Nowości sprzętowe
Napisano 05 wrzesień 2021 - 21:13
Drążąc temat znalazłem bardzo ciekawą stronę: https://handsonbike....himano-105.html
Wychodzi na to, że w generacji X800, ramiona 105 były tylko niecałe 15g cięższe od Ultegry. Cała reszta to różnica na tarczach i śrubach. Konstrukcja Ultegry wiadomo, w 105 oba ramiona "one piece forged", czyli bezproblemowe.
- Senninho lubi to
Napisano 06 wrzesień 2021 - 05:03
Dokładnie. Tą stroną kierowałem się przy wyborze nowej korby zamiast 105-5800. Okazało się, że najlepszą decyzją jest pozostawienie jej i ze zużyciem blatu zakup lżejszego. Nie kręcąc 2000 watów różnicy w sztywności nie odczuje. Jedyne co robi różnice to cena. Za te kilka gramów dwa razy więcej monet.Drążąc temat znalazłem bardzo ciekawą stronę: https://handsonbike....himano-105.html
Wychodzi na to, że w generacji X800, ramiona 105 były tylko niecałe 15g cięższe od Ultegry. Cała reszta to różnica na tarczach i śrubach. Konstrukcja Ultegry wiadomo, w 105 oba ramiona "one piece forged", czyli bezproblemowe.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
- mikroos lubi to
Napisano 06 wrzesień 2021 - 10:14
Napisano 06 wrzesień 2021 - 13:17
Nie wiem co tutaj jest bez sensu, ale zapraszam do zważenia wszystkich korb we wszystkich rozmiarach i zrobienia lepszej . Zgaduję, że między rozmiarami już takiej dużej różnicy nie ma, poza tym afektuje ona wszystkie korby w obrębie jednej grupy dość równo, więc kompletnie nie wydaje mi się, by coś tutaj brakowało, no chyba, że DuraAce mimo bólu kolan kupiłbyś 160 mimo, że 105-tkę masz 175, ale chyba tak srogiego weight-weenie tutaj jeszcze nie ma.
Napisano 06 wrzesień 2021 - 13:51
no taka sobie ta tabelka takie info jest do znalezienia na szybko
przydałoby się zestawienie w każdym rozmiarze wszystkich części oddzielnie
Może jeszcze z podziałem na partie produkcyjne, bo zapewne jest różnica między korbami produkowanymi w różnym okresie czasu nawet kilku miligram
- artho lubi to
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 06 wrzesień 2021 - 18:25
o matko wyluzujcie, nigdzie nie napisałem że to bez sensu XD
ja używam korb r7000 z blatami absolute więc mi te dane do niczego niepotrzebne, ale ktoś na pewno byłby zainteresowany, chill
Na stronce którą podałem kilka postów wyżej gość waży same ramiona.
Napisano 06 wrzesień 2021 - 19:53
Potem jeden z drugim ładuje hajs w swoją Madonke żeby była bardziej aero czy dwa gramy lżejsza. Emocjonuje się tym i traci na to czas jak by to miało jakiekolwiek znaczenie...
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Napisano 21 wrzesień 2021 - 11:27
Nowość/ciekawostka. Wirtualna "przednia przerzutka".
W skrócie - przyciskiem zmieniamy przełożenie w tylnej piaście i mając np. blat 50 zmienia się przełożenie tak, jakby był 34.
Kupuje się zestaw z kołami carbonowymi i całość z kołami do gravela kosztuje 11k PLN.
Napisano 21 wrzesień 2021 - 11:32
Było pół roku temu w GCN, zresztą tutaj też ktoś wklejał, nawet rozmowa była. Ja nie czuję tematu, bo zbyt dużo komponentów jest zależne od systemu, do tego całość w piaście więc nie jest to żadne chop-siup. Może gdyby to jakoś ograniczyli i chociaż kasety nie byłyby zależne od systemu to bardziej wierzyłbym w powodzenie. W obecnej formie sporo sceptycyzmu.