Skocz do zawartości

Zdjęcie

buty szosowe, a spacer...

56 odpowiedzi w tym temacie

#41 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 wrzesień 2012 - 17:20

Tu akurat śmiem twierdzić, że SPD daje sporą przewagę dzięki większemu luzowi lewo-prawo (mam na myśli pochylanie całej stopy na boki

Wydaje mi się, że w żadnym systemie nie da się poruszać na boki.

Polecam bloki SM-SH56 :) Dają dość dużo luzu. Oczywiście nie dasz rady w nich naciskać z całą siłą przy pochylonej stopie, jednak luz masz.

Z kolei jeżeli chcesz na stałe pochylić stopę, wówczas świetnie spisuje się zwykła podkładka wkręcona pod jedną z tylnych śrub bloku szosowego. Stosuję to rozwiązanie od bardzo dawna ze względu na problemy z jedną nogą i z doświadczenia mogę powiedzieć, że jeżeli taką korektę postawy wprowadza się po konsultacji z odpowiednio obeznaną osobą, to daje to niesamowite efekty.

brać zwykłe platformy i zwykłe buty, nie będzie żadnego problemu :)

Coś w tym jest ;)

#42 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 19 wrzesień 2012 - 18:12

Dają dość dużo luzu.

w pionie czy poziomie?? Tu jak zrozumiałem chodzi o pion.

#43 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 19 wrzesień 2012 - 18:24

mikroos, chyba spec w swoich butach stosuje (stosował) patent z wkładką która pochyla delikatnie stopę na zewnątrz, podobno poprawia pracę kolan czyli coś w tym może być.
Wiem że podkładka jest dosyć cienka ale nie ma problemu z deformacją bloku bo wtedy jego część nie przylega gładko do podeszwy?

#44 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 wrzesień 2012 - 18:52

Dają dość dużo luzu.

w pionie czy poziomie?? Tu jak zrozumiałem chodzi o pion.

SM-SH56 są blokami o wielokierunkowym wypięciu, więc oprócz standardowego ruchu (pięta na bok) możesz je wypiąć także odginając całą stopę na bok (ruch analogiczny do bardzo mocnego pochylenia roweru na bok przy utrzymaniu stopy w pionie i prosto). Dają więc znacznie szerszy zakres ruchu niż standardowe SM-SH51.

@KeNaJ:

mikroos, chyba spec w swoich butach stosuje (stosował) patent z wkładką która pochyla delikatnie stopę na zewnątrz, podobno poprawia pracę kolan czyli coś w tym może być.

Zdecydowanie coś w tym jest :) O ile oczywiście wiesz kiedy to stosować. BTW podobne rozwiązanie stosuje kilka firm, m.in. LeMond Fitness miał kiedyś coś takiego, a na naszym podwórku handluje tym - o ile dobrze pamiętam - VeloArt. W tym przypadku ma to jednak formę specjalnego, bardzo cienkiego klina wkręcanego pod całą powierzchnię bloku szosowego. Cena: kilkadziesiąt złotych.

Wiem że podkładka jest dosyć cienka ale nie ma problemu z deformacją bloku bo wtedy jego część nie przylega gładko do podeszwy?

Też miałem o to sporo obaw, ale jak na razie żadnego bloku w ten sposób nie uszkodziłem (przy czym śrubę przy podkładce przykręcam znacznie słabiej niż dwie pozostałe, a w moim przypadku bardzo pomaga szostka faktura podeszwy w miejscu montażu - thank you, Mavic! :) ). Oczywiście nie daję jednak gwarancji, bo jest to mocno partyzanckie rozwiązanie stosowane na moje własne ryzyko :)

#45 thomas_k7

thomas_k7
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądRybnik

Napisano 20 wrzesień 2012 - 11:20

Proste i logiczne rozwiązanie...
Pedały: Look Keo Easy (na przykład). Do tego bloki Look Keo Grip - przy stawaniu na światłach czy przejściu pare kroków, bloki tak szybko sie nie zniszczą. A co najlepsze - są nakładki na blok --> http://allegro.pl/lo...2638490326.html
Szkoda tylko pięty buta szosowego jednakże ja mam wymienną :) A to przecież zwykły kawałek grubej gumy (kupuje u szewca), wycinam, przykręcam i pietka dalej działa.

#46 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 20 wrzesień 2012 - 11:41

... Do tego bloki Look Keo Grip ...

Tu są tańsze zamienniki kompatybilne z systemem Look'a --> http://www.ebay.com/...at rc7&_sacat=0
Za ok 41zł z darmową wysyłką.

#47 thomas_k7

thomas_k7
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądRybnik

Napisano 20 wrzesień 2012 - 11:55

Są, są... Dałem tylko przykład logicznego rozwiązania :) Co nie zmienia faktu, że lepiej mieć SPD i butki, w których można również chodzić.

#48 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 21:46

Przeczytałem sobie ten wątek, odświeżam po 2 latach, czy pojawiły się jakieś nakładki na buty szosowe i bloki w systemie Shimano? Zakupiłem moje pierwsze buty szosowe i na pewno byłoby mi żal podeszwy podczas ewentualnej awarii… Czy jednak nie ma wyjścia i zostaje tylko system naprawczy w "kieszeni"

#49 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 listopad 2014 - 21:55

Nakładki na bloki SPD-SL (SM-SH45) były niemal od zawsze, tylko do tej pory nie były dostępne w Polsce. Ostatnio sprowadziłem kilka par, daj znać na priv gdybyś był zainteresowany.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#50 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 listopad 2014 - 08:27

@L00zak - koniecznie kup nakładki, pewno mikroos da Tobie dobrą cenę, a u niego jak w banku dostaniesz dobry towar.

Ja mam time, no i z dostępnością nakładek na te bloki jest większy problem, ale swego czasu kupiłem w amazonie GB nakładki Cleatskins i nie wyobrażam sobie już schodzenia/wchodzenia na 3 piętro bez nakładek (poprzednio zmieniałem obuwie i zostawiałem tenisówki w skrzynce na listy).

Trochę kosztują (moje, shimanowskie są tańsze), ale prędzej czy później wydatek zwróci się z oszczędności w zużyciu bloków, na dodatek komfort chodzenia (a zwłaszcza wchodzenia/schodzenia po schodach!) jest o wiele wyższy, co prawda warto nauczyć się chodzić tylko na samych blokach (bez pięt). Przydają się nie tylko do pokonywania schodów czy też ewentualnej (odpukać!) awarii, ale nawet do przejścia nieco większej ilości kroków w sklepie itp.

CleatSkins mają przewagę nad nakładkami Shimano - przede wszystkim ochraniają cały blok, łącznie z żółtymi końcówkami:

IMG_7933-2.jpg

To wyżej nakładki shimanowskie - jak widać, nawet po założeniu żółte końcówki (tył) mogą być zużywane (ale mogę się mylić!). Podobnie nakładki Kool Kovers. W Cleat Skins takiego czegoś nie ma, nakładki obejmują cały obszar bloku:

Cleat-Grips-SM-2T.jpg

Cleat-Grips-SM-3.jpg

Jak widać z opisów, można prać w pralce ;-), no i guma nie brudzi, czyli nie zostawia śladów np. na parkiecie, panelach itp.

Minusem jest to, że po zdjęciu nakładek gdzieś je trzeba schować, oczywiście wędrują do kieszonek, ale chodzi mi po głowie, czy się nie zdecydować kiedyś na taką wersję:

185945_2.jpg_3.jpg

w której odpada problem chowania nakładek - wystarczy przełożyć jedną gumkę z czubka buta na zapiętek i odwrotnie ;-).

Niestety, tej wersji do time ciągle nie robią...

Coś mi się przypomniało - w komplecie z nakładkami Cleat Skins jest kółeczko do spięcia:

$_12.JPG

Właściwie można go użyć również do powieszenia nakładek za pręty siodełka, jedynie obawiam się, czy nie będzie się obijać i wydawać dźwięków (ewentualnie można wcisnąć w rurkę gumową?), sam zamek kółka jest pewny i szybko się zamyka/odpina, nie ma obawy, żeby się odpiął sam z siebie.

Reasumując - z czystym sumieniem mogę każdemu polecić nakładki Cleatskins w wersji Cleat Grips - dwa rodzaje gumy, korpus z nieco bardziej miękkiej, tak aby dało się nakładkę w miarę komfortowo naciągnąć na bloki (i żeby nie spadały same z siebie), bardziej twarda i o zwiększonej przyczepności w punktach styku z podłożem, zapewniająca komfort chodzenia.

Szkoda tylko, że chyba jak dotychczas w Polsce nikt tego oficjalnie nie sprzedaje i trzeba ściągać z zagranicy ;-(.

• Kresowiak lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#51 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 06 listopad 2014 - 09:44

A ja sobie na podpiętki przykleiłem zwykle gumowane podkładki, takie co są w zwykłych butach na obcasach,a na bloki trochę filcu i tez jest dobrze,przy chodzeniu po schodach nie slizgaja się,jest też bardziej miękko za sprawą filcu i nie słychac stukotu, wiec nie potrzeba wyszukanych technologii, trochę myślenia i można mieć to samo za parę groszy 

#52 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 11:41

Super, dzięki. Strasznie mi szkoda spodów w nowych podeszwach, super, że jest takie rozwiązanie

#53 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 11:42

Super, dzięki. Strasznie mi szkoda spodów w nowych podeszwach, super, że jest takie rozwiązanie

#54 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 listopad 2014 - 13:51

A ja sobie na podpiętki przykleiłem zwykle gumowane podkładki, takie co są w zwykłych butach na obcasach,a na bloki trochę filcu i tez jest dobrze,przy chodzeniu po schodach nie slizgaja się,jest też bardziej miękko za sprawą filcu i nie słychac stukotu, wiec nie potrzeba wyszukanych technologii, trochę myślenia i można mieć to samo za parę groszy 

Podkładka na piętę ok, choć szczerze mówiąc ja nie potrzebuję, bo jak chodzę z naciągniętymi gumami, to wygląda to tak:

cleatskins-cleatgrips.png

zdjęcie przykładowe, ale oddaje całą ideę - praktycznie chodzi się na bloku, pieta nawet nie bierze udziału w chodzeniu.

No i teraz zastanawiam się, jak zniwelować filcem możliwość poślizgu bloków? Te shimanowskie żółte (czerwone dla bloków bez luzu) końcówki styku bloków z podłożem (w time było czerwone, nowe bloki maja już czarne końcówki) są dość małe i to na nich właśnie należałoby zamocować gumę, żeby ograniczyć możliwość poślizgu i zużycia, jednak punkt do klejenia jest na tyle mały, że raczej taka modyfikacja za długo nie wytrzyma.

Nie lepiej jednak te parę złotych odżałować?

Przeczytałem sobie ten wątek, odświeżam po 2 latach, czy pojawiły się jakieś nakładki na buty szosowe i bloki w systemie Shimano? Zakupiłem moje pierwsze buty szosowe i na pewno byłoby mi żal podeszwy podczas ewentualnej awarii… Czy jednak nie ma wyjścia i zostaje tylko system naprawczy w "kieszeni"

No dobra - teraz doczytałem również pytanie pierwotne. Nawet w nakładkach przejście kilkudziesięciu kilometrów, a może nawet tylko kilku(nastu) do najbliższego punktu transportowego/naprawczego jest głupotą, bez podstawowego zestawu naprawczego (dętka, klucze itp. - na upartego zapasową dętkę nawet w środku kierownicy, czy sztycy można wozić ;-)) nie ma co wyruszać na szosę, choć znajdują się zwolennicy pełnej beztroski, ewentualnie wystarczy im świadomość, że mogą zadzwonić po "wóz techniczny". Ja do nich nie należę ;-).

Jeśli kręcisz się w okolicy kilkuset metrów od domu, to tyle można nawet na bosaka przejść, jeśli dalej, to bez niezbędnika nie ma co wyruszać.

• astronom lubi to

#55 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 08 listopad 2014 - 19:11

Łe no nie przesadzajmy z tymi nakladkami. Osobiście dymam codziennie jak idę na trening najpierw w dół a później do góry na czwarte piętro. Chodzę po rynku gdy mamy ustawkę itp itd i bloki shimano wcale się tak nie niszczą, a na podeszwę nijak to nie oddziałowuje - może lekko są porysowane ale nie uszkodzone. pozdro

#56 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 listopad 2014 - 20:09

Porównaj sobie KOMFORT chodzenia z nakładkami i bez. Wiem co piszę - chodzenie można przyrównać do chodzenia na łyżwach i (po włożeniu nakładek) do chodzenia w trampkach. No może nie tak ekstremalnie, ale prawie. Jasne, że można wchodzić/schodzić po schodach tylko w samych blokach, ale w moim przypadku było to tak niebezpieczne (raz prawie poleciałem ze schodów z rowerem), że zdecydowałem się najpierw zmieniać obuwie (i zostawiać w skrzynce na listy ;-)), a później nabyć nakładki.

Żeby było jasne, nie ma większej różnicy pomiędzy blokami Time, a Shimano jeśli chodzi o chodzenie. Wcześniej miałem Sh, teraz mam Time, to wiem co piszę :-P

#57 paulsen

paulsen
  • Użytkownik
  • 681 postów

Napisano 10 listopad 2014 - 01:00

Kto wchodził po śliskich kamiennych schodkach do wiejskiego sklepiku, przy którym czasem trzeba zatrzymać się podczas wielogodzinnego wyjazdu doceni nakładki. Jakiekolwiek. Ja je, podobnie jak kolega Prozor, polecam.

Dodaj odpowiedź