anodowanie aluminium
Started By
patryk_60
, 28 Nov 2012 21:38
30 replies to this topic
Posted 22 January 2013 - 15:24
patryk_60, jak chcesz zabezpieczyć wszystkie niealuminiowe elementy w korbie, których nie można zdemontować?
Anodować można tylko gołe aluminium, nie może tam być nic innego.
Anodować można tylko gołe aluminium, nie może tam być nic innego.
Posted 22 January 2013 - 15:57
Samo zabezpieczenie nic Ci nie da. W skrócie anodowanie = elektroliza więc jakiekolwiek inne stopy metali mogą uniemożliwić przeprowadzenie tego procesu, a w najlepszym wypadku wyjdzie CI panterka.
Posted 22 January 2013 - 16:31
Kurde masz rację Thorian. Spotkam się z tym gościem i zobaczymy co da się zrobić. Jeśli nie wypali to chyba jedyną opcją będzie malowanie. Zresztą większość czarnych/kolorowych korb jest malowana. No chyba, że anodują i potem całość składają. Wiadomo anoda to bardzo mocna powłoka, ale i lakier może da radę.
Gosc_vmax_*
Posted 22 January 2013 - 19:14
Patryk widzę ,że kombinujesz z korbą i blatami . Chcesz coś w rowerku zmienić . Zastanów się czy nie lepiej pójść w nową korbe . Może wyjść taniej i lepiej . Albo dołożysz parę gr i bedzię git . Co byś powiedział na korbe campy w karbonie ? Fajne są ...ew
sorry za off...
sorry za off...
Posted 22 January 2013 - 20:33
Ogólnie to jest trochę lipa z czarnymi korbami. Wiadomo jak bym miał tysiaka to luz i bym sobie coś wybrał. Czarne korby robi FSA, ale te niskie modele to lipne są. Campy nie chcę i tyle...zaraz się zacznie
Ultegra nie jest zła, przyzwoita waga i jakość elementu. Jedynie nie pdooba mi się kolor. Za jakiś czas będę musiał wymienić tylko duży blat chociaż pewnie przejeździ spokojnie ten sezon na nowych łańcuchach.
Kupno używanej korby powiedzmy Dura ace to ejst dla mnie jedyna ładna srebrna korba to wydatek za używkę 500zł ? Blaty też z czasem będę musiał wymienić i tak się to będzie ciągle kręcić. Chyba, że coś się faktyczne ciekawego trafi w dobrej cenie to sprzedam obecną i kupię nową.
Ultegra nie jest zła, przyzwoita waga i jakość elementu. Jedynie nie pdooba mi się kolor. Za jakiś czas będę musiał wymienić tylko duży blat chociaż pewnie przejeździ spokojnie ten sezon na nowych łańcuchach.
Kupno używanej korby powiedzmy Dura ace to ejst dla mnie jedyna ładna srebrna korba to wydatek za używkę 500zł ? Blaty też z czasem będę musiał wymienić i tak się to będzie ciągle kręcić. Chyba, że coś się faktyczne ciekawego trafi w dobrej cenie to sprzedam obecną i kupię nową.
Posted 23 January 2013 - 07:56
Patryk mam podobny problem z tym, że blaty mam prawie nowe (sezon jeżdżone) i to też nie jakoś mega intensywnie... Jeżdżę tylko dla przyjemności ;-) Chyba coś pokombinuję z malowaniem samego "pająka" tylko temperatury teraz nie sprzyjają na prace manualne w garażu :-)
Posted 15 February 2013 - 18:03
Dzisiaj spotkałem się dopiero z gościem od anodowania. Patrzył na korbe i pytał się czy coś tam stalowego jest. Ośka mówił, że to aluminium też. Myślałem, że stal to w końcu jak to jest ?
Pytał się również czy nie ma żadnych stalowych elementów w połączeniu ośki z ramionami korby tam w środku. Podczas anodowania jak by się znalazł jakiś element stalowy na połączeniu elementów to może wypalić połączenie i całość szlaq trafi.
Pytał się również czy nie ma żadnych stalowych elementów w połączeniu ośki z ramionami korby tam w środku. Podczas anodowania jak by się znalazł jakiś element stalowy na połączeniu elementów to może wypalić połączenie i całość szlaq trafi.
Posted 15 February 2013 - 20:10
no to sie teraz jeszcze zapytaj ile anodowanie żzera materiału aby zdziwieninia nie było pózniej na gwintach czy innych pasownych szpejach
.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo