Skocz do zawartości

Zdjęcie

fsa carbon pro

32 odpowiedzi w tym temacie

#21 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 grudzień 2008 - 14:05

Nie wystarczy.
Widziałem ten test. Przytaczasz test, którego wyniki odbiegają od wszystkich wcześniejszych. Dla mnie są nieprawdziwe poniewasz korba DA jest dość znacząco sztywniejsza od Recorda. Jeśli wszyscy ciężcy kolarze piszę, że korby SRAM'a się uginają, a one wygrywają test to znaczy, że test jest pisany pod zamówienie SRAM'a. Kilka innych wyników również są wypaczone. Ciekawe czy jeśli w teście by były Easton'y EC90 jaki wynik by uzyskały. Dodam, że są to obecnie najsztywniejsze korby na rynku.

#22 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 21 grudzień 2008 - 15:24

IMO pitolenie.
Załóż sobie red'a pokręć x tyś kmów, później zapakuj DA i za choinkę nie wyczujesz, która sztywniejsza. NIE MA BATA.

Co innego jakbyście się kłócili o to co jest sztywniejsze .. kwadrat czy HT2/UT/GXP itd. (są tacy którzy twierdzą iż różnica jest ledwo zauważalna... bez komentarza to pozostawie).

Ja bym brał tą korbę, która bardziej by pasowała do koncepcji bajka, ewentualnie taką na którą mnie obecnie stać.

Też tak myślę. Do koncepcji najbardziej podchodzi mi Sram Red lub FSA SLK light. Waga jest istotna, ale szczerze mówiąc dla 50 gram nie będę się poświęcać, no może dla 30. Wszystko z napędu będzie SRAM'owskie, komponenty takie jak mostek to albo Easton EC90, albo coś z nowej kolekcji 3T. Pójdę za głosem serca i portfela ;-)

P.S. Moim zdaniem ten test nie jest wiarygodny, bo takich wyników jeszcze nie widziałem. A dodam, że takich testów naczytałem się sporo.

#23 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 grudzień 2008 - 15:31

Miguel, Ty ważysz <60 kg, więc Ci różnicy korba nie zrobi. Ale, że SRAM ma słabe korby nie ulega wątpliwości.
Brak różnicy w sztywności kwadratów/ISIS/Octalink/integr to faktycznie pitolenie. Na jednych się tarcza kołysze na boki i łańcuch obciera o płytki FD, a w innych nie (integry).

#24 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2008 - 10:18

test jest pisany pod zamówienie SRAM'a

Ty, Karbon... Piłeś coś przed tym postem? :-/

#25 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 grudzień 2008 - 14:13

A czegoś brakuje? Nic nie było usuwane.

#26 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2008 - 21:29

Nie o to chodzi. Chodzi o jakiś dziwny, śmiem powiedzieć wręcz fanatyzm, który z Ciebie wypływa. To tak samo jak Krejzol kłócił się ze mną ws. kół. Momentami jak czytam Wasze mONdrości, to ręce opadają... Czytajcie więcej anglojęzycznych źródeł, for dyskusyjnych gdzie udzielają się m.in. pro riderzy, jak i sami producenci.

#27 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 grudzień 2008 - 21:38

Ależ czytamy :D Ja tylko pisze o swoich obserwacjach wynikających z obcowania ze sprzętem lub z wiarygodnych źródeł. A, że o korbach SRAM'a słyszałem więcej złego niż dobrego (wymagający użytkownicy) to co mam wymyślać? Osprzęt SRAM'a lubię bo działa fajnie, ale korby to lipa.

#28 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2008 - 21:47

I co napisali owi WYMAGAJĄCY UŻYTKOWNICY? Jak na razie przeczytałem zero konkretów od Ciebie.

#29 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOtwock

Napisano 13 styczeń 2009 - 21:59

Pozwólcie, że odkopie temat.

Wacham się miedzy dwoma korbami - Dura Ace 7700 na octalink i Sram Rival GXP. Mam 7700, ale zastanawiam się czy jej nie sprzedać i kupić Rivala, bo cenowo wyglądaja podobnie, a ta druga ma zintegrowaną oś. Czy taka zamiana ma sens, czy dać sobie spokój?

#30 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 13 styczeń 2009 - 22:53

Zestaw DA7700 + suport DA będzie nieco lżejszy niz zestaw Rivala GXP. Osobiscie przejeździłem wiele lat na DA7700 i bardzo lubiłem tą korbę. Osobiście na korbę Rivala bym nie zamienił. Masz jakieś problemy z korbą? Odczuwasz deficyt sztywności? Jesteś z niej niezadowolony?

#31 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 13 styczeń 2009 - 22:58

W jakiejs anglojezycznej gazecie czytalem ze najsztywniejsze korby to wlasnie DA, potem sa lzejsze od nich i nie wiele ustepujacy jesli chodzi o sztywnosc Easton a Record jest najlzejszy ale o 30% mniej sztywny od DA, sram byl za nimi jesli chodzi o sztywnosc.
Czy to mozliwe zeby same lozyska suportu sram red kosztowaly 700zl?? W jakims sklepie internetowym była cena 699zl, jesli to prawda to to jest jakis zupelny kosmos.

#32 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 14 styczeń 2009 - 00:40

yaro1986, Korby Ultegry(6600) sa jeszcze sztywniejsze od DA7800. DA7800 sa sztywniejsze od wspomnianych DA7700. Ów suport REDa za 700zl to ma ceramiczne lozyska. Cena nie powiem, trochę "nadmuchana". Tutaj są te łozyska za 122 fule

#33 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2009 - 11:14

Od zeszłego sezonu używam Truvativ Rouleur GXP z tarczami Stronglight. Jest to praktycznie to samo co SRAM Rival. Nawet ja z moim rekreacyjnym stylem jazdy po zastanowieniu muszę stwierdzić, że faktycznie - zintegrowana oś a np. suport na kwadrat - to jest różnica i to spora.
Poza sztywnością - na pewno waga i prostota konstrukcji a co za tym idzie łatwość serwisowania. Ale gdybym miał dziś kasę i miał wybierać - to chyba jednak wziąłbym Ultegrę SL. W patencie GXP nie podoba mi się jedna rzecz - że ta sama śruba mocuje ramię i jednocześnie kasuje luz "osiowy". Ponieważ wieloklin na lewym końcu osi jest minimalnie "stożkowaty" to aby skasować luz osiowy trzeba "na chama" dokręcać lewe ramię korby. (zawsze jakiś jest, bo przecież szerokość muf suportowych + szerokość misek suportu może się różnić o ułamki milimetrów w różnych ramach / suportach) W Shimano patent działa podobnie jak mostek a-head - najpierw kasujemy luz, potem jest "właściwy" montaż - ramię jest zaciskane wokół wielowpustu. Szkoda też, ze miski GXP nie są kompatybilne z Shimano (tak jak jest to w przypadku zintegowanych suportów FSA) bo chyba chętnie po zużyciu wymieniłbym jednak na shimanowskie.
Takie spostrzeżenia turysty.

Dodaj odpowiedź