Chińskie koła karbonowe
Napisano 23 sierpień 2012 - 13:10
Nie lubie szukać na ebayu bo po prostu sie tam nie umiem odnaleźć, więc czy ktoś ma jakieś pewne nicki z ebaya, które mają towar jakiegoś pochodzenia i który nie jest robiony z tektury ? Może ktoś z czytających to ma chińskie ( umownie chińskie, tajlandia i reszta też sie łapie ) koła/obręcze i jest w stanie coś o nich napisać ? Wiem, że w temacie o ramach pojawiły się koła które jak dobrze pamiętam miały bicie promieniowe, nie wime czy udało się to naprawić, ale fajnie jakby użytkownicy chińszczyzny informowali o pochodzeniu ( strony www, nicki na ebayu ) i jakości towaru. Ja planuje na zime składanie nowych kół, raczej wybiore chiński karbon, ale źródła nie umiem wybrać.
Napisano 23 sierpień 2012 - 13:24
#5 Gosc_xsnailx_*
Napisano 23 sierpień 2012 - 13:36
ale ... moje kola ( http://www.forumszos...pic.php?t=14952) wyszy o wiele lzejsze. na obreczach conbowa mog bym urwac kolejne 100 gram w stosunku do klonow ffwd
wiec wychodzi na wychodzi na to ze w/w kolka sa zlozone na kiepskich czesciach.moim zdaniem jak uzywac takie obrecze to skladac kola samemu w polsce a nie liczyc na zaplot i dobor piast / szprych przez chinczykow
Napisano 23 sierpień 2012 - 13:53
- bogcz lubi to
Napisano 23 sierpień 2012 - 20:28
Co do cła - ściągałem już dwa komplety obręczy i cła nie dodali. Z całymi kołami będzie już na 99% cło + antydumping wiec średni biznes się zaczyna robić.
Też myślałem, że za obręcze nie dowalą cła, a przynajmniej masz mniejszą szanse, bo nie jest to "gotowy produkt" do użycia, a celnicy mają chyba taką "taktyke", jeżeli dobrze pamiętam z tematu ram. Przy ramach role odgrywało też chyba malowanie lub lakierowanie ramy, za "surowe" ramy/obrecze nielakierowane chyba nie mogą walnąć cła. A wracając do tematu, może użytkownicy chińskich kół pochwalą lub przeciwnie jakieś firmy ?
#11 Gosc_sebreef_*
Napisano 23 sierpień 2012 - 20:52
Pozdrawiam
seb
Napisano 23 sierpień 2012 - 21:43
Cudow nie ma, dostaje sie to za co sie placi.
Napisano 23 sierpień 2012 - 21:55
Różnicę między chińczykiem a FFWD najlepiej czuć pod palcem bo stożek FFWD dużo łatwiej ugiąć naciskając z boku. W moich chińczykach jest praktycznie nie do ruszenia w porównaniu do FFWD.
I jeszcze raz odnośnie cła. Panowie, wystarczy wejść na stronę UC i sprawdzić od jakich kwot cło jest naliczane. Wszystko powyżej ustalonej kwoty dostaje procenty.
A wracając do tematu - ja swoje obręcze polecę każdemu. Kupowałem na ebayu po jeszcze w miarę korzystnym kursie 3.10 i zapłaciłem 250 dolarów z wysyłką za obręcze z klockami. Idą jak rakieta, hamują równo, nie są ultralekkie ale koła i tak wychodzą poniżej 1500g za cenę w zł niższą, niż ich waga Oprócz mnie ma je mój kumpel i mają najechane grubo ponad 10000km. Zero problemów. Osobiście nie widzę sensu kupowania np Zippów jeśli komuś nie zależy na każdym gramie lub na "wow effect" bo kasy w portfelu zostaje na prawdę sporo.
Należy jeszcze zwrócić uwagę na długość szprych ponieważ przy obręczy 60mm mogą zacząć się schody. Przy moich 56mm niemal niemożliwym jest dostanie szprychy 248mm na tył NDS na słoneczko. Niby siadło na 250mm ale lepiej by było krótsze dać. Myślę, że 50mm pod tym względem będą bezpieczniejszym wyborem.
- kaloo lubi to
Napisano 23 sierpień 2012 - 22:22
Chciałem juz nowe, chciałem chińskie, chcialem używane, no i za nic nie moge znaleźć nic co by mnie zadowoliło ^^
A Panowie tutaj wypisujecie dokladnie to czego mi trzeba, do 1500zł, do 1500gram. Na szytke najlepiej. Czy mogę w takim razie prosić o jakiegoś linka do poleconego sprzedawcy z ebay, albo skądkolwiek, ponieważ mam pieniązki na koncie zarezerwowane, i tylko czekam zeby coś znaleźć i chce kupić.
Stozki 38 lub 50 mm (wole 50) piasta pod shimano. Całe obrecze carbon, nie alu/carbon.
Czy coś możecie pomóc ?
A, i ważne, przesyłka żeby nie zrujnowała mnie...
Napisano 24 sierpień 2012 - 07:39
xsnailx,
Różnicę między chińczykiem a FFWD najlepiej czuć pod palcem bo stożek FFWD dużo łatwiej ugiąć naciskając z boku. W moich chińczykach jest praktycznie nie do ruszenia w porównaniu do FFWD.
.
a to chyba kiepsko świadczy o ffwd
geolog - www.geologpoludnie.cba.pl
#17 Gosc_xsnailx_*
Napisano 24 sierpień 2012 - 08:45
Napisano 24 sierpień 2012 - 08:57
To świadczy np o tym, że FFWD są lżejsze od chinoli.
Chlopcy widze rzucili sie na marke FFWD, nawet jakby byly troche ciezsze dla mnie osobiscie nie robi to zadnej roznicy a kolka sa naprawde fajne ;-)
Jak ktos lubi sie scigac niech wybiera zestaw szytkowy, jezeli nie obrecz pod opone ktora bedzie kapke ciezsza u mnie koledzy w miescie sobie chwala jaki dysk i smigla
Napisano 24 sierpień 2012 - 14:22
Polecam Carbonzone na ebay'u http://www.ebay.co.u...=item2572eae789 Kupowałem od niego ramę, sprzedaje w imieniu HongFu. Obręcz powinna ważyc w tych kółkach ok. 380g (obręcze o wadze 310g to już kwota 250 funtów za parę). Carbonzone miał też w ofercie same obręcze, niewiele taniej niż koła. Piasty bierz stąd http://www.bikehubst...-Hub-p/sl79.htm lub nowe na proste szprychy. Polecane na anglojezycznym forum http://forums.roadbikereview.com/od tygodnia chodze po allegro, ebay, alibaba itd, i cały czas szukajac kółek.
Chciałem juz nowe, chciałem chińskie, chcialem używane, no i za nic nie moge znaleźć nic co by mnie zadowoliło ^^
A Panowie tutaj wypisujecie dokladnie to czego mi trzeba, do 1500zł, do 1500gram. Na szytke najlepiej. Czy mogę w takim razie prosić o jakiegoś linka do poleconego sprzedawcy z ebay, albo skądkolwiek, ponieważ mam pieniązki na koncie zarezerwowane, i tylko czekam zeby coś znaleźć i chce kupić.
Stozki 38 lub 50 mm (wole 50) piasta pod shimano. Całe obrecze carbon, nie alu/carbon.
Czy coś możecie pomóc ?
A, i ważne, przesyłka żeby nie zrujnowała mnie...