Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ramy Orłowski

43 odpowiedzi w tym temacie

#1 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 19 październik 2008 - 22:08

Witam starych wyjadaczy, to mój pierwszy post na forum.
Chciałem zapytać posiadaczy i osoby zorientowane w temacie o ceny ram Orłowskiego.
Wiem że mógłbym napisać do producenta, ale najpierw wolę się zorientować, żeby nie zawracać komuś głowy niepotrzebnie. Czy mógłby ktoś podać cenę przykładowej ramy z krótkim opisem jaka to stal i jaki typ roweru, żebym mógł zorientować się ile taka przyjemność kosztuje?
Szukałem na forum, ale nie znalazłem nic konkretnego. Pojawiają się różne kwoty, np. od 900 PLN, ale nie wiadomo za jaką rame, z jakich rur.

pozdrawiam i z góry dziękuje za pomocne odpowiedzi

#2 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 19 październik 2008 - 22:24

Swego czasu mocno sie tym interesowałem (mam taką ramę w ostrym :D ). Ceny rok temu zaczynały się od 1500 zł (rury profilowane deda). Za rame do ostrego zapłaciłem bardzo rozsądne pieniądze 600 zł ale rury to niski model columbusa. Z tego co wiem slal obecnie cieszy się zainteresowaniem , niestety też swoje kosztuje ale warto moim zdaniem.
W galerii jest rower szosowy na ramie Pana Orłowskiego. Do dnia dzisiejszego mam ten widok przed oczyma.

#3 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 październik 2008 - 23:15

Nie wiesz może przypadkiem Darku ile by wziął za ramkę szosową z hakiem RD ważącą ~1400g? Bo na Reynoldsie 953 taka ~1000g to już przesada, ale marzenie jednocześnie.

#4 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 20 październik 2008 - 14:28

Kiedyś bardziej wypasione modele (czytaj na lepszym zestawie rur) kosztowały 2500 zł. Na dzień dzisiejszy nie wiem jak to wygląda.
http://orlowskirowery.com.pl

#5 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 21 październik 2008 - 08:29

za zestaw 1400g kiedyś chcieli 2200 PLN, sam chciałem taką ramkę ale odpuściłem (tzn musiałem zapłacić za studia...)

#6 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 21 październik 2008 - 17:58

Obecnie odradzam pisanie do J.Orłowskiego na emaila. Firma jest w tym roku wybitnie zawalona zamówieniami (np. sporo ram idzie do Anglii). Lepiej zadzwonić i dopytać wstępnie o szczegóły. Potem polecam przygotować projekt, jakiś rysunek z zaznaczonymi wymiarami, kątami, itp (im wiecej szczegółów tym lepiej) oraz rodzajem materiału (stal, alu, kompozyt vel carbon też wchodzi w grę)

Ja na swoją ramę mtb czekam od czerwca (stal com 12.5, ciężka - coś koło 2200g, cena prawie jak waga, czyli 2000), staram się nie popędzać bo bardzo zależy mi na dokladnym odtworzeniu geometrii ustawionej pod moje proporcje ciała. Od czasu do czasu dzwonię by się dowiedzieć czy coś się dzieje. Ruszyło coś ostatnio i może w listopadzie rama będzie gotowa.

Rok temu było zupełnie inaczej, jesienią ub. roku sporo korespondowałem z Panem Orłowskim i gdybym nie przespał tego okresu, to miałbym ramę dość szybko i bez problemu. W tym roku, tak jak wspominałem katastrofa - ale cóż, klonowanie ludzi jeszcze nie jest codziennością ;) Pozostaje więc bycie cierpliwym :)

Aha i jeszcze jedno - lekkie ramy stalowe są jak puszka piwa, na szosie być może to nie problem, o ile nie zaliczy się upadku, ale do mtb Pan Orłowski odradzał mi lżejsze stopy stali ze względu na ich wycieniowanie - wystrzał kamienia spod kola czy upadek na coś twardego grozi wgnieceniem lub dziurą.

#7 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 październik 2008 - 20:07

2 kafle za 2200g? :| Kondej za ramę stalową 1450g kolegi wziął 1000 zł.

#8 wojtekk

wojtekk
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • SkądRybnik

Napisano 21 październik 2008 - 20:43

2 kafle za 2200g? :| Kondej za ramę stalową 1450g kolegi wziął 1000 zł.

Miałem ramę od Kondeja - już nigdy więcej. Toż to partacz, zero dbałość o szczegóły, niejedna "złota rączka" by lepiej polutowała. Nawet po poprawkach nie było tak jak powinno. Ech... szkoda słów.

#9 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 21 październik 2008 - 23:31

Ja mam rame od Kondeja, ~1450g, i nie mam jej nic do zarzucenia! Spawy super wykonczone, lutowanie muf tez bez zarzutu... Trzeba umiec sie dogadac byc moze :-P

#10 wojtekk

wojtekk
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • SkądRybnik

Napisano 22 październik 2008 - 15:27

Ja mam rame od Kondeja, ~1450g, i nie mam jej nic do zarzucenia! Spawy super wykonczone, lutowanie muf tez bez zarzutu... Trzeba umiec sie dogadac byc moze :-P

Być może...ale większość opinii, które można przeczytać w sieci, o wyrobach Pana Kondeja, świadczy to tym, że mało kto potrafi się z owym Panem dogadać.
Miałeś szczęście, ot.

#11 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 październik 2008 - 22:07

taka różnica w jakości wykonania już świadczy bardzo źle o wykonawcy, lub jest spowodowana bardzo różnymi wymogami klientów

#12 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 październik 2008 - 02:52

Jak się Kondeja przyciśnie to zrobi dobrze ramę. Dobre rury, lekka rama i tanio, a stalowa rama mi chodzi w myślach.

#13 gres

gres
  • Użytkownik
  • 640 postów
  • Skądkraków

Napisano 23 październik 2008 - 10:21

mnie też, ściślej...tytanowa :)

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#14 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 październik 2008 - 14:34

Nie, tytan nie. Plastyczny materiał, który do lekkich ram się kompletnie nie nadaje bo najzwyczajniej w świecie się rozciąga. Dopiero rama 1500g ujdzie.

#15 grisza

grisza
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSiedlce-Kotuń

Napisano 23 październik 2008 - 15:41

Potwierdzam słowa Drowerexa. Rzeczywiscie trzeba poczekać na rame u p.Ołowskiego. Ale tez mam obiecane ze rama będzie na dniach. Ja zamówiłem ramkę szosowa na rurach deda fire.Nie mogę sie doczekać :cry:
P.S. Mam już stalową ramę tego producenta (mtB), jeżdżę na niej z przerwami od 4 lat.Polecam.

#16 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 23 październik 2008 - 15:48

... Ja zamówiłem ramkę szosowa na rurach deda fire.Nie mogę sie doczekać ...

Jak juz rama bedzie u Ciebie to zrob foto i ją nam pokaz.

Pzdr
Stas

#17 grisza

grisza
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSiedlce-Kotuń

Napisano 23 październik 2008 - 16:47

Jak juz rama bedzie u Ciebie to zrob foto i ją nam pokaz.

Nie ma sprawy. Mam nadzieje, ze to nastąpi już wkrótce.

[ Dodano: 2008-11-17, 15:43 ]
No i mam już swoją ramkę :lol: Wizualnie nierozczarowuje. To jest to czego chciałem. Co do jazdy to zobaczymy, na dniach mam zamiar złożyć "greena". Jak już to zrobię to umieszczę fotki.

#18 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 19 listopad 2008 - 22:37

Podbijam temat dodatkowym pytaniem do właścicieli. Czy rama po malowaniu przychodzi już z planowaną(tak się tłumaczy 'facing'?) mufą suportu i główką ramy? Jeśli nie, to ile kosztuje coś takiego i czy serwisy w ogóle mają sprzęt do takich operacji?

grisza, nie moge się doczekać tych zdjęć. ;)

#19 Gosc_ghettopista_*

Gosc_ghettopista_*
  • Gość

Napisano 24 grudzień 2008 - 08:35

Ciekawa sprawa z tymi ramami od Kondeja. Praktykował u niejakiego Gardin'a Seniora który swgo czsu robilł bardzo kultowe i całkiem dobre ramy w Toronto. Jeździłem przez jakis czas na ramie pościgowej (pogięte rurki jak w Pinarello)z tej manufaktury i ramka była super: agresywna, szybka i zwinna. Firma Gardina padła bo Gardin Junior wystwił na rynek obręcze Mavic'a z naklejkami "Made in Italy". Mavic wytoczył proces i Gardin Junior ogłosił plajtę by wymigać sie od płacenia odszkodowania - tak przynajmniej niesie 'wieść gminna' w Toronto. Obręcze pochodzily prawdopodobnie z Meksyku gdzie Gardin Junior kupował rownież lewe zestawy rur Columbus'a - też 'wieć gninna'

#20 grisza

grisza
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSiedlce-Kotuń

Napisano 24 grudzień 2008 - 10:54

Mam złożony już rowerek(Orłowski):) Jak odnajdę swój aparat w tym świątecznym zamieszaniu to umieszczę zdjęcia, a jak nie to zrobię to najpóźniej w piątek.

[ Dodano: 2008-12-25, 20:43 ]
W tak zwanym międzyczasie (świątecznym)zrobiłem fotki mojego greena. Live wygląda jeszcze lepiej :-D Cały osprzęt to ultegra.

[ Dodano: 2008-12-25, 20:46 ]
green

[ Dodano: 2008-12-25, 20:51 ]
green

[ Dodano: 2008-12-25, 20:53 ]
P.S. Cos mi się wydaje, ze mam poważne problemy z zamieszczeniem załączników :oops:

[ Dodano: 2008-12-25, 22:50 ]
foto 1

[ Dodano: 2008-12-26, 12:15 ]
http://www.forumszos...p?p=38239#38239

Dodaj odpowiedź