Skocz do zawartości

PIASTA

92 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2008 - 15:34

słuchajcie mam pytanko bardzo mi sie podoba ten dzwiek tylnej piasty to zarabiste terkotanie jak sie przestanie pedalowac lecz w moim rowerku tyrkota bardzo cicho jakia piaste trzeba kupic zeby tak fajosko glosno terkotala

#2 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 25 wrzesień 2008 - 15:39

wzmacniacz sobie zainstaluj... albo tyrkotkę na widelec... mówisz poważnie?

#3 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 25 wrzesień 2008 - 15:47

Piasty campagnolo maja takie terkotanie, ale czy wystarczajaco glosno dla ciebie to nie wiem, mi sie praca piast campy podoba.

#4 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2008 - 15:57

To nie terkocze piasta tylko bębenek pod kasetą. A jakie są głośniejsze a jakie cichsze to juz Ci niestety nie powiem... Pozdro!

#5 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2008 - 16:04

polecam koła fulcrum racing, są naprawdę głośne ;-)

#6 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2008 - 18:40

Cytat

słuchajcie mam pytanko bardzo mi sie podoba ten dzwiek tylnej piasty to zarabiste terkotanie jak sie przestanie pedalowac lecz w moim rowerku tyrkota bardzo cicho jakia piaste trzeba kupic zeby tak fajosko glosno terkotala

Pierwszy raz w życiu spotykam się z tym, że ktoś chce aby zapadki w bębenku głośno terkotały :shock: . Ja zawsze wszystko robiłem aby chodziło to jak najciszej. Uwielbiam za to umiarkowany odgłos łańcucha przewijającego się po trybach i mruczenie opon podczas jazdy po idealnym asfalcie. Mmm... poezja. ;-)

#7 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2008 - 19:05

oj ja raczej jadac 40 50km/h nie slysze dzwieku opon tylko szum a wolabym to terkaotanie przecierz u zawodowcow w rowerach tak samo terkota

#8 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 25 wrzesień 2008 - 19:52

A ja nie przepadam za terkotaniem. W trekkingu mam jakąś piastę Shitmano Silent Cośtam - całkowicie bezgłośna. Za to już w Treku delikatnie mi cyka ale tak jakby piasta miała tłumik więc nie marudzę na to ;)
Pamiętam jak kiedyś, kiedy jeszcze nie miałem szosówki ale już się jarałem kolarstwem, przejechał obok mnie kolarzysta - gdybym go nie zauważył to bym nie wiedział, że obok mnie śmignął - rower wyregulowany bezdźwięcznie - I LIKE. HIGH 5 :mrgreen:
Poza tym lubię znienacka przeleciec obok innego rowerzysty, całkowicie niespodziewającego się kogoś za plecami hehe ...

#9 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2008 - 19:58

Cytat

a wolabym to terkaotanie przecierz u zawodowcow w rowerach tak samo terkota

A co Ty chcesz dorównać zawodowcom mając terkoczący rower? A może jeszcze nogi golisz ? ;-)
Ps. Zawodowcom rowery trajkoczą ? :shock:

#10 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2008 - 20:06

nie no z nogami to pewnie ze nie gole ale chyba nie umiesz czytac ja napisalem ze nikomu nie chce dorownac tylko poprostu interesuja mnie takie piasty i chcialbym sobie zakupic

#11 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2008 - 20:23

Czytałem, że piasty Chosen z bębenkiem Mgc cz Mgg są głośne. Z tańszych modeli to Novateki posiadają trzy zapadki, piasty od Campy są dosyć głośne. Te terkotanie wcale nie jest takie głupie szczególnie jak się jedzie w większej grupie. Wiadomo wtedy, że ktoś z przodu przestał kręcić i należy dostosować odpowiednio prędkość aby nie wjechać komuś w koło. Cykanie i terkotanie to nie jest przejaw lansu, szpanu czy czegoś tam. Z reguły samotnie jeżdżący kolarze próbója wyciszać swoje terkotki.
Jest jeszcze jeden powód dla którego lepiej mieć donośną grzechotkę. Czasem trzeba korzystać ze ścieżek rowerowych i takie grzechotanie działa niczym popularny wąż z Ameryki na marudnych rowerzystów i pieszych.
Jeszcze sama rama, a właściwie materiał z jakiego jest wykonana może potęgować efekt terkotania. Jak się łatwo domyślić to tarjkotki w karbonowych ramach będą najgłośniejsze.

#12 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2008 - 20:23

Cytat

interesuja mnie takie piasty i chcialbym sobie zakupic

Ale kolego nie ma takich celowo terkoczących piast ( i to nie piasta terkocze jak pisał Qba, tylko zapadki w bębenku ). To fascynujące Ciebie terkotanie było wynikiem zużycia , niższej klasy , złej obsługi ect. Są oczywiści róznice w głośności pracy mechanizmów zapadkowych wynikająch głównie z energi kinetycznej sprężyn mechanizmu. Nie sądzę aby jakikolwiek producent dawał opisy do swoich mechanizmów ile wydają dB ( decyBeli ). Tylko bazując na opiniach użytkowników znajdziesz te najgłośniej pracujące.
A piasta zapamiętaj przyjacielu nie powinna wydawać najmniejszego tykania ,szmeru czy terkotania. ;-)

#13 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 wrzesień 2008 - 21:38

Propozycja ze wzmacniaczem jest dobra na pewno będzie to dobry pomysł

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#14 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 664 postów
  • SkądKatowice

Napisano 26 wrzesień 2008 - 10:09

Piasty Chris Kinga są ponoc legendarnie głośne :>

O tak:
http://pl.youtube.co...feature=related
I tak:

A moda na tyrkotanie przyszła z świata kolarstwa grawitacyjno/ewolucyjnego gdzie głośna piasta = więcej lansu :>

#15 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 26 wrzesień 2008 - 13:20

a co Wy tam wiecie o tyrkotaniu, to jest dopiero tyrkotka!

#16 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 26 wrzesień 2008 - 13:37

brzmi jak ... ruletka :mrgreen:

Ja tam uwielbiam "moje" terkotanie campagnolowe ... ;-)
No i jednak chyba te starsze modele były głosniejsze ...

#17 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Napisano 28 wrzesień 2008 - 09:33

Praktycznie terkotanei zalezy od systemu w jakim jest zrobiony bebenek i jego lozyskowanei zapadki itp .Ale zeby glosniec tykalo nalezy uzyć mniej lepkiego i bardzo zadkiego smaru, najlepiej oliwki finishline itp. Wtedy zapadki maja wiekszy luz i szybciej odbijają. Wszelakei smary stałe powodują ze wszystko jest tam zalepione i dupa zbita :P

#18 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2009 - 17:57

Kolego Zawisza mam pytanko do ciebie to co mam kupić całą piaste czy choinke i jaką najlepiej chodzi oczywiście do kolarzówki bo ja musze mieć to tyrkotanie no musze

#19 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 05 styczeń 2009 - 19:29

PRAWIE jak PRO...

;-)

#20 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 11 styczeń 2009 - 13:33