Nowości sprzętowe
Napisano 06 marzec 2008 - 20:15
Napisano 06 marzec 2008 - 23:05
panowie bateryjki i ogniwa słoneczne... po co to, nie lepsze dynamo??
nie!!!!!!! ;-)
"dymano" ;-) ma pewne ograniczenia.. za bardzo rozpedzac sie nie mozna, bo zjaraja sie zarowki albo sama pradnica sie usmazy.
nie wspominajac o niszczeniu sie opony, halasie i oporach ;-)
Kolega stanowczo o ogranicznikach prądowych nie słyszał Dynamo w pieście jest bezgłośne, opona się nie niszczy, bo i jak.
No ale strata 5-10 watów może bolec, no i dynamo bynajmniej nieważkie nie jest.
pradnica w piascie to inna bajka, takie rozwiazanie jak najbardziej, szczegolnie dla tych co duzo jezdza w nocy. ja jednak i tak bym wolal lampki na bat. sa najmniej awaryjne.
apropo elektronicznych przerzutek itp.. jakos sobie tego nie wyobrazam w swojej grabiarce. co jeszcze wymysla? zmiane biegow sterowana glosem?
rower to urzadzenie mechaniczne.. lancuch, zebatki, proste rozwiazania.. to jest to.
Napisano 06 marzec 2008 - 23:30
panowie bateryjki i ogniwa słoneczne... po co to, nie lepsze dynamo??
nie!!!!!!! ;-)
"dymano" ;-) ma pewne ograniczenia.. za bardzo rozpedzac sie nie mozna, bo zjaraja sie zarowki albo sama pradnica sie usmazy.
nie wspominajac o niszczeniu sie opony, halasie i oporach ;-)
Kolega stanowczo o ogranicznikach prądowych nie słyszał Dynamo w pieście jest bezgłośne, opona się nie niszczy, bo i jak.
No ale strata 5-10 watów może bolec, no i dynamo bynajmniej nieważkie nie jest.
pradnica w piascie to inna bajka, takie rozwiazanie jak najbardziej, szczegolnie dla tych co duzo jezdza w nocy. ja jednak i tak bym wolal lampki na bat. sa najmniej awaryjne.
apropo elektronicznych przerzutek itp.. jakos sobie tego nie wyobrazam w swojej grabiarce. co jeszcze wymysla? zmiane biegow sterowana glosem?
rower to urzadzenie mechaniczne.. lancuch, zebatki, proste rozwiazania.. to jest to.
Co do prostych rozwiązań bym się kłócił, przykładem mogą być klamkomanetki sh...
Napisano 07 marzec 2008 - 08:37
Malik, taki lajf :-P Ja się brzydzę wszelką elektroniką, ale ona włazi wszedzie. Wejdzie pewnie też i do tak tradycyjnie mechanicznego sprzętu sportowego jak rower (do nart juz wchodzi). Młode pokolenie łyknie ten fakt jak pszczoła kit, bo zżyte jest z wszelką elektroniką.
Napisano 07 marzec 2008 - 12:14
Marketing musi się kręcic, niestety. jako, że raczej na 11 rzędowy napęd nie ma co liczyc (bo i po co, już 8 to dośc), to trzeba nowy 'łał' wymyślic.
Osobiście jednak wolałbym pozbycie się linek poprzez zamianę na hydraulikę. Żadnego więcej syfu w pancerzach. Zmiana prowadzenia linki do tylnej przerzutki też by nie bolała.
Napisano 07 marzec 2008 - 13:48
#193 Gosc_tozik_*
Napisano 10 marzec 2008 - 17:50
Aczkolwiek czy w dzisiejszych czasach rower z manetkami na ramie i 6-biegową kasetą można nazwać pełnowartościową szosówką? Gdybym miał na tym jeździć to odżałowałbym te 0,5kg na klamkomanetki i powiedzmy 8-biegowy napęd..
Dlatego ten bike:
http://www.canyon.co.../project37.html
bardziej mi się podoba ze względu na innowacyjne podejście do kwestii lekkich ale jednak klamkomanetek.
Napisano 10 marzec 2008 - 19:18
Widziałem już gdzieś w sieci (oczywiście nie mogę teraz znaleźć gdzie) przerzutki hydrauliczne, były to przerzutki do MTB, komplet wypadał lżej niż SH XTR bodajże. Wyprodukowano to to w jakiejś niemieckiej manufakturze, z tego co pamiętam tylko kilka kompletów.
To była niemiecka firma Wendler i w rzeczywistości, łagodnie mówiąc, ten zestaw był ciężki ;-)
#195 Gosc_@ndy_*
Napisano 30 marzec 2008 - 15:04
Czemu jest założona przerzutka z długim wózkiem, przecież z przodu są 2 tarcze.
Napisano 30 marzec 2008 - 16:13
na korbie jest różnica 16z, na kasecie 14z, więc razem to jest 30z... a przerzutka tylna ultegry z krótkim wózkiem ma pojemność 29z, więc powinna wystarczyć bo nie sądze że ktoś będzie jeździł na 34/11 albo 50/25... średni wózek w shimano 105 5600 ma pojemność 37z więc ultegra 6600 będzie miała raczej tak samo...