Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czujnik prędkość ANT+ bezpośrednio do kompa

35 odpowiedzi w tym temacie

#21 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 06 luty 2013 - 14:31

Witajcie.
Potrzebuje pomocy w sparowaniu czujników z PC i GoldenCheetah.
ant usb stick'a mam wpiętego i komputer widzi go jako dysk "H" (sterowniki do ant usb2 zainstalowane).
Gdy probuje riozpocząć trening w GC to wyskakuje komunikat abym skonfigurował ustawienia urządzenia.
W opcjach, gdy takowe chce dodać, musze wprowadzić pewne dane ale nie wiem jakie one powinny być...
Chodzi o hostname, virtual channel itd.
Ktoś pomoże?

Chciałbym sparować opaske rytmu serca i czujnik speed/cadence garmina

Dołączona grafika

[edit] Okej, poradziłem sobie. Wystarczyło sciągnąć najnowszą wersje programu.... [edit]

#22 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 luty 2013 - 15:03

Użyj wersji 3 GC - do pobrania pod tym linkiem. Ta wersja do komunikacji ANT+ nie potrzebuje pośrednictwa Quarqd.
W trójce robi się to dość intuicyjnie - tools -> options -> devices -> add -> Native ANT+ i sparować. Jeśli masz dobrze zainstalowane sterowniki do sticka, to działa bez problemu.

Po małej konfiguracji ta wersja jest dość dobrym narzędziem analizy danych.

USB Stick masz jako dysk?! W żadnym kompie mi się coś takiego nie zdarzyło...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#23 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 06 luty 2013 - 15:14

O widzisz :) W międzyczasie zrobiłem to co radzisz.
No wykrywa mi sticka w "mój komputer" jako dysk wymienny.
Co prawda stick jest z zestawu adidas micoach, wiec może sczytuje pamięć z speed cell'a i dlatego tak jest.

#24 pschemo

pschemo
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 luty 2013 - 08:44

@Prozor, można także wysłać trening oraz waypointy. Jak będę miał wolniejszy weekend to poszperam w sieci czy jednak ktoś nie dobrał się do tej funkcjonalności ;)

#25 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 luty 2013 - 12:26

Tym bardziej dziwi mnie to dziwne ograniczenie funkcjonalności i zrezygnowanie z niej w kolejnych modelach edge. Akurat mi bardziej odpowiadałaby możliwość wysyłki danych z edge do komputera bez podłączania kabla usb i wysyłanie z komputera treningów (czasem kursów). Możliwość wysyłania danych do Facebooka / Tweetera w najnowszych modelach akurat mi są potrzebne jak umarłemu kadzidło.

Jak wpadnie Ci w oko jakaś ciekawa informacja na ten temat to bądź tak dobry i podziel się nią :-).

#26 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 07 luty 2013 - 18:50

Skywalker mam tego sticka adidasa i to jest to samo co garmin 8 kanalowy, pelna kompatybilnosc, te same drivery.
Cos pomieszalo sie Tobie w systemie i zle jest identyfikowany, speed_cell nie ma zupelnie tutaj nic do rzeczy.

#27 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 07 luty 2013 - 19:51

E kurka. Nie pomyslalem, że stick'a łącze przez huba z czytnikiem kart i to z tego się bierze. :-D
Ważne, że wszystko działa. Zastanawia mnie tylko czy ten speed cell adidasa to to samo co foot pod garmina? Jak to sparowac z komputerem bez żadnego urządzenia? W sport track jakoś mi nie wykrywa.

#28 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 07 luty 2013 - 22:00

Uzywam speed_cella z softem garmina(Garmin FIT na Android'a) i widzi to bez problemu.
Zeby cos wykrylo footpod'a trzeba nim pomachac troche, aktywuje sie i zaczyna nadawac ;)

#29 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 16 luty 2013 - 11:08

Małe pytanko kontrolne przed zakupem stick'a: czy >>TEN<< stick będzie trykał z Edge 500? Wolę się upewnić, bo na liście urządzeń kompatybilnych nie ma Edge (na stronie Garmina także) i z tego co wyszperałem w necie, to są różne modele tychże ustrojstw.
Dziękuję za pomoc ;)

#30 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 16 luty 2013 - 11:22

Powinno działać. Wersje stick'a garmina różnią się tylko ilością obsługiwanych kanałów (4 i 8).
Ja osobiście zakupiłem zestaw adidas micoach i w podobnej cenie do stick'a garmina mam sticka 8mio kanałowego i jeszcze footpoda ( no i odbiornik do iphona ale nie uzywam bo iphona nie posiadam) :)
Wybór na adidasa padł ze względu na mniejszy rozmiar i cene ;)
Stick adasia śmiga aż miło z sport tracks, opaską piersiową holuxa i czujnikiem prędkości/kadencji garmina.

#31 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 luty 2013 - 13:15

czy >>TEN<< stick będzie trykał z Edge 500?

Będzie, choć jest to model 4 kanałowy zwany USB1, model USB2 (8 kanałów) ma oznaczenie 011-02209-00.

Ale o niuansach kanałowych ;-) już się rozpisywałem, przypomnę tylko, że dla Ciebie raczej nie będzie większego znaczenia, czy jest to model 4, czy 8 kanałowy i tak pewno będziesz jednocześnie wykorzystywał 2 kanały (PowerCal plus GSC-10?). Nawet używając nadajnika pulsu, oddzielnego czujnika prędkości, oddzielnego kadencji i licznika mocy to i tak użyjesz 4 kanałów. Gdybyś chciał jednocześnie dodatkowo sterować oporem mocy trenażera po ANT+ (np PowerBeam) to wtedy zabrakłoby już kanałów komunikacyjnych.

#32 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 16 luty 2013 - 15:04

OK. Zakup dokonany. 88zł z przesyłką z USA mnie to wyniosło.
Dziękuję za pomoc ;-)

#33 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 28 luty 2013 - 23:24

Mała aktualizacja: dzisiaj dostałem przesyłkę z zakupionym na ebay'u stickiem . Kupiony 16-ego lutego, wysłany z USA 18-ego i dziś doszedł. Koszt całkowity nowego stick'a wyniósł 88.36 zł czyli i tak taniej niż najtańsza opcja u polskich sprzedawców z Allegro.
Przed chwilą dokonałem kalibracji opaski PC poprzez PowerAgenta. W weekend zamierzam wyruszyć w teren i przetestować PC w boju. Dam znać jeśli zauważę jakieś zmiany we wskazaniach.

P.S.: Moje 'cyferki' w PA:
A: 3.000
B: -290.0
C: dziwne trochę, ale nie mam tego parametru w PowerAgencie
Res: 119.0

#34 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 marzec 2013 - 21:06

travisb, ależ owszem - masz. Wejdź na profil użytkownika, chyba ostatnia zakładka to parametry kalibracyjne PC. Jak możesz zauważyć (i dziwne, że nie pamiętasz, przecież to opisywałem?) masz tam wszystkie 3 parametry: A,B, C. Jak się przez chwilkę przyglądniesz, to skojarzysz, że Res to nic innego jak C. Zresztą przy wysyłaniu również miałeś to podane jak na tacy ;-).

Jeszcze jedno - test kalibracyjny (po szczegóły odsyłam do odpowiedniego wątku) wykonuj zawsze po dłuższej rozgrzewce. Z moich doświadczeń wynika, że minimum 20 minut do uzyskania stabilności pomiarów.

#35 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 19 sierpień 2014 - 20:12

Czy ktoś z was używa suunto ambit 2? Jeśli tak to z jakiego czujnika korzystacie odnośnie kadencji i prędkości?
Focus user! :-P

#36 spi630

spi630
  • Użytkownik
  • 189 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 sierpień 2014 - 22:02

Czujnik spd/cad z decathlonu. Działa bez zarzutu

Dodaj odpowiedź