Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strój na minus dwadzieścia pięć stopni Celsjusza !!!

57 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 06 grudzień 2012 - 20:49

ostatnie : KOLCE SA NA LOD. koniec kropka. Nieistotne czy nad czy pod czy obok sniegu/asfaltu/trawy... kolce sa na lod.

Dalej nie mogę się z tym zgodzić. Kolec (jak pisałem, zwłaszcza ten zrobiony z wkręta/blachowkręta) wystaje z opony dużo bardziej, niż taki z opony fabrycznej. Czy uważasz, że nie wpływa on na ogólną charakterystykę opony także w innych warunkach? Nie można wyizolować jego działania twierdząc, że działa tylko na lodzie. Działa zawsze, choć nie zawsze na korzyść. Jest on pewnym przedłużeniem klocka bieżnika, dużo twardszym, i zmienia charakterystykę opony. Ja czuję ich korzystny wpływ nawet jadąc po rozpuszczonej śnieżnej brei, gdy nie ma żadnego lodu. Czuć, jak wchodzą w zagłębienia asfaltu i dają dodatkową trakcję.
To wszystko bardzo złożone mechanizmy, czasem ciężko przewidzieć, jak będzie się zachowywać opona samoróbka w zależności od tego, które klocki zakolcujemy i jaką długość wkręta damy. Jest tu duże pole do działania dla cierpliwych eksperymentatorów.
A na koniec taka uwaga - jak można pisać, że coś nie działa, jeśli się nie spróbowało?

#42 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 06 grudzień 2012 - 21:00

widzisz, ja jezdze na kolcach lub nie zima od kilku dobrych zim. od gladkiego lodu do takiego sniegu, ze rav4 stoja zakopane po lusterka. od +5 do -37*C

znam roznice miedzy kolcami i ich brakiem, wplyw szerokosci opony i bieznika na trakcje ( faktor, ktory ty zupelnie pomijasz... ) .

Potrafie zrobic rzeczy na lodzie i sniegu o jakich wielu powie "niemozliwe" , dlatego - pozwlisz, ze zostane przy swoim zdaniu.

Jakkolwiek nie przeczy ( w wiekszosci) ono twojej opiniii- po prostu poruszamy sie w zupelnie innych warunkach drogowych.

Gdybym "generalnie" mial wybierac - wybiore opone z kolcami. Gdybym mial wybierac (raz jeszcze) do swoich warunkow- bez kolcow , szeroka, z miekkim bieznikiem i nie za grubymi klockami.

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#43 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 06 grudzień 2012 - 23:00

Heh ... temat dotyczący stroju "na minus dwadzieścia pięć stopni Celsjusza", a wy coraz bardziej rozkręcacie się w temacie opon.

Fakt, offtop sie zrobil , w tym przeze mnie :oops:

..., ale co do rzeczy mają opony samochodowe na forum rowerowym, to tego pojąć nie mogę zbytnio ;)

... no to masz problem.

#44 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 06 grudzień 2012 - 23:02

Petri - ty wariacie :mrgreen:
pozdro ;-)

#45 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 06 grudzień 2012 - 23:03

ale dlaszego ???

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#46 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 06 grudzień 2012 - 23:07

@travisb - pominales 1 post . pytanie bylo do "kubens6".

PS tylko -5 dzisiaj :) WIOSNA IDZIE !!!

#47 Gosc_paulsen_*

Gosc_paulsen_*
  • Gość

Napisano 06 grudzień 2012 - 23:42

Opony "lodowe" i "sniegowe" to 2 rozne bajki .

Hej. Macie w Finlandii śniegówki rowerowe w sklepach?
Czy fińskie Nokian to dobre opony?
Tutaj znalazłem tylko "lodowe" zdaje się
http://www.bike-disc...r.html?mfid=652
ale ciekawi mnie czy robią coś zimowego na miękkiej mieszance

#48 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 06 grudzień 2012 - 23:58

Opony "lodowe" i "sniegowe" to 2 rozne bajki .

Hej. Macie w Finlandii śniegówki rowerowe w sklepach?
Czy fińskie Nokian to dobre opony?
Tutaj znalazłem tylko "lodowe" zdaje się
http://www.bike-disc...r.html?mfid=652
ale ciekawi mnie czy robią coś zimowego na miękkiej mieszance

Ad 1 - mamy.

Ad 2 - se rippu ;) - to zalezy. Nokian do aut robi Nokian- i sa to bdb opony NA SKANDYNAWIE. Nokian rowerowy zostal czas jakis temu sprzedany firmie zewnetrznej i zachowal tylko nazwe Nokian.

Rowerowe "nokiany" moze nie sa "finezyjne" ani lekkie- ale to trwale , solidne opony do "orania" - im bardziej nabite kolcami tym lepiej. Jest spora grupka fanow jazdy po zamarznietych jeziorach...

Ad 3 - to chyba nie ten adres...

FInlandia nie odbiega rynkiem opon od innych krajow, Schwalbe, Conti, Hutchinson, Vittoria, Michelin - popularnosc jest w tej kolejnosci. Jest i Kenda i Geax.

Opony kupuje sie z reguly w necie - szybciej i taniej.

jak chce ci sie szukac : wygugluj to : nokian polkupyörän renkaat ( nokian opony rowerowe )

producent : http://www.suomityres.fi/winter.html

Ujme tak : nie widzialem roweru za ponad 1000e i oponach Nokian ... chyba , ze na baaardzo extremalnych warunkach blotnych i lub sniegowo lodowych. wtedy ludzie chwala Extreme 294.

W zakladce dealerzy jest w PL : 7anna.

Ceny opon tutaj to ok 50e szt.

#49 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 07 grudzień 2012 - 00:18

Tutaj mały przegląd oferty kolcowanych opon Nokian i Schwalbe:
http://www.peterwhit...tuddedtires.asp

A w kwestii Waszego sporu, chłopaki, to choć związek między oponami rowerowymi i samochodowymi istnieje, to już zachowanie tych pojazdów po utracie przyczepności jest zgoła inne - rower zwykle się wywraca, bo jest jednośladem. W dodatku w rowerze opona pracuje w większym przedziale kąta styku z nawierzchnią, niż w samochodzie, co także ma wpływ na konstrukcję opon.

#50 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 grudzień 2012 - 08:52

Panowie !!
Po pierwsze jak robicie OT ustawiajcie autowygaśnięcie postów.
Po drugie tytuł tematu jest jasny "STRÓJ na minus dwadzieścia pięć stopni Celsjusza", a nie opony na taką temperaturę, więc trzymajcie się tematu - o oponach są inne wątki na tym forum.
Po trzecie żadnych wycieczek osobistych.
Proszę się zastosować, bo inaczej polecą ostrzeżenia !

pozdrawiam

#51 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 09 grudzień 2012 - 12:56

Dzień dobry, moi kochani
Wczoraj 9 XII 12 bylem na wycieczce.Jak zwykle 80km, 5h pedałowania.
Start godz 13.10. Pogoda była wspaniała słonce -6*C no i czasami szadź, ale to tylko dodawało uroku jeździe, z powrotem już było ciemno i ok -10*C.
Droga śnieg w rożnych postaciach o mielonego, ubitego wyślizganego, czasami asfalt, ale tylko w mieście.
Tym razem nie zaliczyłem gleby, może dlatego ze parę dni wcześniej się wywróciłem, ale i tak czułem się nieswojo, zjeżdżając na maxa z wzniesienia, na ubitym i wyślizganym przez samochody śniegu.
I wszystko było by ok, gdyby nie podły kierowca autobusu, który podjechał mi pod tylne koło i dał po klaksonie jak lokomotywa.
Ubranie zdało egzamin. Spodnie z poliestru z naszytymi skórami na kolana, skutecznie zabezpieczyły przed śniegiem i wiatrem. W okolice intymnie dopasowana wstawka wełniana grubości 3 cm. Buty zimowe salomona bez sznurowadeł. Na głowę przewiewna czapka zimowa, a na nią daszek tenisowy, który okazał się nie oceniony gdy mijały mnie samochody na długich lub z duża szybkością tiry. Dwa podkoszulki z krótkim i z długim rękawem, do tego rękawy rowerowe, rozpinana bluza polar i zwykła i wind stoper gora. Po koszulkę włożyłem jeszcze ręcznik, ale i tak przesiąkł do koszuli, którą zmieniłem w połowie trasy i wyjąłem ręcznik.
Na ekstremalne temp po prostu dołożę po warstwie rajtuzów i jakaś bluzę oczywiście rozpinana, suwak przydaje się gdy robi się naprawdę gorąco. No i podwójne rękawice najlepiej narciarskie i po nie (jak tu kolega wyżej wspomniał) jakieś z bazarku, a na nie rowerowe z wstawkami żelowymi lub piankowymi.
Starałem się zęby strój był w miarę obcisły i nie powodował zbyt dużych oporów.

Przy następnym poście proszę używać pogrubienia i kursywy dla pojedyńczych, ważnych słów, będzie wtedy o wiele wyraźniej.

#52 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 09 grudzień 2012 - 17:01

Dzisiaj była kolejna edycja biegu pod górę z cyklu Lysa Cup i takie zdjęcie odnośnie stroju: http://pepateamfm.ra..._2#P1030660.jpg Na górze było -11st ;-)

A tak na poważnie to nie wiem co ubieracie na górę, ale czytając to ile kto warstw, polarów itp ubiera to nie wiem jak w takim czymś jeździcie. Ja kilka lat temu kupiłem w jakimś markecie kurtkę na rower za ok 100zł i jest rewelacyjna. Może oddychalność jest kiepska, ale jak się odpowiednio ubiorę to jest super. Tak np. jak jest temp. 0-5 st. wystarczy mi założyć potówkę i koszulkę kolarską z krótkim rękawem i na to na gołe ręce zakładam kurtkę. Jak jest zimno, czyli do -20 st. wystarczy mi założyć potówkę z długim rękawem na to koszulkę kolarską (dla kieszeni) i na to kurtkę, jest komfortowo. Także myślę że przy porządnej kurtce która nie przepuszcza wiatru można się całkiem cienko ubierać i można całkiem przyjemnie jeździć. W zeszłym sezonie przy -15 st. spokojnie przejeżdżałem po 140 km, czyli ok 5 godz.

#53 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 09 grudzień 2012 - 17:22

musisz wziąć tylko pod uwagę, że to, co dla jednego będzie za dużo, dla drugiego może być za mało. Ot, taka ciekawostka różnorodności :shock: pozdr

#54 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 09 grudzień 2012 - 23:07

ale konkretny trening zimowy, czyli budowanie bazy pod sezon właściwy, to już chyba tylko w domowych warunkach na rolkach/trenażerze.

Ja uważam, że się da rowerem na dworzu, ale nie na asfalcie o tej porze roku! No chyba, że nawierzchnia bardzo sprzyja, ale pomimo tego i tak łatwo zmarznąć na szosówce. Za to las przemierzany góralem tudzież przełajówką (oczywiście bardziej polecam to drugie) znacznie bardziej nadaje się do poważnego budowania formy, a lodowate podmuchy przestają dokuczać.
Naprawdę, MTB/przełaj mocno męczy, a jak jeszcze trzeba ten rower wziąć na ramię czy plecy i biec kawałek...
Niektóre okolice szczególnie sprzyjają śmiganiu zimą np. lasy Trójmiasta.

#55 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 10 grudzień 2012 - 10:51

Virenque, właśnie bieg z rowerem gwarantuje ciągłość treningu. Nie przerywamy obciążania organizmu nawet, kiedy nie da się przejechać. No ale to już chyba kwestia co kto lubi. Ja należę do tych, dla których trenażer/spinning to nuda, no ale czasem trzeba. Być może i ja jakoś przeplotę trenażer w domu z bieganiem na dworzu. Czas pokaże. ;-)
Koniec OT, następne posty moje nieściśle trzymające się tematu będą wygaszane.

#56 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 22 grudzień 2012 - 21:55

Dzisiaj była kolejna edycja biegu pod górę z cyklu Lysa Cup i takie zdjęcie odnośnie stroju: http://pepateamfm.ra..._2#P1030660.jpg Na górze było -11st ;-)

A tak na poważnie to nie wiem co ubieracie na górę, ale czytając to ile kto warstw, polarów itp ubiera to nie wiem jak w takim czymś jeździcie. Ja kilka lat temu kupiłem w jakimś markecie kurtkę na rower za ok 100zł i jest rewelacyjna. Może oddychalność jest kiepska, ale jak się odpowiednio ubiorę to jest super. Tak np. jak jest temp. 0-5 st. wystarczy mi założyć potówkę i koszulkę kolarską z krótkim rękawem i na to na gołe ręce zakładam kurtkę. Jak jest zimno, czyli do -20 st. wystarczy mi założyć potówkę z długim rękawem na to koszulkę kolarską (dla kieszeni) i na to kurtkę, jest komfortowo. Także myślę że przy porządnej kurtce która nie przepuszcza wiatru można się całkiem cienko ubierać i można całkiem przyjemnie jeździć. W zeszłym sezonie przy -15 st. spokojnie przejeżdżałem po 140 km, czyli ok 5 godz.

Ja mam zupełnie inną taktykę bo jak założę taką jedną nieprzepuszczającą wiatru warstwę ubrania to nawet przy -20 jestem cały mokry. Ubieram się na cebulkę, czyli 3-4 warstwy jesiennych koszulek z długim rękawem i jest w porządku nawet przy -20 stopniach (dystans 100km czyli jakieś 4godziny)

#57 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 24 wrzesień 2019 - 11:56

#58 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 wrzesień 2019 - 12:45