Jump to content

Photo

szytki

1635 replies to this topic

#481 jabko

jabko
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • SkądChrzanów

Posted 24 January 2013 - 12:42

Conti mają to do siebie, że zrobione są z gumy, która nie dość, że wytrzymała, to jeszcze świetnie się lepi do podłoża. Użytkowałem Sprintery na treningach i na jednym wyścigu (potem wjechały Veloflexy na wyścigi) i zdecydowanie polecam. Szytki robią robotę i za cenę około 150zł nie znajdziesz nic lepszego! Daleko im do sprężystości i jakości Veloflexów, ale wytrzymałością biją je na głowę. Mam porównanie do S3 Lite i Tufo to jakieś kabany, które powinni przestać produkować. Możecie bronić Tufo, ale są dużo gorsze od Sprinterów i dodatkowo droższe. Moja przednia szytka wygląda jak nowa, a jeździłem nimi wszędzie, po kamieniach, szutrze, piachu i wcale ich nie oszczędzałem. Jedyna wada Conti, to ciężko je naciągnąć, ale to kwestia wprawy. Jak chodzi o deszcz, to zdecydowanie lepiej spisują się od Vittori CX. Poczytajcie dlaczego Vittoria wprowadziła model SC, a teraz podobno zmienili skład mieszanki w CX. Właśnie przez zachowanie tego modelu w deszczu.

Gruntowanie szytek, to po prostu bierzesz i pokrywasz klejem bawełnianą taśmę. Cienka warstwa, nie żeby jakieś grudy się robiły. Klej polecam Mastik One, jest najbardziej elastyczny i polecany. Nie ma przy tym różnicy czy kleimy obręcz alu czy carbon. Na YT jest tyle filmów jak to się robi, że każdy może się nauczyć. Ja jestem zupełnym samoukiem w tej kwestii, a już pierwsze klejenie obyło się bez usmarowanych ciuchów, obręczy itp. Osobiście kładę grunt na szytkę, dwie warstwy gruntu na obręcz i ostatnia finalna. Poza tym im mniej kleju, tym większe opory toczenia. Tylko bez przesady: ;-)

#482 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 posts
  • SkądJawor

Posted 24 January 2013 - 13:53

Poza tym im mniej kleju, tym większe opory toczenia.

Możesz to sprecyzować ?

#483 Gosc_Pająk_*

Gosc_Pająk_*
  • Gość

Posted 24 January 2013 - 15:53

Dzięki wielki za odpowiedz. Już raczej napewno zostane przy conti.

#484 jabko

jabko
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • SkądChrzanów

Posted 24 January 2013 - 16:06

http://www.wattagetr...ic.php?f=2&t=13

http://fastforwardtr...esting_rev8.pdf

http://forum.slowtwi...gi?post=2098365

Do tego dochodzi trochę innych opracowań, których nie chce mi się szukać teraz. Oczywiście wszystko rozchodzi się o drobnostki, wszakże na poziomie PRO te kilka watów w lewo czy prawo robi różnicę. Nie bez przyczyny Martin jechał na oponach, a nie szytkach w zeszłym roku i co chwilę kapcie łapał, a Cancellara cały rower ma na łożyskach ceramicznych etc.

#485 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 posts
  • SkądNowy Tomyśl

Posted 24 January 2013 - 17:52

Wielki dzięki jabko za cenne informacje :) Jeszcze tylko mam jedno pytanie, jakie przedłużki będą pasować do szytek conti? Obręcze 50 mm. Nie wiem ile ma sam wentyl i jak długa powinna być przedłużka.

#486 jabko

jabko
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • SkądChrzanów

Posted 24 January 2013 - 18:52

Wentyl w Sprinterach ma około 40mm. Do 50mm wystarczą przedłużki 30mm Vittorii np.

#487 Gosc_Pająk_*

Gosc_Pająk_*
  • Gość

Posted 24 January 2013 - 20:57

Czy na pewno będzie pasowała przedłużka Vittori?
Swoje szytki (Vittoria) jak zakładałem na koło 50mm to też brałem właśnie te przedłużki i je się nie nakręcało tylko rozbierało wentyl w szytce, następnie przykręcało przedłużkę a na nią dopiero szedł odkręcony wentyl.
Jak oglądałem szytki Conti Sprinter to nie widziałem możliwości rozebrania wentyla, stąd moje pytanie.
Czy potrzebuję przedłużkę do szytek Continental Sprinter na kołach 38 mm?

#488 jabko

jabko
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • SkądChrzanów

Posted 24 January 2013 - 21:08

Oczywiście, że będzie pasowało. Sprintery mają rozbieralny wentyl. Wykręcasz środek, nakręcasz przedłużkę i wkręcasz środek z powrotem. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że przy 38mm standardowy wentyl będzie wystawał za mało, żeby komfortowo zakładać główkę pompki.

Edit: żebyśmy się dobrze zrozumieli. Vittoria oferuje dwa rodzaje przedłużek. Jedne, czerwone, są odpowiednie do szytek Vittorii z odkręcanym całym wentylkiem. Ja mówię o przedłużkach złotych, w kolorze wentylka, które nakręcasz na standardowy wentyl i tylko przekładasz środek.

#489 Gosc_Pająk_*

Gosc_Pająk_*
  • Gość

Posted 24 January 2013 - 21:19

Dzięki wielki.
Po prostu nie wiedziałem że Vittoria ma te przedłużki też nakręcane bezpośrednio na wentyl.

#490 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 posts
  • SkądNowy Tomyśl

Posted 29 January 2013 - 18:09

A czy klej np. Mastikone trzeba zużyć zaraz po otwarciu? Zastanawiam się nad kupnem całej puszki, ale nie wiem czy nie wyschnie czasami.

#491 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 29 January 2013 - 18:42

Jak chcesz przemyslowo kleic szytki, to jak najbardziej. Dla domowego uzytku raczej tubki.

#492 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 posts
  • SkądNowy Tomyśl

Posted 29 January 2013 - 19:05

Do domowego użytku tylko. Tak więc raczej tubki. A na dwa koła i nowe szytki starczą dwie tubki?

#493 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,220 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 January 2013 - 19:47

Tak :-)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#494 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 30 January 2013 - 11:00

Ee.. nie wystarczą?

Gruntowanie szytek, grutnowanie obręczy, warstwa na obręcze. 2 tubki to trochę mało.
Dla pewności wziąłbym 3 tubki.

#495 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 30 January 2013 - 11:18

Ja mam puchę continentala już półtora roku i nic mu się nie dzieje. Zakręcany po każdym użyciu.

#496 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 02 February 2013 - 11:52

Dwa dni temu kleiłem jakieś zwykłe tufo do moich treningowych kół przełajowych używając mastika z puchy, która mam już ponad pół roku. Klej ma się bardzo dobrze.
Contiego też zresztą mam i też nic mu nie jest.... no pomijając fakt iż jest beznadziejny :-D

#497 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Posted 02 February 2013 - 18:07

ontiego też zresztą mam i też nic mu nie jest.... no pomijając fakt iż jest beznadziejny :-D

Czemu klej continental jest kiepski? Czym się różni w porównaniu z Vittorią?

#498 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 02 February 2013 - 22:23

Mastik jest bardziej plastyczny i po dłuższym okresie nie twardnieje tak jak conti.
Conti zbyt szybko zaczyna się kruszyć. Takie są moje i nie tylko moje spostrzeżenia.

#499 jabko

jabko
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • SkądChrzanów

Posted 06 February 2013 - 18:50

^ powyższe należy potwierdzić. To powszechna opinia. Najlepszy jest klej Vittoria.

#500 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 posts
  • SkądKolberg

Posted 17 February 2013 - 15:06

WITAM

W tym roku trenowałem na SPRINTERACH , na jakiekolwiek wyścigi się nie nadają, są bardzo wymagające jednak ich zaleta to bezawaryjność, trzymanie we wszystkich warunkach pogodowych i wysiłek znacznie większy który trzeba wsadzić do jazdy w przyzwoitych prędkościach. To jest chyba ich zaleta- przesiadając się póżniej na znacznie lżejsze i lepiej niosące szytki. Zaletą jest również ich cena.

Zestaw wyścigowy w tym roku to Veloflex-y Record / Sprinter o których nie trzeba chyba pisać.
Super niosące ale niestety na nasze drogi - jednak awaryjne, chociaż mniej awaryjne od Vitorii EVO. Super szytki ale nie na nasze wszystkie drogi.

Także jako stary ujeżdżacz Tufo w tym roku zakupiłem zestaw ELITE JET / 160g na przód i ELITE PULSE na tył / 230g.

Bardzo lubię bezawaryjność szytek TUFO, wytrzymałość na przebicia i możliwość zalania płynem uszczelniającym w przypadku kapcia. Opony nie nadają się na warunki mokre no ale kto jeżdzi w deszcz na treningach. Płyn tufo nie jest przereklamowany i zdaje swój egzamin. Nie jeden raz na maratonach pomógł mi odnieść sukces.........

Tegoroczny zakup TUFO to niby jeszcze lepsze niesienie gdyż więcej TPI niż w przypadku S3-120 TPI a tegoroczne 210 + również na warunki mokre........
Jak się spiszą - zobaczymy....

Gdyby kogoś interesowało to zdam relację po sezonie lub wcześniej.....

Jarek-LT :lol:

Reply to this topic