Jump to content

Photo

Koła szosowe do około 600zł- pomoc w wyborze.

28 replies to this topic

#21 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 10 November 2013 - 20:32

nie chcą sie zatrzymać bo mają luzy boczne i sie kręcą , praw fizyki nie zmienisz .... nie problem jest rozpedzić koło na maxa, problem jest je puścić jak najlżej  - może porównasz taki test do piast Chosena ?

a na 100 kg to spokojnie sie robi koła na 32 h ( cieniowane szprychy, piasty z bębenkiem stalowym  i ośką stalowa , 162 i 172 nie nadajasie na 100 kg o czym domorośli montażyści nie mówia ,)  w okolicy 2 kg i będą do jazdy

albo po prostu piasty Shimano, które wytrzymują tak duże obciążenia wagowe , np 105 już wystarczy , aczkowleik na Tiagrze też będzie dobrze.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#22 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 10 November 2013 - 22:44

Pomimo wizualnej atrakcyjności kół o mniejszej liczbie szprych niż tradycyjne 32/36, nie da się pominąć faktu, że mniejsza ilość szprych to większe obciążenie każdej z nich, a także większe wymagania odnośnie sztywności samej obręczy, a więc i jej większa waga. W przypadku niskiego przedziału cenowego, gdzie nie można sobie pozwolić na jakieś super materiały, tradycyjne, składane koło jest po prostu rozsądniejszym wyborem, bo nawet z tanich i pozornie słabych komponentów da się złożyć stosunkowo mocną strukturę.

Ja jestem coraz bardziej przekonany do kół składanych, a tym co mnie utwierdza w tym przekonaniu jest fakt, że w żadnym z dotychczas zbudowanych własnoręcznie kół (a nie jestem profesjonalistą tylko hobbystą, więc zapewne nie wszystko robię idealnie, choć zbudowanie koła zajmuje mi sporo czasu i stosuję metodę małych kroczków) nie pękła jeszcze ani jedna szprycha ani nypel, nie pękają mi otwory na szprychy, koła dzielnie znoszą nawet ostre traktowanie (zwłaszcza w góralu) i wymagają tylko sporadycznej korekty. Dodam jeszcze, że mam w tych kołach aluminiowe nyple i głównie cieniowane szprychy (DT Revo, Competition, Sapim Laser i Race).

Jeśli ja jako amator potrafię zbudować wytrzymałe tradycyjne koło, to co dopiero dobry fachowiec z tensometren, który zajmuje się tym zawodowo od wielu lat. Zatem - składać!
  • mikroos likes this

#23 starosta

starosta
  • Użytkownik
  • 23 posts

Posted 16 November 2013 - 16:58

162 i 172 nie nadajasie na 100 kg o czym domorośli montażyści nie mówia.

Czemu 162 i 172 są nieodpowiednie na 100kg?

Czym się różnią takie dwa zestawienia piast Novatec:

1. NT-751GCC i NT-F192GCC

vs

2. NT-A141SB i NT-F192SB?

Dzięki za pomoc.

#24 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 November 2013 - 17:46

Przede wszystkim łożyskami: GCC ma kulkowe, SB ma maszynowe.
  • gruber likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#25 jarek4444

jarek4444
  • Użytkownik
  • 57 posts

Posted 17 November 2013 - 17:06

shimano wh-rs21 sam mam i są ok lepsze od wh-r500

#26 fantoxic

fantoxic
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 04 October 2015 - 19:55

Koledzy a może ktoś podpowie gdzie w Krakowie można znaleźć takiego szpeca od składania kół ?

#27 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Posted 04 October 2015 - 20:01

wal do SPIKE ;) na pewno pomoże ;) 

#28 Mario029

Mario029
  • Użytkownik
  • 1 posts

Posted 26 October 2015 - 14:31

Witam, Jestem początkujący na szosie. W sprawie kół jestem laikiem, więc proszę o opinie na temat kół w Giant Defy 3 (S-R2 rozm. 25). Czy są sztywne, wytrzymałe, lekkie, efektywne, może są to tylko zabawki. Co jest ważne w kołach, a im tego brakuje. Jeżdżę rekreacyjnie, ale ambitnie, ok. 100 km na jedną wycieczkę, po podkarpackich górkach, zależy mi na efektywności . Nie mam żadnego odniesienia, poza tym że przesiadłem się na Defyego z roweru crossowego i różnica w sztywności jest piorunująca.

#29 misiek440

misiek440
  • Użytkownik
  • 114 posts

Posted 05 May 2016 - 12:49

Odgrzebie, jakie koła warto kupić lub gdzie złożyć w cenie około 500-600zł  pod kaseta 8rz, bebenek shimano. Uzywki wchodzą w grę. czesto jeszcze po nie najlepszym asfalcie w terenie pagórkowatym, moja waga mieści sie  w przedziale 75-80kg

Reply to this topic