Jump to content

Photo

Pozycja na rowerze.

34 replies to this topic

#21 Il Pirata

Il Pirata
  • Użytkownik
  • 51 posts
  • SkądRumia

Posted 26 November 2006 - 16:08

powiem tylko tyle że metod ustawiania jest wiele
najlepsż ustawia się przez miesiące a może i lata bo można się po drodze do niewłaściwej przyzwyczaić
ale ważne jest to aby pomierzyć własne ustawienia
bo jak się coś przy rowerze bedzie robić to póżniej szlag wszystko trafi i od nowa sprawdzanie na długich kilometrach czy tak czy inaczej
niedawno rozkładałem do malowania rower na częsci pierwsze i tylko dzeki notatkom po złożeniu wsiadłem w niego jak w najwygodniejszy fotel
każdy zna to wspaniałe uczucie:)

#22 Gosc_konrov_*

Gosc_konrov_*
  • Gość

Posted 28 June 2010 - 20:37

Odświeżam temat :-)
Od dwóch tygodni pomykam na mojej kolarce i ustawiam sidło i kierownicę. Po kilkunastu kilometrach jazdy po terenie raz opadającym raz wznoszącym się poczułem ból pod prawym dolnym żebrem. Czy ktoś z Was doświadczył kiedyś bólu w tym miejscu? Zastanawiam się, czy jest to spowodowane uciskim żebra np w płuco albo inny organ, czy problem z wydolnością.

#23 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 28 June 2010 - 20:44

Może po prostu kolka? A jak nie to może za nisko kierownicę masz.

#24 Gosc_konrov_*

Gosc_konrov_*
  • Gość

Posted 28 June 2010 - 21:16

być może kolka.. nie pomyślałem o tym :-) , dziś obniżyłem kierownicę o centymert i jeździłem po płaskim i nie czułem żadnego bólu

#25 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 posts
  • SkądKoszalin

Posted 28 June 2010 - 21:33

Podobno sa różne kolki. Mnie zawsze łapie w tym samym miejscu co konrova. Na rowerze bardzo rzadko ale gdy biegam to prawie zawsze. Może wątroba nie nadąża z regeneracją? W sumie alkoholu mało spożywam :)

#26 Gosc_konrov_*

Gosc_konrov_*
  • Gość

Posted 28 June 2010 - 21:35

ja też mało piję, więc nie rozumiem dlaczego miałaby się buntować, no nic, pożyjemy zobaczymy:-), spróbuję osiągnąć bardziej rozciągniętą pozycję.

#27 road80

road80
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądKraków

Posted 28 June 2010 - 21:52

Gdy trzymamy za klamkomanetki kierownica musi zasłaniać przednią piastę.

nigdy nie potrafilem zrozumiec tej reguly. przeciez to nie jest zadna definicja operacyjna :) jak sie trzyma za klamkomanetki to mozna byc wychylonym do przodu albo do tylu, i roznica idzie w kilka-kilkanascie centymetrow! a wiec i blad pomiaru przy takim kryterium wynosi pewnie ze 100%, wiec chyba nie jest to zbyt pomocna regula... :)

#28 acmatti

acmatti
  • Użytkownik
  • 37 posts
  • SkądOpolskie

Posted 29 June 2010 - 14:47

wszystkiego na temat postawy rowerzysty i innych pierdół dowiesz się z ksiązek "kolarstwo" dla początkujących , tam najlepiej zrozumiesz podaną treść i też są pokazane obrazki !

#29 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Posted 29 June 2010 - 21:10

Czy wy macie wyprostowana nogę w kolanie jak , siedzicie na rowerze czy lekko zgięta ?

#30 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 29 June 2010 - 21:28

Lekko zgiętą - 10-20 stopni ugięcia nogi jest zalecane.. Prostowanie nie jest za zdrowe - obniż siodełko i pomanewruj nim, żeby znaleźć najwygodniejszą dla siebie pozycję.

#31 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 June 2010 - 21:51

yup, lekko zgieta

#32 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Posted 29 June 2010 - 22:00

A Czesław Lang mówił ,kiedyś w TV że noga musi być wyprostowana. Ale ja i tak mam lekko zgiętą.

#33 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 30 June 2010 - 10:58

W TV mówili też że ma być pokój na świecie ;)

Kiedyś - zanim podawało się kąt (już podano parę postów temu) - stosowano bardzo prostą metodę - ustaw siodło na tyle wysoko, byś mógł postawić na pedale piętę gdy pedał jest na godzinie 6tej.

#34 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 posts
  • SkądPabianice

Posted 30 June 2010 - 13:20

MiSzA, dokładnie, ale wtedy nie ma się nogi prostej tylko lekko ugiętą.

#35 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 30 June 2010 - 13:31

I o to właśnie chodzi; bo prosta noga to nic innego jak proszenie się o nadwyrężone kolano - nie wspominając już o przyczepach (ale to też zależy od samej pozycji na siodle).

Reply to this topic