PIASTA
Gosc_Anonymous_*
Napisano 25 wrzesień 2008 - 18:40
Cytat
Pierwszy raz w życiu spotykam się z tym, że ktoś chce aby zapadki w bębenku głośno terkotały :shock: . Ja zawsze wszystko robiłem aby chodziło to jak najciszej. Uwielbiam za to umiarkowany odgłos łańcucha przewijającego się po trybach i mruczenie opon podczas jazdy po idealnym asfalcie. Mmm... poezja. ;-)słuchajcie mam pytanko bardzo mi sie podoba ten dzwiek tylnej piasty to zarabiste terkotanie jak sie przestanie pedalowac lecz w moim rowerku tyrkota bardzo cicho jakia piaste trzeba kupic zeby tak fajosko glosno terkotala
Napisano 25 wrzesień 2008 - 19:52

Pamiętam jak kiedyś, kiedy jeszcze nie miałem szosówki ale już się jarałem kolarstwem, przejechał obok mnie kolarzysta - gdybym go nie zauważył to bym nie wiedział, że obok mnie śmignął - rower wyregulowany bezdźwięcznie - I LIKE. HIGH 5 :mrgreen:
Poza tym lubię znienacka przeleciec obok innego rowerzysty, całkowicie niespodziewającego się kogoś za plecami hehe ...
Gosc_Anonymous_*
Napisano 25 wrzesień 2008 - 20:23
Jest jeszcze jeden powód dla którego lepiej mieć donośną grzechotkę. Czasem trzeba korzystać ze ścieżek rowerowych i takie grzechotanie działa niczym popularny wąż z Ameryki na marudnych rowerzystów i pieszych.
Jeszcze sama rama, a właściwie materiał z jakiego jest wykonana może potęgować efekt terkotania. Jak się łatwo domyślić to tarjkotki w karbonowych ramach będą najgłośniejsze.
Gosc_Anonymous_*
Napisano 25 wrzesień 2008 - 20:23
Cytat
Ale kolego nie ma takich celowo terkoczących piast ( i to nie piasta terkocze jak pisał Qba, tylko zapadki w bębenku ). To fascynujące Ciebie terkotanie było wynikiem zużycia , niższej klasy , złej obsługi ect. Są oczywiści róznice w głośności pracy mechanizmów zapadkowych wynikająch głównie z energi kinetycznej sprężyn mechanizmu. Nie sądzę aby jakikolwiek producent dawał opisy do swoich mechanizmów ile wydają dB ( decyBeli ). Tylko bazując na opiniach użytkowników znajdziesz te najgłośniej pracujące.interesuja mnie takie piasty i chcialbym sobie zakupic
A piasta zapamiętaj przyjacielu nie powinna wydawać najmniejszego tykania ,szmeru czy terkotania. ;-)
Napisano 25 wrzesień 2008 - 21:38
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Napisano 26 wrzesień 2008 - 10:09
O tak:
http://pl.youtube.co...feature=related
I tak:
http://pl.youtube.co...feature=related
A moda na tyrkotanie przyszła z świata kolarstwa grawitacyjno/ewolucyjnego gdzie głośna piasta = więcej lansu :>
Napisano 26 wrzesień 2008 - 13:20
Gosc_Zawisza_*
Napisano 28 wrzesień 2008 - 09:33

Gosc_intel action_*
Napisano 11 styczeń 2009 - 13:33
Dodaj odpowiedź