Jump to content

Nowości sprzętowe

2571 replies to this topic

#1221 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,220 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 April 2015 - 14:32

SRAM na to ;)

I dalej będę się trzymał swojej opinii :)

• Senninho likes this

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1222 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 24 April 2015 - 22:33

Na temat. Niemiecka firma OSRAM wprowadziła na rynek zestaw świateł rowerowych. Doskonała opcja dla właścicieli napędu SRAM.

http://www.osram.co....hting/index.jsp
  • Senninho likes this

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#1223 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 April 2015 - 03:33

Słabiutkie są te lampki. Kształt i rownomierność wiązki, przynajmniej w topowym modelu, pozostawiają bardzo wiele do życzenia.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1224 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 25 April 2015 - 12:16

Rozmiar, jesteś po prostu wulgarny. To, że większość języków europejskich nazywa zakręt podobnie w brzmieniu, jak polskie, wulgarne określenie prostytutki, nie oznacza, że zakręt w tych językach to rzucanie mięsem :-).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1225 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,220 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 April 2015 - 21:46

Nie zauważyłem żeby ktoś podpisywał u nas w kraju zakręty w innych językach europejskich :D

Wulgarnie to jest mieć taki napis na ramie 

Ale myślę, że cipolini na sramie z lampkami osram był by już wyjątkowo niesmaczny ;)

Każdy postrzega świat po swojemu. Ale myślę, że przechodzeń widząc napis sram na rowerze będzie miał mieszane uczucia, bo przecież to nie toi toi.

Koniec zabawy ;)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1226 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 26 April 2015 - 12:35

Kupię czapeczkę z napisem SRAM  :-D  - kiedyś już zamówiłem w Harfie, ale im "wyszły".

No i - "OSRAM i wszystko jasne" - niezłe hasło reklamowe  :mrgreen:

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1227 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 26 April 2015 - 13:48

Wisi pod sufitem i grozi? Żarówka OSRAM.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1228 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 April 2015 - 20:49

Albo ogłoszenie z gazety:

Żarówki OSRAM tanio :)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1229 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 26 April 2015 - 21:38

A co powiecie na taki sprzęt:

http://www.pioggiaca...IPA 125.500.jpg ?

Ta to musi mieć wydajność ;-) .

#1230 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 13 May 2015 - 08:02

Cervelo R7: http://www.bikeradar...imminent-44291/

#1231 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 13 May 2015 - 08:09

Z Cervelo forum: ...Hey Guys, glad to hear that you are very excited about what we are working on. To set the record straight, the "R7" is just a name we were kicking around for the current version of the R5. We thought we'd include it in the list, just in case. If you check the UCI closely, you'll notice that this line item has an application date from 2012. This article is not accurate and based solely on speculation. David Byer, Cervélo...

#1232 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 13 May 2015 - 09:29

Zgadza się - początek szóstej strony: http://www.uci.ch/mm...rks_English.pdf

#1233 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 13 May 2015 - 09:37

No i super, że mamy forum! Jak się człowiek uczy każdego dnia mediom nie można ufać bezgranicznie :)

Dzięki Chris i Maitre

Dziś tylko podlinkowałem - wczoraj ten artykuł miał zupełnie inną treść kiedy go czytałem (widać timestamp edycji u nich na stronie)

#1234 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Posted 15 May 2015 - 21:45

Co do Tiagra 4700, na bike world jest info że grupa dostępna będzie na początku 2016 roku co jest oczywistym błędem.
Wprowadzona ma być do sprzedaży w czerwcu tego roku.

Szkoda, że nie wprowadzili tego rok wcześniej to bym zaoszczędził i kupił zamiast 105 :)

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#1235 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 16 May 2015 - 08:31

Widać producent z logiem sram poczuł się żeby zaproponować gówno ;)

Maja fajny hamulec hydrauliczny na obręcz, ale nadal napis sram mnie odrzuca. W branży samochodowej zmienia się nazwę jak ma takie znaczenie.

A ma jakiekolwiek znaczenie co ta nazwa oznacza w języku polskim?...

Ma to takie samo znaczenie jak preferencje i potrzeby polskich nabywców rowerów.

#1236 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 posts

Posted 16 May 2015 - 09:07

W branży samochodowej zmienia się nazwę jak ma takie znaczenie.

Jakiś przykład ? Która marka samochodowa sprzedaje swoje auta pod inną nazwą, ze względu na znaczenie słowa ?

Mitsubishi Pajero nie jest tu dobrym przykładem, bo co innego zmienić nazwę modelu, a co innego markę.

#1237 Gosc_byu43785_*

Gosc_byu43785_*
  • Gość

Posted 16 May 2015 - 11:35

Jakiś przykład ? Która marka samochodowa sprzedaje swoje auta pod inną nazwą, ze względu na znaczenie słowa ?

Mitsubishi Pajero nie jest tu dobrym przykładem, bo co innego zmienić nazwę modelu, a co innego markę.

sa kraje gdzie nadal sprzedaje sie Daewoo a np w Polsce już te same auta nazywa się chevrolet

#1238 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 posts

Posted 16 May 2015 - 12:00

Przykład nietrafiony. Te dwie nazwy: Chevrolet oraz Daewoo nie funkcjonują z tego powodu, że Daewoo w jakimś języku znaczy coś "niemiłego". Po prostu Chevrolet kupił firmę Daewoo, więc może sprzedawać samochody pod obiema nazwami, bo ma do nich prawo. Nie ma tu mowy o zmianie nazwy, bo obie nazwy istniały od jakiegoś czasu. Podobnie IBM kupił Lenovo. Firma może sprzedawać podobne lub takie same produkty pod obiema nazwami w zależności od ich widzimisie. Renault kupił Dacię i sprzedaje ją pod nazwą dacia, mimo, że równie dobrze mogła by się nazywać Renault (bo w końcu została zaprojektowana przez Renaulta i posiada w sobie Renaultowską technologię). Polski Maluch był sprzedawany pod nazwą Fiat 126p oraz później Maluch (ze względów licencyjnych). Takie przypadki są powszechne znane (przynajmniej dla mnie).

Nie spotkałem się natomiast z przypadkiem, żeby ktoś zmieniał nazwę marki z powodu znaczenia słowa w jakimś języku. Nie twierdzę, że takich nie ma, jeśli są to poproszę o przykład (skoro Tobo o tym wspominasz, to zakładam, że znasz takie przypadki i się z nimi podzielisz)

#1239 Gosc_byu43785_*

Gosc_byu43785_*
  • Gość

Posted 16 May 2015 - 13:06

Przykład nietrafiony. Te dwie nazwy: Chevrolet oraz Daewoo nie funkcjonują z tego powodu, że Daewoo w jakimś języku znaczy coś "niemiłego". Po prostu Chevrolet kupił firmę Daewoo, więc może sprzedawać samochody pod obiema nazwami, bo ma do nich prawo. Nie ma tu mowy o zmianie nazwy, bo obie nazwy istniały od jakiegoś czasu. Podobnie IBM kupił Lenovo. Firma może sprzedawać podobne lub takie same produkty pod obiema nazwami w zależności od ich widzimisie. Renault kupił Dacię i sprzedaje ją pod nazwą dacia, mimo, że równie dobrze mogła by się nazywać Renault (bo w końcu została zaprojektowana przez Renaulta i posiada w sobie Renaultowską technologię). Polski Maluch był sprzedawany pod nazwą Fiat 126p oraz później Maluch (ze względów licencyjnych). Takie przypadki są powszechne znane (przynajmniej dla mnie).

Nie spotkałem się natomiast z przypadkiem, żeby ktoś zmieniał nazwę marki z powodu znaczenia słowa w jakimś języku. Nie twierdzę, że takich nie ma, jeśli są to poproszę o przykład (skoro Tobo o tym wspominasz, to zakładam, że znasz takie przypadki i się z nimi podzielisz)

akurat to chinskie lenovo kupilo dzial komputerowy IBM ;)

ale przypadku gdy zmieniaja nazwe ze wzgledu na zle brzmienie nie znam - to byl jedynie przyklad, uzywania innej nazwy bo zle sie kojarzy (podobnie zreszta samsung robil z pentaxem. w usa samsung kojarzyl sie z pralka a nie z aparatem wiec nie uzywali marki samsung do aparatow)

#1240 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 16 May 2015 - 13:47

Strzałem w stopę był brak zmiany nazwy konsoli X-Box w Japonii, gdzie znak X kojarzy się z czymś złym, nieodpowiednim i czymś co trzeba wymazać. Amerykanie nie zrobili rekonesansu i konsola poszła na dno w tym kraju.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

Reply to this topic