Skocz do zawartości

Zdjęcie

Piasty z BHS

33 odpowiedzi w tym temacie

#1 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 25 grudzień 2012 - 12:24

Planuję kupić piasty z BikeHubStore ale zastanawia mnie jedno. Czy zamawiając piasty będę płacił podatek + cło? Czy ktoś z Was zamawiał stamtąd może piasty i podzieli się swoją wiedzą?

#2 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 19 styczeń 2013 - 18:34

Zamawiałem i udało się nie zapłacić. Tylko trzeba gościowi napisac by wysłał jako gift o wartości np 15 usd

#3 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 19 styczeń 2013 - 20:57

Do mnie dotarły już piasty z BHS. Obyło się bez podatku i cła :)

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 styczeń 2013 - 21:14

nie , podatku i cła nie zapłacisz.
do 150 Eu zapłacisz tylko Vat , powyżej podatek i cło, a cło w granicy 4,3 % bodajże jak sie nie uda..

ale zazwyczaj gość wysyła to jako przesyłke wartości ok 50 dolców więc ....... spokojnie dochodzą , dostałem ostatnio komplecik , ktoś zamawiał do montażu i doszło mu bez opłat żadnych.

Takie same piasty możesz zamówić także na Ebayu na wschodzie , ale idą dłużej i cena podobna

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#5 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 luty 2013 - 16:26

Witam,
zamówiłem obręcze i piasty z BHS. Dzisiaj przyszedł list polecony od poczty polskiej ze stemplem "Dokumenty Celne". W środku jest zawiadomienie, że przyszła paczka z USA o zadeklarowanej wartości 88 USD, i że proszą o "przedłożenie rachunku wraz z tłumaczeniem (opis towaru)".

Zgodnie z tym co jest napisane na tym dokumencie mam przesłać do urzędu celnego fakturę, paragon lub potwierdzenie transakcji zakupu internetowego (przetłumaczony).

Faktyczna wartość zamówienia to 261 USD (razem z przesyłką) Czy istnieje opcja, żeby uniknąć płacenia cła i VATu? Co mam im przesłać, jedyne potwierdzenie zamówienia jakie mam to mail z BHS. Może ktoś, kto ma jakieś doświadczenia z urzędem celnym coś doradzi?

Dzięki

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 luty 2013 - 16:44

Jeżeli nie masz rachunku na 88 dolarów, a paczka już została przechwycona, to słabo widzę Twoje szanse a uniknięcie dopłaty.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#7 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 luty 2013 - 16:50

A może jest opcja, żeby chociaż zapłacić VAT od tych 88 USD. Może poprosić tych z BHS żeby wysłali jakiś fałszywy rachunek na 88 usd. Może ktoś wie, czy tym z urzędu wystarczy plik pdf z deklarowaną wartością towarów? Czy musi być jakiś wyciąg z konta... Wtedy nie byłoby opcji.

A jeśli wyciąg z konta, to skąd mam go wziąć?

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 luty 2013 - 16:51

A w jaki sposób chciałbyś wytłumaczyć fakt, że w paczce jest faktura na jedną kwotę, a Ty dostarczasz im drugą? I w jaki sposób sprzedawca miałby zaksięgować sprzedaż za 88 USD, kiedy przelew otrzymał za 261 USD? Przy płatności gotówką takie przewałki robi się bardzo łatwo, ale nie przy przelewie. Sorry, takie są uroki kupowania za oceanem.

rowerplus-logo-2.png

#9 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 luty 2013 - 08:02

Cytat

Witam,
zamówiłem obręcze i piasty z BHS. Dzisiaj przyszedł list polecony od poczty polskiej ze stemplem "Dokumenty Celne". W środku jest zawiadomienie, że przyszła paczka z USA o zadeklarowanej wartości 88 USD, i że proszą o "przedłożenie rachunku wraz z tłumaczeniem (opis towaru)"

Trzeba zapłacic VAT nie sa to duze koszta, jestes z Warszawy wiec sobie poradzisz ale z ta fałszywa faktura to ladnie pojechales kombinacje :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#10 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 08 luty 2013 - 08:37

Potwierdzenie przelewu najlepiej stamtąd gdzie go robiłeś, np. Paypal. Wydrukuj tę stronę, na której jest potwierdzenie przelewu. Miałem taką samą sytuację przy zamawianiu ramy.

#11 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 luty 2013 - 08:46

Cytat

Cytat

Witam,
zamówiłem obręcze i piasty z BHS. Dzisiaj przyszedł list polecony od poczty polskiej ze stemplem "Dokumenty Celne". W środku jest zawiadomienie, że przyszła paczka z USA o zadeklarowanej wartości 88 USD, i że proszą o "przedłożenie rachunku wraz z tłumaczeniem (opis towaru)"

Trzeba zapłacic VAT nie sa to duze koszta, jestes z Warszawy wiec sobie poradzisz ale z ta fałszywa faktura to ladnie pojechales kombinacje :mrgreen:

Krzysztof, oni sie nawet nie pyutają tylko do paczki wkładają , albo na paczce jest nadrukowana wartość ....zaniżona.
Ale jak to było duże pudło no to sie przyczepili na cle i tyle .

#12 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 luty 2013 - 10:00

Cytat

Akurat VAT to jest niestety ogromny koszt ;) I jednocześnie główny powód, dla którego warto kupować w USA ;)

rowerplus-logo-2.png

#13 maciek_xc

maciek_xc
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • Skądgórny śląsk

Napisano 08 luty 2013 - 10:03

wszystkie informacje z załącznikami (potwierdzenie przelewu itp.) można przesłać emailem do jednostki celnej gdzie jest paczka, nigdzie nie trzeba iść osobiście

#14 borasad

borasad
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 luty 2013 - 11:43

Ja bym poprosił BHS, żeby wystawili Ci fakturę (invoice) na PayPala z takimi cenami jak napisali na fakturze w paczce. Nie musiałbyś jej płacić, ale mógłbyś ją przesłać e-mailem do urzędu celnego. Gorzej, że jeśli wyślesz im nazwy modeli części które kupiłeś, będą mogli sprawdzić ile one w sklepie kosztują. Słaba sytuacja niestety :-(

#15 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 luty 2013 - 11:53

Przecież skoro paczkę zatrzymano na urzędzie celnym, to niemal na pewno została już otwarta i wiadomo, co jest w środku.

Poza tym... apeluję, opamiętajcie się troszkę. Płacenie VAT-u za zakupiony towar to obowiązek obywatela. Zapewne oczekujecie uczciwości np. od polityków, więc dlaczego sami za wszelką cenę szukacie tutaj sposobu, żeby oszukać?!

rowerplus-logo-2.png

#16 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 luty 2013 - 13:31

Dobra, dobra. Darujmy sobie tyrady na temat patriotyzmu, boga, honoru, ojczyzny i uczciwości wobec fiskusa, który w gruncie rzeczy jest naszym najlepszym przyjacielem.

Typ z BHS wysłał mi fakturę z zaniżonymi kwotami na 88 USD i przesłałem ją do UC. Teraz albo się uda, albo pójdę do pierdla ;-) Mam nadzieję, że uda się zapłacić vat od tych 88 usd i że w opakowaniu nie ma drugiej faktury i że nie zażądają jakiegoś wyciągu z konta.

Wiem, że dla niektórych jest to cios w samo serce narodu i przeze mnie ubogie dzieci nie dostaną obiadu i proszę o oszczędzenie sobie pojazdów pod moim adresem z tego powodu.

Pozdrawiam

#17 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 luty 2013 - 13:50

Cytat

Przecież skoro paczkę zatrzymano na urzędzie celnym, to niemal na pewno została już otwarta i wiadomo, co jest w środku.

Poza tym... apeluję, opamiętajcie się troszkę. Płacenie VAT-u za zakupiony towar to obowiązek obywatela. Zapewne oczekujecie uczciwości np. od polityków, więc dlaczego sami za wszelką cenę szukacie tutaj sposobu, żeby oszukać?!

mokroos, ale sadzisz głupoty, rżną nas wszedzie jak leci a Ty jesteś jedyny uczciwy .

Miej pretensje do Unii że takie a nie inne wprowadziłą zasady aby nas rżnęła w imie własnego prawa .

Picca, najwyzej zapłacisz vat jakie oni wyliczą ze strony ich sklepu i tyle , przecież to nie Ty wkładałeś fakture zanizoną , Ty uczciwie zapłaciłeś 260 cos tam dolców

#18 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 luty 2013 - 14:05

Czyli: ja oszukuję i to jest ok, ale kiedy mnie oszukują, to jestem pierwszy do lamentowania? Ciekawe podejście, ale co kto lubi :-)

BTW mam nadzieję, że jako przykładny moderator usuniesz swoją wypowiedź jako niezgodną z tematem? Moje wypowiedzi z najmniejszą nawet krytyką wobec modów są usuwane niemal z automatu jako wypowiedzi nie na temat.

Jezeli chodzi o fakturę, w razie wątpliwości UC może też zażądać potwierdzenia przelewu i w takiej sytuacji możesz mieć podwójny problem, bo próbujesz wcisnąć fakturę na inną kwotę niż w rzeczywistości zapłacona.

rowerplus-logo-2.png

#19 letki

letki
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 luty 2013 - 14:59

Prosty wniosek na przyszłość:
Jak już uzgodnimy kwotę faktury to przelewać w dwóch ratach - jedna na zafakturowaną wartość, a reszta drugim przelewem :D
Że ja wcześniej na to nie wpadłem :)

#20 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 08 luty 2013 - 15:51

Cytat

Typ z BHS wysłał mi fakturę z zaniżonymi kwotami na 88 USD

czyli zaksięgował 2 faktury na ten sam produkt?!to mu się opłaca :shock: może to faktura proforma.
tak czy innaczej pewnie cię poproszą o potwierdzenie z paypala.

Cytat

Miej pretensje do Unii że takie a nie inne wprowadziłą zasady aby nas rżnęła w imie własnego prawa .

tok rozumowania nastolatka! powiedz to pracownikom firm odzieżowych które poupadały po zalewie chińszczyzny!

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy