Skocz do zawartości

Anorektyczna sylwetka kolarza

28 odpowiedzi w tym temacie

#21 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 25 listopad 2012 - 22:17

W kolarstwie amatorskim 2 kg w jedną czy drugą stronę naprawdę nie mają wielkiego znaczenia. Znam kilku dość masywnych zawodników którzy świetnie jeżdżą pod górę, znam również wycieniowanych którzy na podjazdach są słabi. Dużo zależy od metod treningowych, do czego przykładamy największą wagę na treningu. Sam jestem raczej chudy, (65-67kg -180cm) a jazda po górach nie jest moim wielkim atutem. Duże znaczenie mają predyspozycje fizyczne, ale na poziomie amatorskim nie przywiązywał bym do tego większej wagi.

Druga sprawa to wyścigi o których piszesz maja niezbyt wyśrubowany poziom, nawet jak na imprezy amatorskie, także jeżeli tam nie potrafisz jechać w czołówce to po prostu jesteś za słabo wytrenowany.

#22 Gosc_Noob_*

Gosc_Noob_*
  • Gość

Napisano 25 listopad 2012 - 22:57

Może niektórym się wydawać, że za bardzo się spinam. Zwyczajnie nie chcę stracić mięśni które zyskałem - za dużo mnie kosztowały (pracy, wyrzeczeń, czerpania wiedzy). Ważyłem kiedyś ponad 100kg, dlatego na punkcie diety i wagi jestem przewrażliwiony... Na pocieszenie fotki porównawcze 66kg bez siłowni ~13% BF i 66kg po 5msc siłowni wplecionej w treningi kolarskie i wysokiej jakości diety ~9% BF i cieniowanie trwa:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
+3cm bic, +7cm klata, -10cm brzuch!, -3cm udo, -1cm łyda
Może słabe porównanie, ale rzadko kiedy robię sobie zdjęcia :-P

#23 Gosc_Adam26_*

Gosc_Adam26_*
  • Gość

Napisano 25 listopad 2012 - 22:57

Wiem w czym może leżeć twój problem! W silowni! Poprzez treningi siłowe wiekszość towich mięśni stanowią włókna szybkokorczliwe, które mają dużą silę kosztem wytrzymałości, jak pisalem wcześniej kluczową sprawą na długich podjazdach jest WYTRZYMAŁOŚĆ SIŁOWA ktorej brakuje włóknom mięśniowym szybkokórczliwym.

Jedynym co powinieneś zmienić w takim wypadku jest trening z ukierunkowanego na siłę i skupić się na wytrzymalości. Musisz zdecydować czy wolisz zrobić 5 przysiadow ze 100 kg sztangą czy 50 z 50 kg. Taka zmiana w treningu powinna przynieść wyraźne efekty w nadchodzącym sezonie.

Silownie owszem możesz stosować a nawet nie powinieneś calkowicie z niej rezygnować, musisz jednak wiedzieć na czym sie skupić (trener pomoże ustalić ci odpowiedni plan).

#24 Gosc_Noob_*

Gosc_Noob_*
  • Gość

Napisano 25 listopad 2012 - 23:01

W zależności od okresu w sezonie zmieniam ćwiczenia siłowe na nogi - i tak przed pierwszymi podjazdami robię typową siłę, przed tempówkami wytrzymałość siłową, a przed interwałami mocy wytrzymałość mocy. W okresie startowym z kolei nóg nie ruszam...

#25 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 25 listopad 2012 - 23:07

A kolarstwo szosowe w Polsce (najważniejsze imprezy) to tylko jazda po górkach - TdPA, Pętla Beskidzka, Klasyk Beskidzki, Równica...

ja do ulomkow nie naleze (w zimie dobije pewno do 80kg :P) a ci co mnie znaja wiedza ze w gorach moge byc niebezpieczny :D na petli rok temu 3m w kat, w tym roku 5 open, w tdpa przy bardzo slabym dniu 15 open. oprocz tego jakies pudla w rm byly - oczywiscie takie cos wymusza jazde silowa (moja niska kadencja tez juz jest mocno komentowana przez kolegow kolarzy :D), a sam wiem ze schodzac z wagi sila rzeczy czesc tej sily moge stracic. a nie chce tracic swojego kluczowego atutu ;)

tak wiec moze lepiej w druga strone z ta masa ? ;)

#26 Gosc_Noob_*

Gosc_Noob_*
  • Gość

Napisano 25 listopad 2012 - 23:10

tak wiec moze lepiej w druga strone z ta masa ? ;)

to doj**ałeś do pieca, dzięki :lol:
ile już się bawisz w sporty wytrzmałościowe? na siłce dużo pakujesz nogi, czy tylko podjazdy na niskiej kad.? jaki masz wzrost/wagę startową? umieram z ciekawości, nakarm mnie :mrgreen:

dobijam do 65kg, idę na profesjonalny pomiar i jak będzie 8%BF to daję sobie siana z tym redukowaniem, siła musi być

#27 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 25 listopad 2012 - 23:15

bawie sie 3 lata dopiero. na silownie nie chodze wogole, trening silowy realizuje na rowerze albo na nogach - korzystam z tego ze gory mam pod nosem. moje roczne przewyzszenia potrafia oscylowac w granicach 200km w pionie.

#28 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 26 listopad 2012 - 14:26

Nie masz Pan opalenizny kolarskiej, znaczy mało Pan jeździsz!

Dokładnie na to samo zwróciłem uwage widzac zdjęcie , mysle ze zdecydowanie za duzo czasu sprzedzasz na siłowni a za mało na rowerze.

#29 jabko

jabko
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądChrzanów

Napisano 29 listopad 2012 - 23:34

trzeba produkować ok 6,5 W na kilogram masy ciala

Takie wartości tylko w EPOce lat 1990-200x
http://www.sportssci...discussion.html

Dodaj odpowiedź