buty szosowe, a spacer...
Napisano 17 wrzesień 2012 - 17:16

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 18 wrzesień 2012 - 09:46
Dla 99% populacji legendarna różnica w sztywności jest niewyczuwalna w dobrych butach,
Ale punkt podparcia stopy na pedale jest już bardziej odczuwalny (w szosowych jest większy i wygodniejszy, parę osób pisało, że po dłuższej jeździe w SPD czuli, ból w stopie), tak samo transfer energii przez większy blok.
Napisano 18 wrzesień 2012 - 10:16
Napisano 18 wrzesień 2012 - 11:23
Napisano 18 wrzesień 2012 - 14:35
i przyznam, że nie wiem jak to do końca z nimi jest z własnego doświadczenia.
To się nie wypowiadaj.
akże, najlepiej sobie uśrednić wszelkie wypowiedzi na forum i sprawdzić samemu co mam nadzieję niedługo nastąpi.
Sprawdziłem - bloki niszczą się od chodzenia. A teraz Ty sprawdź sam i dopiero później się wypowiadaj, tak jak byłeś uprzejmy napisać powyżej.
Dlatego po przeczytaniu wątku zobaczyłem typa i pogląd trochę runął w gruzach
Stwierdzasz coś na podstawie pojedynczej obserwacji?? Kiepsko.
Nikt nie mówi, że w tych butach nie da się do sklepu po picie przejść. Ale prowadzenie roweru ponad kilka kilometrów, z pewnością blokom nie służy. Chyba, że kogoś stać.
Napisano 18 wrzesień 2012 - 15:11
To się nie wypowiadaj.
Ale to co, grozisz mi?
Sprawdziłem - bloki niszczą się od chodzenia. A teraz Ty sprawdź sam i dopiero później się wypowiadaj, tak jak byłeś uprzejmy napisać powyżej.
Na razie nie mam okazji sprawdzić, a forum jest chyba po to, żeby poczytać i się dowiedzieć. Ty sprawdziłeś, ale w samym wątku zdania też są podzielone. Miałem takie, a nie inne obserwacje więc chciałem się podzielić i skonfrontować, ale widzę, że na każdym forum tak samo. Niektórych ciśnie guma od majtek. Więcej luzu, nie przyszedłem tu po to, żeby się napinać.
Napisano 18 wrzesień 2012 - 16:50
Ten problem rozwiązuje w ogromnej większości przypadków sztywna podeszwa buta.Ale punkt podparcia stopy na pedale jest już bardziej odczuwalny (w szosowych jest większy i wygodniejszy, parę osób pisało, że po dłuższej jeździe w SPD czuli, ból w stopie), tak samo transfer energii przez większy blok.Dla 99% populacji legendarna różnica w sztywności jest niewyczuwalna w dobrych butach,
Napisano 18 wrzesień 2012 - 17:23
Ale to co, grozisz mi?
Nie tylko nie lubię jak ktoś robi wodę z mózgu innym, nie mając o czymś pojęcia.
Ten problem rozwiązuje w ogromnej większości przypadków sztywna podeszwa buta.
Podeszwa nie ma nic do punktu podparcia. Podpierasz się tylko i wyłącznie blokiem. Porównaj blok od SPD i SPD SL. A podeszwa może być z gumy od majtek.
Napisano 18 wrzesień 2012 - 18:23

Napisano 18 wrzesień 2012 - 18:36
Jeżeli chodzi o trzymanie - tu zgoda, SPD jest systemem dającym znacznie więcej luzu. Z drugiej strony jeżeli ktoś myśli o spacerach w czasie wyjazdu, to w większości przypadków nie będzie to jeszcze osoba na tyle sportowo nastawiona, aby faktycznie odczuwać takie różnice, prawda? Inna sprawa, że znam wiele osób, którym ten luz nie tylko nie przeszkadza, ale wręcz pomaga, więc jest to kwestia gustu.

Gosc_KeNaJ_*
Napisano 18 wrzesień 2012 - 19:10
Co do luzu, to 3/4 osób (spostrzeżenia własne) które zrezygnowały z spd sl na rzecz spd nie potrafiły ustawić sobie porządnie bloków bo szkoda im było na to poświęcić czas. Reszta to osoby mające problemy z kolanami, biodrami itp.
Gosc_marvelo_*
Napisano 18 wrzesień 2012 - 19:52
Powiem szczerze, że najbardziej denerwowało mnie to uczucie, że stopa nie była stabilna na pedale (metal ślizgał się po metalu) i paradoksalnie czułem mniejsze zespolenie z rowerem niż w zwykłych pedałach z noskami, zwłaszcza podczas naciskania.
Z drugiej strony schowany blok niby pozwala na chodzenie, ale na przykład po wejściu na drewnianą podłogę robił w niej dziury, a na kamiennych schodach był śliski. Na dokładkę wziąłem za mały rozmiar buta (w Shimano trzeba brać o numer lub dwa większe, niż zwykłych butów) i zestaw ten odstawiłem. Może kiedyś jeszcze kupię większe buty i wtedy spróbuję.
Generalnie z SPD na szosę mam trochę mieszane uczucia.
Napisano 18 wrzesień 2012 - 20:56
O ile wyciskasz w sprincie 1200 watów, to pewnie robi to różnicę. Jeżeli spędzasz na rowerze kilka godzin tygodniowo, to nie masz realnej szansy poczuć różnicy, jeżeli nosisz dobre buty.mikroos, no o ile dysponujesz butami idealnie sztywnymi to ok, ale z tego co wiem jeszcze takie nie powstały.
Gdyby produkowali sprzęt wyłącznie z myślą o użytkownikach rekreacyjnych, to pewnie właśnie tak by było. A (niestety dla użytkowników rekreacyjnych) wszystko jest podporządkowane z jednej strony pod zawodowców, a z drugiej - pod amatorów, ktorzy za wszelką cenę chcą być pro, nawet kosztem własnej wygody i zdrowego rozsądku.Gdyby nie było żadnej różnicy to producenci pewnie robili by mniejsze bloki
Tu znów wracam do tematu "pro vs amatorzy". Te milimetry oczywiście mają sens, ale wtedy, kiedy rozmawiamy o butach dla Cancellary czy innego Cavendisha. Dla 99% użytkowników to naprawdę żadna różnicaw sumie im mniejszy blok tym mniejszy pedał i w sumie mniejsza masa, a jednak walczą o te milimetry powierzchni kontaktowych, żeby materiał nie miał gdzie się odkształcać.
To już jest osobna kwestia - swoją drogą uwielbiam takich ludzi, którzy koniecznie muszą mieć wszystko w DA albo innych XTR-ach, ale nie potrafią nawet porządnie wyregulować napędu i nie potrafią ustawić sobie pozycji na rowerze ("co tam, mostek 120 zamiast 100 mm to żadna różnica, a ten mogę okazyjnie kupić!" - znam aż za wielu takich ludzi), nie wspominając o takich podstawach jak dbanie o łańcuch. Ale przecież muszę być PRO, więc dawaj mi tutaj karbon i tytan, byle dużo!Co do luzu, to 3/4 osób (spostrzeżenia własne) które zrezygnowały z spd sl na rzecz spd nie potrafiły ustawić sobie porządnie bloków bo szkoda im było na to poświęcić czas.
Tu akurat śmiem twierdzić, że SPD daje sporą przewagę dzięki większemu luzowi lewo-prawo (mam na myśli pochylanie całej stopy na boki, a nie tylko ruch pięty w lewo i prawo). W przypadku osób z problemami natury ortopedycznej jakiekolwiek usztywnianie pozycji nóg bez konsultacji ze specjalistą jest moim zdaniem ryzykowne, żeby nie powiedzieć wprost, że nieodpowiedzialne.Reszta to osoby mające problemy z kolanami, biodrami itp.
Pozdrawiam
Gosc_KeNaJ_*
Napisano 18 wrzesień 2012 - 21:25
Co do amatorów to akurat duże bloki są właśnie dla nich bo wybacz ale ilu amatorów wyda 1000zł na buty żeby nie wyczuwać bloków? Właśnie gdy kupujesz buty za 300-400zł tą różnicę czuć i np w moim przypadku gdy na zimę zapisałem się na spinning to przez pierwsze parę zajęć czułem ból w stopie w miejscu bloku spd (później stopa się na szczęście przyzwyczaiła).
Napisano 18 wrzesień 2012 - 21:53
Dla mnie EOT, bo dyskusja, choć ciekawa, powoli staje się wg mnie jałowa. Dzięki

Napisano 19 wrzesień 2012 - 10:06
Tu akurat śmiem twierdzić, że SPD daje sporą przewagę dzięki większemu luzowi lewo-prawo (mam na myśli pochylanie całej stopy na boki
Wydaje mi się, że w żadnym systemie nie da się poruszać na boki. Nawet na zwykłej platformie nie pochylisz stopy bo będzie ona zawsze równoległe do platformy.
Przypominam, że Autor wątku jest osobą, która (z tego co widzę, przy czym podkreślam: nie widzę w tym niczego złego) dopiero zaczyna przygodę z "poważnym jeżdżeniem" i jestem przekonany, że (podobnie jak ogromna większość użytkowników) nie odczuje wielkiej różnicy,
brać zwykłe platformy i zwykłe buty, nie będzie żadnego problemu
Gosc_marvelo_*
Napisano 19 wrzesień 2012 - 14:22
http://bicycling.abo...power_grips.htm
Napisano 19 wrzesień 2012 - 14:31
Już wolę się wywalić, bo zapomniałem jak się odpina SPD, cóż moja wina, niż z powodu tej jednej szansy na milion, kiedy bieżnik w podeszwie jakoś źle wejdzie w pedał i dociśnięty paskiem nie pozwoli wyjąć nogi.
Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman