Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pozycja na rowerze.

34 odpowiedzi w tym temacie

#1 deschek

deschek
  • Administrator
  • 114 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 lipiec 2006 - 19:25

Jak to w koncu ma byc? Rece podejrzewam, ze musza byc zgiete bo od jazdy na wyprostowanych bolal mnie lokiec :cry: Czy sa jakies zasady ulozenia nog? Chodzi mi o wskazowki ludzi ktorzy jezdza juz pare lat lub trenuja w klubach, moze tam trenerzy tlumacza co i jak.

#2 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 05 lipiec 2006 - 21:54

Gdy w gornym chwycie (trzymajac za klamy) spojzysz na piaste powinna byc w jednej lini z osia kiery.

#3 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 05 lipiec 2006 - 22:02

rece raczej na dolnym chwycie.

co do ustawien.. trzeba troche pokombinowac.

#4 lukkas

lukkas
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądgliwice / DG

Napisano 06 lipiec 2006 - 08:50

ja ostatnio mialem (nadal mam) problem z lewa dlonia - po 130km mam slabe czucie w dwoch palcach lewej dloni (juz prawie dwa tygodnie) - lekarz powiedzial ze jest to spowodowane uciskiem nerwu (prawdopodobnie w nadgarstku, ale moze byc rowniez w lokciu / barku) spowodowane zlym ulozeniem dloni na kierownicy (lub ogolnie zla pozycja na rowerze).

z mojej strony tylko przestroga zeby czesto zmieniac pozycje rak na kierownicy.

#5 Kogut

Kogut
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 lipiec 2006 - 10:48

Na wyprostoanych dłoniach to raczej daleko nie zajedziesz;) Bolą łokcie,nadgarstki...

Na szosie powinieneś dość często zmieniać pozycję,wtedy kiedy możesz trzymaj za górny chwyt-odpoczywa kręgosłup.
Za dolny trzymaj jak jedziesz np. jakiś trening szybkościowy-musisz zmniejszyć opór powietrza(sportowa sylwetka),pewniej sie trzyma kierownicę za dolny chwyt...minus tego taki,że po kilkudziesięciu kilometrach mogą boleć plecy...ale ja i tak zdecydowanie wolę dolny chwyt ;)

Podczas jazdy na torze górny chwyt stosujemy w klubie praktycznie tylko przy rozjeździe,kiedy po sprincie odpoczywasz jadąc spokojnie przy krawędzi toru...

Dolny chwyt to jak już wspominałem sportowa sylwetka,o wiele większa pewność trzymania kierownicy...

Co do pozycji...ja na torze jeżdżę w sumie tylko przy okazji,mamy treningi na torze 2 razy w tygodniu-jestem zdecydowanie bardziej szosowcem niż torowcem...starsi koledzy w kubie którzy jeżdżą prawie tylko na torze,nad pozycją,która ma ogromne znaczenie(na torze chyba większe niż na szosie)pracują na każdym treningu...coś nie pasuje?Ok,klucz i poprawiamy;)

#6 Gosc_Klaudiusz_*

Gosc_Klaudiusz_*
  • Gość

Napisano 13 sierpień 2006 - 14:22

Malik, Jestes w bledzie. Nie mam czasu za bardzo tlumaczyc dlaczego ale kazdy szosowy zawodnik, lub trener Ci to powie.

#7 deschek

deschek
  • Administrator
  • 114 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 sierpień 2006 - 14:24

DMX, masz szanse wytlumaczyc dlaczego, sluchamy.

You see lots of happy cyclists. When was the last time you saw a runner smiling?

#8 jarek

jarek
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądKOLBERG

Napisano 13 sierpień 2006 - 14:46

DESCHEK--jeżeli wysuwasz takie stwierdzenia ,,iż masz rece proste-chyba ,,,podejżewam ,że masz za długa ramę ,a przynajmiej mostek,,napisz coś o sobie i swoim rowerze chodzi mi o cm.,,JAREK

#9 deschek

deschek
  • Administrator
  • 114 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 sierpień 2006 - 15:05

jarek, w tym miejscu nie szukalbym problemu, rozmiar mojego rowerka to 56, wzrostu mam 176cm wiec jesli chodzi o wskazania producenta to praktycznie rzecz biorac przekraczam minimalnie granice dla tego rozmiaru

Dołączona grafika

Po prostu chce sie dowiedziec co trzeba robic dla zwiekszenia efektywosci jazdy i samej przyjemnosci.

You see lots of happy cyclists. When was the last time you saw a runner smiling?

#10 jarek

jarek
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądKOLBERG

Napisano 13 sierpień 2006 - 17:30

NO CÃ“Ż --według mie ta rama jest przynajmiej o numer za duża ,,ale jest jaka jest ,,,snułem takie przypuszczenia po twoim poście i nie pomyliłem się ,,dlatego masz pewien problem ,który musisz rozwiązać poprzez przysunięcie siodła do przodu a jeżeli dalej będzie problem ,,wymiany mostka na krótszy ,,,,niewiem w jakiej fazie jeżdzenia jesteś ani jak traktujesz jazde bikiem ,,,może bardziej sprecyzuj pytanie to nie bębe pisał rzeczy które Cie nie obchodzą ,,,,póżniej trzeba ustawić wysokość siodła ,,,,,JAREK.. :lol: :roll: :-/

#11 deschek

deschek
  • Administrator
  • 114 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 sierpień 2006 - 17:49

Czyli rama w ktorej rozmiarze ledwo sie mieszcze jest na mnie jeszcze za duza? Z tego wynika, ze powinienem miec ta z rura podsiodlowa o dlugosci 51cm i to w ramie klasycznej, komicznie by to wygladalo i prowadzilo kosmicznie. (Zwroc prosze uwage na swoja ortografie.)

#12 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 13 sierpień 2006 - 17:59

Malik, Jestes w bledzie. Nie mam czasu za bardzo tlumaczyc dlaczego ale kazdy szosowy zawodnik, lub trener Ci to powie.

tia.
gdyby ustawiac wsio wedlug twojej metody przy dolnym chwycie podczas jazdy "w korbach" walilbys nogami o kiere, a leb bys mial 2 metry przed przednim kolem.

#13 jarek

jarek
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądKOLBERG

Napisano 13 sierpień 2006 - 20:43

CZEMU skaczesz z 56 odrazu na 51 ,,a gdzie 54,53,52,,,,a 51- napewno była by za mała ,,,,jak zmienić post,,JAREK :-?

#14 deschek

deschek
  • Administrator
  • 114 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 sierpień 2006 - 20:57

Podalem rozmiarowke z ktorej wynika, ze przy ramie o rozmiare 56 mam rure podsiodlowa 540mm, mniejszy rozmiar 53 to juz 510mm.

#15 jarek

jarek
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądKOLBERG

Napisano 14 sierpień 2006 - 06:34

NIE MOŻEMY się jakoś dogadać,,nasze wiadomośći są rozbieżne ,,,po pierwsze-każdy wymiar który sie podaje odnośnie ramy -- mierzy się center-center ,,a wyznacznikiem wielkośći ramy nie jest rura podsiodłowa ,,,lecz górna rura pozioma ,,,na podstawie jej długośći dobiera się wielkość ramy ,gdyż jest to wymiar niezmienny!!!!D ługość rury podsiodłowej nie ma znaczenia ,,,sloping lub tradycyjna --wymiar zmienny ,na niej jest tylko jakby oznaczenie wielkości i może w każdym innym przypadku być różne np.mały slop./duży sloping/tradycyjna --natomiast w każdej z tych ram długość rury poziomej pozostanie taki SAM,,JAREK.. :lol: :roll: :shock:

#16 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 sierpień 2006 - 15:27

Rozmiar ramy to długość nóg od kroka razy 0,66 dla szosy. Przynajmniej teoretycznie. Dla mojego wzrostu - 180 cm powinienem mieć ramę 56 cm, ale ja się źle na niej czuję. Mam Orbee 54 cm katalogowo, ale długą na 55 cm.
Siodło poziomo.
Gdy korby są na godzinie 3 i 9 i stopy wpięte w pedały to żepka powinna być tuż przed osią przedniego pedału.
Gdy trzymamy za klamkomanetki kierownica musi zasłaniać przednią piastę.

Niezachowanie chociaż jednego parametru utrudnia jazdę.

deschek, masz zbyt dużą ramę. Powinieneś mieć długość gónej rury 54 cm, lub max 55 cm.

P.S. Dla mnie rozmiarówka firm nic nie znaczy. Widziem już ramy 56 cm, których długość wachała się między 54,5, a 57 cm - a to są zupełnie inne geometie.
Dla mnie najważniejsza jest długość ramy, potem kąty, a dopiero na końcu długość podsiodłowej.

#17 deschek

deschek
  • Administrator
  • 114 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 sierpień 2006 - 16:06

Tak wiec dlugosc gornej rury w mojej ramie to 538mm, zanim napiszecie posta moglibyscie zajrzec do rozmiarowki :-?

#18 jarek

jarek
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądKOLBERG

Napisano 15 sierpień 2006 - 18:38

NOTO sprawa z ramą załatwiona ,,gdybyś wcześniej sprecyzował swoje wypowiedzi ominęlibyśmy niepotrzebne posty ,,a tak poza tym może w końcu trochę milej rozwinął byś swoje pytanie ,jeśli jesteś chętny do dyskusji,,jeżeli tak proszę o chociaż troche precyzyjniejsze zagadki ,,JAREK,, :lol: :roll: ;-)

#19 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 sierpień 2006 - 21:51

Tak wiec dlugosc gornej rury w mojej ramie to 538mm

Do Twojego wzrostu wydaje się dobra z mostkiem 110 mm.
Swoją drogą bardzo dziwny wymiar jak na ramę 56.

#20 krystianess

krystianess
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądRumia

Napisano 25 listopad 2006 - 18:25

dobra stronka, https://www.wrenchsc...spx?stylecode=R
tylko żeby skorzystać z programu 'fit system' który pobiera wszystkie dane o nas, wilcza i dobiera nam ramę, trzeba się najpierw zalogować

Dodaj odpowiedź