk polega na dopracowaniu go tak, aby nie był gorszy od liderów rynku, a zauważalnie tańszy. Primo po pierwsze - niezawodność.
,

Cóż za idealizm :D

• tadzikpl likes this

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#2162 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 posts

Posted 12 May 2021 - 07:28

Firma wydajaca pieniadze na R&D robi to po to, by wiecej zarabiać. A więcej zarabiać można, do wyboru, sprzedając więcej, drożej lub produkując taniej (a jeszcze wiecej sie zarabia, gdy sie te cechy polaczy). Tak więc produkując taniej i troche tylko gorzej mozna sprzedawac wiecej, bo czesciej :)

#2163 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 posts

Posted 12 May 2021 - 10:10

Firma wydajaca pieniadze na R&D robi to po to, by wiecej zarabiać. A więcej zarabiać można, do wyboru, sprzedając więcej, drożej lub produkując taniej (a jeszcze wiecej sie zarabia, gdy sie te cechy polaczy). Tak więc produkując taniej i troche tylko gorzej mozna sprzedawac wiecej, bo czesciej :)

Można też produkować mniej i sprzedawać drożej

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

#2164 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,880 posts

Posted 12 May 2021 - 10:15

Gdzie ta dyskusja zmierza? :D

#2165 KonradTrek800

KonradTrek800
  • Użytkownik
  • 143 posts

Posted 12 May 2021 - 11:40

Zmierza do wyjaśnienia dlaczego Chińczycy do tej pory nie wprowadzili do sprzedaży elektryki. Wiem, że w EU takie patenty wygasają po 20 latach. Pytanie kiedy Shimano i SRAM zaczęli patentować elementy budowy takich przerzutek? W problemy techniczne nie wierzę, bo Chińczycy zaraz za Japońcami i Koreańczykami mają najlepiej rozwinięty dział automatyki przemysłowej, wszelkich servomotorów, krokowców itp. Podobno w rozwoju i produkcji nowoczesnych akumulatorów są nr 1 na świecie przed Japonią i Koreą. Zgłosili w tej dziedzinie najwięcej patentów ale nic się u nas o tym nie słyszy. Ciekawi mnie to ponieważ, chętnie bym przygarnął taki zestawik 1x12 za 300$. Poziom skomplikowania takiej przerzutki jest żaden. Baterie tanie więc albo szukają innych (bardziej skomplikowanych, droższych w projekcie i budowie) rozwiązań aby nie łamać patentów albo czekają na ich wygaśnięcie.

#2166 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 161 posts

Posted 22 July 2021 - 19:14

HOLLOWcage Carbon Ceramic Oversized Derailleur Pulley Cage (absoluteblack.cc)

Ciekawe, ale cena z kosmosu.

• Marcin321 and artho like this

#2167 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 23 July 2021 - 07:52

No na grubo, może być dobra konkurencja dla CS'a ;-] Kupiłbym dla lansu bansu, ale jednak szkoda 3k na wózek.

• artho likes this

#2168 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 23 July 2021 - 07:56

No i można od razu do tego założyć lampki choinkowe na kiermanę!
  • lupus and artho like this

#2169 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 July 2021 - 08:23

rozwiązanie techniczne tego łożyska ciekawe, ale po co te wózki, do czego one miałyby służyć, to nadal nie rozumiem :D 

#2170 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 posts
  • SkądKatowice

Posted 23 July 2021 - 08:34

rozwiązanie techniczne tego łożyska ciekawe, ale po co te wózki, do czego one miałyby służyć, to nadal nie rozumiem :D

To są wózki bankowe. Służą do przelewania pieniędzy z kieszeni kupującego na konto producenta.

• Senninho, lupus, artho and 1 other like this

#2171 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 posts
  • SkądKatowice

Posted 23 July 2021 - 08:34

Ale skoro już zrobił się dubel, to wykorzystam drugi post do powiedzenia, że ten wózek od AbsBlack przynajmniej wygląda jak coś z filmu o przybyszach z Andromedy.

Kupiłbym tylko po to, aby biedota wiedziała kto ma hajs.

• Senninho, Bzyk, renton and 2 others like this

#2172 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,880 posts

Posted 23 July 2021 - 12:46

Ale co Panowie dmxzor i Bzyk, faktycznie przechodzicie na pełną ceramikę?

#2173 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 23 July 2021 - 13:16

Mi na razie wystarczy wzóek CS, z kołami, supportem i sterami jeszcze się wstrzymam =D Może najpierw drzewo posadzę czy coś.

• artho likes this

#2174 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 23 July 2021 - 14:06

Ale co Panowie dmxzor i Bzyk, faktycznie przechodzicie na pełną ceramikę?

A ja nigdzie nie pisałem, że przechodzę :P
Nie czuję takiej wewnętrznej potrzeby hehe. Bardziej chodzą za mną tarcze DA/XTR i owale Rotora :D

#2175 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,880 posts

Posted 23 July 2021 - 14:26

Tarcze to tam pikuś, nawet dłubania przy tym mało na jedno piwo, acz też chcę zmienić na czarne DA. Natomiast Tarmac zmieniający przełożenia bez kręcenia korbą to robi wrażenie, kolejne kilka nagrań:

tylko do teog co na filmach powyżej :P :P

#2176 Ciachoorsky

Ciachoorsky
  • Użytkownik
  • 294 posts
  • SkądOpole

Posted 23 July 2021 - 14:32

Tarcze to tam pikuś, nawet dłubania przy tym mało na jedno piwo, acz też chcę zmienić na czarne DA. Natomiast Tarmac zmieniający przełożenia bez kręcenia korbą to robi wrażenie, kolejne kilka nagrań:

tylko do teog co na filmach powyżej :P :P

Jeżeli łożyska w bębenku (i zapadki), tylnego koła stawiają większy opór aniżeli te w korbie to taką "sztuczkę" zrobisz nawet i na zestawie ze standardowymi maszynowymi łożyskami.

Szkopuł polega na tym, żeby łożyska w korbie były w osi, a sama korba i osłony łożysk zbytnio nie naciskały na same łożyska.

Mam pełną ceramikę w Factorze, a tak jak na filmiku robił nawet i mój Cannondale z suportem Tokena i zwykłymi łożyskami.

#2177 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 23 July 2021 - 14:32

Te filmy widziałem, natomiast z nieoficjalnych źródeł wiem, że w dalszym ciągu trzeba mieć moc w nogach, żeby szybko jeździć :(

Mi przy zmianie Ratcheta na 54T tak samo korba się zaczęła kręcić. 

• lukaszzsch likes this

#2178 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,880 posts

Posted 23 July 2021 - 14:47

Jeżeli łożyska w bębenku (i zapadki), tylnego koła stawiają większy opór aniżeli te w korbie to taką "sztuczkę" zrobisz nawet i na zestawie ze standardowymi maszynowymi łożyskami.

Mi przy zmianie Ratcheta na 54T tak samo korba się zaczęła kręcić. 

O, to ciekawe. U mnie 3-zapadka, więc gdy próbowałem to kompletnie nie - no ale koła są w planie dopiero.

Te filmy widziałem, natomiast z nieoficjalnych źródeł wiem, że w dalszym ciągu trzeba mieć moc w nogach, żeby szybko jeździć :(

A weź :D u mnie tragedia z treningami, ostatnie 3 tygodnie to odrobina wakacji a reszta czasu biurko, komputer i kilkanaście godzin tygodniowo w samochodzie, do tego jedno przeziębienie, choroba żołądkowa, tragedia jakaś, jak człowiek się czaem posypie. Ostatnio taką przerwę miałem gdy brałem ślub.

#2179 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 July 2021 - 08:47

no i gdzie ta nowa Dura Ultegra?

#2180 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 July 2021 - 09:11

W wyścigach już się pojawia, na razie bez logo. Zresztą na co komu informacje prasowe, skoro sprzęt będzie dostępny najwcześniej na wiosnę 2022 r. na rowerach, a na rynku AM najwcześniej latem?

• artho likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Reply to this topic