Skocz do zawartości

Zdjęcie

Długość korby- przełożenia ,czy to ma znaczenie

32 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 27 październik 2012 - 16:45

Jakieś 25 lat jeździłem na szosie na korbach 165 mm. Takie miałem jeszcze w Romecie Pasacie (na klin), później w stalowym MBK (jakieś ciężkawe SR Custom), w końcu udało mi się kupić okazyjnie 600 Ultegra (znów 165 mm, długo wisiały w sklepie - sprzedawca twierdził, że nikt ich nie chciał, bo krótkie). Natomiast w góralu miałem 170 mm. Na płaskim na szosie te 165 mi nie przeszkadzały, ale na stromych podjazdach jakoś zawsze czułem, że na góralu jedzie mi się wygodniej, bardziej naturalnie. Zwłaszcza na stojąco. Stwierdziłem, że warto spróbować tej długości także na szosie. Kupiłem używane Ultegry 6500 i od wiosny tego roku na nich jeżdżę. Muszę przyznać, że wiele krótkich podjazdów atakuję teraz dynamicznie na stojąco i mam wrażenie nieco większej mocy, ale w kwestiach ogólnej efektywności jazdy chyba wiele się nie zmieniło. Spodziewałem się spadku średniej kadencji, ale efekt jest raczej odwrotny. Teraz średnio kręcę 3-5 obr/min szybciej. Na krótszych korbach musiałem bardziej impulsowo oddawać siłę, teraz jest na to nieco więcej miejsca. Ten sezon miałem raczej słaby, trochę za mało jeździłem, więc ciężko obiektywnie porównać. Na pewno jakaś różnica jest w odczuciach, ale gdy wsiadam na inny rower z tymi starymi krótszymi korbami, to też po chwili czuję się na nich dobrze.

Na pewno warto spróbować innej długości, zwłaszcza jeśli mamy dużo za krótkie lub za długi korby.
Dodam, że mam 170 cm wzrostu, i raczej długie uda. Kiedyś trochę biegałem i jak na swój wzrost miałem długi krok, także podczas marszu.

#22 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 październik 2012 - 19:44

]

bzdura, doskonale czuć na podjazdach , ale poczuje to ta osoba , ktorej spasuje konkretna długość a raszta nie . ja na 170 sie męcze, 172.5 jest dobrze , ale ...a 175 jest ok, w mtb dokladnie to samo.

A ile wzrostu jeśli można zapytać. Ja mam około 180 wcześniej korba o długości 172.5 ( oczywiście nie zdawałem sobie sprawy co to znaczy po prostu taka była w rowerze) teraz ma 170mm.

@graybruno
Na razie nie dałem rady przebrnąć przez te całe wywody w tym angielskim tekscie, ale z tego co zrozumiałem ( mój angielski średni) wcale niekoniecznie długa korba jest lepsza nawet pod górę. Po prostej to w ogóle jakby krótsza lepsza bo min. pozycja bardziej aero.

#23 Huskacz

Huskacz
  • Użytkownik
  • 127 postów
  • Skądtaka śląska wiocha

Napisano 27 październik 2012 - 20:41

180cm wzrostu i korba 170mm? Ja mam nogę długości około 86cm a wzrostu 175cm, wszystkie kalkulatory podają długość korby 172,5...

#24 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 październik 2012 - 20:43

180 cm wzrostu, ale ... u mnie jest tak, że potrzebuje krótszej ramy , a wyższej , z nogami niestety tak, że tylko przy 175 mm moge utrzymać lepszą kadencje dla mnie i nie zmęczyć nóg, bo na 170 to czuje od razu .

Kompromisem jest 172,5 i takie mam w rowerze bo utrzymuje w nim styl "retro" ale jakbym dostal korby 105 "zielonkawe" w 175 to od razu zmienie .

Ktoś kto np, ściga sie w górach i potrzebuje zrywów musi dobrać dlugość korb także do kasety , a to nie proste zgrać caly system.

big75, na prostych odcinkach krótsza lepsza...... no nie do końca , ale zauważ że idziesz jak torowiec wtedy...

Teori jest tyle ile ludzi, jakby każdy byl zbudowany wg okręslonego wzoru, problem by nie istnial, a tak to każdy musi znaleźć dla siebie odpowiednią długość

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#25 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 27 październik 2012 - 20:44

Czyli do czasówki brać raczej 172,5mm jak teraz jeżdżę na 175?

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#26 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 październik 2012 - 20:59

big75, na prostych odcinkach krótsza lepsza...... no nie do końca , ale zauważ że idziesz jak torowiec wtedy...

Teori jest tyle ile ludzi, jakby każdy byl zbudowany wg okręslonego wzoru, problem by nie istnial, a tak to każdy musi znaleźć dla siebie odpowiednią długość

Dokładnie. Teoria niekoniecznie=praktyka

#27 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 09 listopad 2012 - 00:19

Składam czasówkę. Mam szansę kupić taniej o jakieś 250zł wersję 172,5mm. Mam 184-5 cm wzrostu. Jazda po płaskim. Brać?

#28 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 09 listopad 2012 - 00:58

Nie wiem jak inni, ale ja bym brał. Będzie Ci łatwiej wyciągać wyższe kadencje.

Zaczekaj może też na zdanie innych.

#29 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 listopad 2012 - 08:04

Gary śmigasz na 175 i co ?? są jakieś wady tej długości ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#30 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 09 listopad 2012 - 10:12

Nie mam porownania zadnego

#31 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 09 listopad 2012 - 14:34

garenge jak kupisz kompatybilna z sram s900 to moge sie za moja 175 wymienic na potestowanie badz nawet na stale

#32 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 09 listopad 2012 - 15:04

Ok, można by tak zrobić jakby mi 172,5 nie podeszło :)

#33 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 09 listopad 2012 - 17:11

Do roweru czasowego załóż dłuższą korbę, szczególnie, że lubisz iść "z cepa".

Dodaj odpowiedź