Jump to content

Photo

fsa carbon pro

32 replies to this topic

#1 pitreqolarz

pitreqolarz
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • SkądZduńska Wola

Posted 05 November 2008 - 19:45

zastanawiam sie nad wyborem i zbieram opinie na temat korb fsa carbo pro : http://www.allegro.p...ja_synkros.html

a moze lepsze ultegry?:
http://www.allegro.p...owerowanie.html

z gory dzieki za pomoc ;-)

#2 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 05 November 2008 - 19:55

Zdecydowanie lepiej Ultegra SL. Ta seria FSA to treningówka średniej klasy, ciężkie klamoty z aluminium pociągnięte warstwą karbonu.
Ultegra SL jest sztywniejsza i trwalsza, bardziej dopracowana wizualnie, ma lepsze łożyska i jest lżejsza.
Na tej aukcji Ultegra ma akurat w komplecie suport, co jest nie częste.

#3 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 05 November 2008 - 19:57

te korby karbon pro sa krotkie, tylko 170mm

zobacz pod tym adresem, moze cos cie zainteresuje. darmowa wysylka powyzej Ł100, sprawdzona i solidna firma.
ewentualnie tutaj

#4 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 05 November 2008 - 20:09

Komponenty shimano są w dobrych cenach. Korba Ultegra SL waży 695 g (prawie 40g mniej niż normalna Ultegra), a suport 102 g. Jest to prawie najwyższy model tej firmy (szczerze, to dużo mu brakuje do DA) i całkiem nieźle wygląda.

Korba FSA na pierwszy rzut oka przyciąga carbonowym wyglądem, ale niestety odbija się to na wagę. Tak jak napisał Karbon, jest to raczej średni/kiepski wyrób tej firmy.

Ja bym brał Ultregrę, ewentualnie polował na DURA ACE.

#5 Gosc_zorg76_*

Gosc_zorg76_*
  • Gość

Posted 06 November 2008 - 13:41

Dopłata do Dura Ace (z Ultegry) to jak widzę kwota ponad 200zł. Pewnie się opłaca, ale prawie 800zł trzeba dać, a to już prawie 2 razy więcej niż za korbę FSA.

#6 pitreqolarz

pitreqolarz
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • SkądZduńska Wola

Posted 06 November 2008 - 14:44

no własnie a nieukrywam ze zalezy mi tez na cenie ultegra to juz szczyt moich mozliwosci cenowych :-| pewnie nawet bym niezauwazyl roznicy miedzy durace a ultegra;p ale fsa z kolei podoba mi sie z wygladu i jest duzo tansza :roll: a moze polecacie cos innego w tym przedziale cenowym?

#7 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 November 2008 - 16:34

Nad FSA się nawet nie zastanawiaj bo to badziewie. Jak chcesz tanio to kup suport DA i korbę Ultegra na Octalink.
Jak chcesz dobrze to bierz Ultegrę SL HT2. DA 7800 kosztuje 730 zł z suportem najtaniej.

#8 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 17 December 2008 - 19:49

To ja się znowu zapytam:
Ostatnio szarpnąłem się na grupę Sram Force do nowego roweru, który powstanie na wiosnę, ale nie wziąłem korby, bo uważam, że przy niskim wzroście 172,5 mm byłoby za długie, a poza tym odstawały od reszty zestawu (waga, wygląd itp.) Aktualnie jestem w kropce, bo nie wiem co wybrać. Do wyboru mam:

Fsa - przynajmniej SLK
Shimano - DA 7800
?
Narazie tylko tyle pomysłów, z tym że shimano odpada, bo na tym rowerze nie będzie niczego od japońców.

Może sram RED z USA?

Na korby mam około 700 +/- 50zł.

#9 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 17 December 2008 - 22:15

jakby mnie było stać na korbę Sram red to nawet bym się nie zastanawiał...Wygląda cudnie. Co prawda trochę cięższa od DA ale zazdroszczę Ci na samą myśl ;)

#10 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądTwickenhamus

Posted 17 December 2008 - 22:35

DA bez dwoch slow...:) Sztywniejsza i lzejsza od REDa. DA jest genialna korba; cena/masa/sztywnosc/wyglad nie do pobicia :P

#11 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • SkądGliwice

Posted 18 December 2008 - 07:41

DA może i się fajna zdaje,ale ma fatalne uszczelnienia... trochę wody i środek suportu do wymiany...

#12 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 18 December 2008 - 20:55

Na pewno? Dyki ma dwie DA na oryginalnych suportach, w tym jedną w rowerze zimowym.

#13 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 18 December 2008 - 21:57

Z pewnością wszystkie środki shimano (zarówno szosa jak i mtb) mają takie sobie to uszczelnienie.

#14 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądTwickenhamus

Posted 19 December 2008 - 00:05

DA może i się fajna zdaje,ale ma fatalne uszczelnienia... trochę wody i środek suportu do wymiany...

Z tymi uszczelami nie jest az tak fatalnie ale z kolei nie az tak genialnie. Jakos nie mam problemu z suportem jak na razie w rowerze zimowym a jazdy w deszczu i to w dodatku w zime jakos nie brakuje :) Mowiac o ilosci wody to jaka ilosc masz na mysli mowiac "troche"? Czyzby mi sie trafily jakies "lepsze" sztuki? czy po prostu za duzo smaru dalem? :mrgreen:

#15 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • SkądGliwice

Posted 19 December 2008 - 21:31

sory, może trochę przesadziłam, to pewnie kwestia ciągłego rozgoryczenia brakiem kompetencji mechanika ;p normalny deszcz za szybko go nie zabije (aczkolowiek wybitnie długo też nie pożyje),ale strumień wody z węża to zabójstwo :-/ wiem,wiem, wy pewnie tak nie robicie, ja też nie, ale zaręczam, że są tacy ;) a co do smaru to jego duża ilość jak najbardziej pożądana!

#16 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Posted 21 December 2008 - 12:17

DA bez dwoch slow...:) Sztywniejsza i lzejsza od REDa.

Nie, nie jest. Jest odwrotnie.

#17 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 21 December 2008 - 12:45

Może jakoś to uzasadnisz?

#18 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 December 2008 - 12:55

DA bez dwoch slow...:) Sztywniejsza i lzejsza od REDa.

Nie, nie jest. Jest odwrotnie.

SRAM ma kiepskie korby. Są mało sztywne. Nie ma co porównywać ich do pewnych DA.
Jeśli nie potrafią zrobić dobrych korb to niech je kupują od innych firm.

#19 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Posted 21 December 2008 - 12:55

http://www.fairwheel...opic.php?t=5361

Wystarczy?

#20 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 21 December 2008 - 14:02

IMO pitolenie.
Załóż sobie red'a pokręć x tyś kmów, później zapakuj DA i za choinkę nie wyczujesz, która sztywniejsza. NIE MA BATA.

Co innego jakbyście się kłócili o to co jest sztywniejsze .. kwadrat czy HT2/UT/GXP itd. (są tacy którzy twierdzą iż różnica jest ledwo zauważalna... bez komentarza to pozostawie).

Ja bym brał tą korbę, która bardziej by pasowała do koncepcji bajka, ewentualnie taką na którą mnie obecnie stać.

Reply to this topic