Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#501 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 04 maj 2010 - 09:14

Sidi
http://allegro.pl/it..._zeta_nowe.html
- wiadomo, marka tylko mankament jest taki ze nie ma klamry, zastanawiam sie jak dlugo ten rzep wytrzyma ?

mam je od 4 lat i rzep trzyma bez problemu, często używane, przebieg z 52tys km
ostatnio wymieniłem w nich blaszki do których dokręca się śruby trzymające bloki, bo mi te blaszki zardzewiały
jestem z nich bardzo zadowolony, trochę wygląd mają cieciowy bo bez klamer tylko same rzepy, ale mi bardzo podpasowały bo są bardzo wygodne. Na początku po kilku godzinach mocnej jazdy drętwiały mi stopy ale po wielokrotnym praniu zrobiły się bardzo delikatne i w ogóle ich nie czuję na nogach mimo w miarę mocnego ściągnięcia rzepów. Nie wiedziałem że są takie tanie, ja dałem chyba z 460-500zł

#502 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 maj 2010 - 16:36

Rzep można zawsze wymienić, samemu czy u szewca. Klamrę także idzie dokupić, ale bywają problemy z dostępnością.

#503 Przem59

Przem59
  • Użytkownik
  • 222 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 maj 2010 - 19:13

Kupiłem na wyprzedaży SIDI Ergo 2 Vernice. Buty rewelacja, wygodne, nie poci sie w nich noga. Wszystkie ( prawie) elementy wymienne. Wadą jest cena ( 900 zł, obnożona z 1200), ale to w końcu zakup na lata. Wpinam je do Looków Keo Classic, które kupiłem na allegro ( nowe) za 160 zł. Mam wrażenie, że lepiej zainwestować w dobre buty, niż za wszelką cenę zbijać wagę roweru... Poza tym ja sam niewiele ważę :)
Wczoraj zapiąłem rower do trenażera - poprawiłem wyniki o około 5%. dzisiaj testowo zrobiłem sprint na trasie 11 km - średnia wzrosła z 24 do 30 km/h. A co się będzie działo jak udoskonalę technikę jazdy w zatrzaskach...
Sztywna, karbonowa podeszwa robi swoje :).

#504 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 maj 2010 - 18:06

średnia wzrosła z 24 do 30 km/h

I to na pewno dzięki butom :> Bez przesady. Niemniej komfort jaki dają najwyższe modele obuwia jest równie ważnym aspektem jak dobra odzież, oraz dobry rower.

#505 Przem59

Przem59
  • Użytkownik
  • 222 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 maj 2010 - 16:36

Ok Karbon :) Niech będzie: buty 33%, pedały 33%, satysfakcja ze sprzętu 33%, szpan 1%. Dodam, że do tej pory jeździłem na platformach i w sportowych pumach. Fakt pozostaje faktem, że zostaje mi spory zapas na przełożeniach przy podjazdach.

#506 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 12 maj 2010 - 17:01

Tak napewno dzieki zmianie butow poprawiles srednia o 6km/h kup jeszcze skarpety cepa to poprawisz o kolejne kilometry i jeszcze kilka innych bajerow i okaze sie ze bedziesz mistrzem swiata.

#507 Przem59

Przem59
  • Użytkownik
  • 222 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 maj 2010 - 18:45

Jest jeden dość istotny warunek: mistrzostwa muszą się odbyć w Józefowie.
Przy okazji w tamtejszym sklepie nabędę skarpety i resztę bajerów, bo niestety na miejscu nie mam możliwości.
Przy okazji dziękuję za rzeczowe wypowiedzi.

#508 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 maj 2010 - 20:05

Dodam, że do tej pory jeździłem na platformach i w sportowych pumach.

No to teraz jest jasność. Faktycznie różnica w średniej jak najbardziej normalna + odlot w odczuciu dobrych butów.

#509 paulinka40

paulinka40
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Skądszczecin

Napisano 27 maj 2010 - 12:53

czy ktos moglby mi doradzic,ktore lepiej sie nadaja na treningi i starty jednoczesnie?wiem,ze sa z najtanszej polki,aczkolwiek prosze o rade.startuje w triathlonie dodam,dlatego rzepy bez dodatkowych systemow.
http://www.allegro.p..._hornet_41.html

http://www.allegro.p...atkujacych.html

http://www.allegro.p...nie_gratis.html

http://www.allegro.p...zmiar_27cm.html

#510 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 27 maj 2010 - 14:57

paulinka40, Scotty, mają 3 rzepy, są sztywne, są wygodne. Kiedyś miałem okazję smigać w Scottach i powiem, że te buty są na prawdę wygodne.

#511 paulinka40

paulinka40
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Skądszczecin

Napisano 27 maj 2010 - 19:22

obecnie mysle nad scottami a northwave hornet. scott kojarzy mi sie z MTB,a ja bym chciala na szose.czy to nie ma znaczenia?nikt wiecej nic nie wie?:(:P

#512 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Napisano 27 maj 2010 - 19:47

Z całym szacunkiem, ale te buty wg mnie nie wyglądają na coś porządnego. Może warto przejść się po sklepach np. Kadrzyński na Skargi i zebrać trochę informacji. Obsługa tego sklepu na pewno bardzo pomoże. Nie mówię, żeby kupić tam buty, bo najtańsze na szosę są tam buty Diadora Ergo Light(239zł), ale można zebrać dużo informacji.

Pozdrawiam
Paweł

#513 MG

MG
  • Użytkownik
  • 128 postów
  • Skąd20 km od granicy

Napisano 27 maj 2010 - 19:54

Haha, a ja bylem w poniedzialek u Kadrzynskiego i kupilem wlasnie Diadore Ergo Light :lol: Przejrzalem wczesniej allegro i chcac niedrogie buty nieShimano w rozmiarze... 47.. no jest z tym problem. A tu nagle Diadorki. Jakosc wykonania troche slabsza niz w Sidi do mtb za 389 zł i naklejek na rame mniej ( :lol: ) ale... 1 rzep wiecej i lepsza wentylacja. Sidi dla mnie ma bardzo wysokie ceny, cos jak Nokia w telefonach komorkowych, mozna miec porownywalne buty sporo taniej.

#514 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Napisano 27 maj 2010 - 19:59

Też je mam. Zastanawiałem się nad tymi za 300zł. Diadora ergo light, ale z klamrą. Okazało się, że to jednak MTB nie pomyślał bym. A więc za kupiłem te z 3 rzepami:)

Pozdrawiam
Paweł

#515 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maj 2010 - 20:07

Sidi można kupić przecenione nawet u dystrybutora. Ja trochę ponad miesiąc temu kupiłem se takie butki: http://www.velo.com....=17&pk=%&id=897 Do tego jeszcze dostałem 10% zniżki w sklepie w którym zamawiałem, więc wyniosło mnie to tylko 206zł. Rzepy wprawdzie tylko 2, ale wygoda pierwsza klasa.
Dla porównania model Sidi na ten (i w sumie poprzedni) sezon, który różni się w zasadzie tylko zmienionym wzorkiem: http://www.velo.com....17&pk=%&id=2084 Osobiście tyle bym za nie nie dał :-P

#516 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 27 maj 2010 - 20:14

Tyle, że Spark ma podeszwę Millenium 3 która jest karbonowa a nie z plastiku tak jak 2

u5227y2014v4.gif

#517 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 27 maj 2010 - 20:19

Haha, a ja bylem w poniedzialek u Kadrzynskiego i kupilem wlasnie Diadore Ergo Light :lol: Przejrzalem wczesniej allegro i chcac niedrogie buty nieShimano w rozmiarze... 47.. no jest z tym problem.

Nie rozumiem co wy chcecie od butów shimano. Są bardzo dobre w swojej cenie, popularne i przez to nie drogie, można tanio wychczyć dobry model. Jak na tanie buty to chyba najlepsze rozwiązanie. Kupiłem mojhe shimano w nizszej cenie niz te diadory i nie dość że na carbonowej, mega sztywnej podeszwie, a ni na plastiku, to jeszcze sporo lżejsze od tych diador. Więc uważam że shiamo to w tym przypadku lepszy wybór. JA kupuje to co jest najlepszej w danym przedziale cenowym (znaczy staram się) a nie patrze ze ma byc nie shimano itd. Jak chcecie być elitarni to ok, ale wtedy trzeba przeznaczyć na buty duzo więcej ;)

#518 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Napisano 27 maj 2010 - 20:22

Ja do butów Shimano nic nie mam tylko to, że w Designie zatrzymali się dawno temu:(

#519 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maj 2010 - 20:58

Tyle, że Spark ma podeszwę Millenium 3 która jest karbonowa a nie z plastiku tak jak 2

Nie jest karbonowa, tylko "zbrojona" karbonem. Sidi zapewnia że to poprawia sztywność o 36% względem poprzedniej, ale moim zdaniem to tylko kolejny chłyt marketingowy ;-)

#520 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 27 maj 2010 - 21:02

Vivi, mysle dokladnie to samo.....