Długość korby- przełożenia ,czy to ma znaczenie
Gosc_marvelo_*
Posted 27 October 2012 - 16:45
Na pewno warto spróbować innej długości, zwłaszcza jeśli mamy dużo za krótkie lub za długi korby.
Dodam, że mam 170 cm wzrostu, i raczej długie uda. Kiedyś trochę biegałem i jak na swój wzrost miałem długi krok, także podczas marszu.
Posted 27 October 2012 - 19:44
]
bzdura, doskonale czuć na podjazdach , ale poczuje to ta osoba , ktorej spasuje konkretna długość a raszta nie . ja na 170 sie męcze, 172.5 jest dobrze , ale ...a 175 jest ok, w mtb dokladnie to samo.
A ile wzrostu jeśli można zapytać. Ja mam około 180 wcześniej korba o długości 172.5 ( oczywiście nie zdawałem sobie sprawy co to znaczy po prostu taka była w rowerze) teraz ma 170mm.
@graybruno
Na razie nie dałem rady przebrnąć przez te całe wywody w tym angielskim tekscie, ale z tego co zrozumiałem ( mój angielski średni) wcale niekoniecznie długa korba jest lepsza nawet pod górę. Po prostej to w ogóle jakby krótsza lepsza bo min. pozycja bardziej aero.
Posted 27 October 2012 - 20:43
Kompromisem jest 172,5 i takie mam w rowerze bo utrzymuje w nim styl "retro" ale jakbym dostal korby 105 "zielonkawe" w 175 to od razu zmienie .
Ktoś kto np, ściga sie w górach i potrzebuje zrywów musi dobrać dlugość korb także do kasety , a to nie proste zgrać caly system.
big75, na prostych odcinkach krótsza lepsza...... no nie do końca , ale zauważ że idziesz jak torowiec wtedy...
Teori jest tyle ile ludzi, jakby każdy byl zbudowany wg okręslonego wzoru, problem by nie istnial, a tak to każdy musi znaleźć dla siebie odpowiednią długość
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 27 October 2012 - 20:59
big75, na prostych odcinkach krótsza lepsza...... no nie do końca , ale zauważ że idziesz jak torowiec wtedy...
Teori jest tyle ile ludzi, jakby każdy byl zbudowany wg okręslonego wzoru, problem by nie istnial, a tak to każdy musi znaleźć dla siebie odpowiednią długość
Dokładnie. Teoria niekoniecznie=praktyka
Posted 09 November 2012 - 08:04
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo