Jeździcie na specjalnych oponach pod trenażer czy na zwykłych? Ja dopiero kilka razy jeździłem na trenażerze ale mam wrażenie, że mi się opona mocno ściera. Mam TACX Booster i tam dosyć duży opór można ustawić. Kupiłem sobie specjalną oponę ale nie chcę mi się jej zakładać, żeby później znowu nie przekładać. Boję się jednak, że jak pójdę na szosę to mogę się ślizgać albo opona mi pęknie. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe? Szczerze mówiąc nie znam się na szosowych oponach (na MTB to widać kiedy opona jest łysa) bo jestem biegaczem na rowerze nie jeżdżę za dużo dlatego chciabym prosić o radę doświadczonych kolegów.
Jazda na trenażerze
Posted 17 September 2013 - 15:26
barthas - oczywiście, że jazda na trenażerze, no chyba że chcesz ćwiczyć bieganie, to wtedy bieganie.
jass1978 - zetrze Ci się miękka warstwa zewnętrzna opony, pod spodem jest twarda warstwa, tyle tylko, że po zdarciu zewnętrznej miękkiej warstwy opony, nie nadaje się do jazdy po szosie. Nie dlatego, żeby pękła (dłuuuugo trzeba zdzierać na trenażerze, żeby tak ją wycieniować), ale dlatego, że przyczepność opony bez miękkiej warstwy jest o wiele gorsza i jazda na tak zdartej oponie to duże ryzyko.
Oczywiście kilka jazd na trenażerze nie powinno uczynić z opony łysielca, ale na dłuższą metę nowej opony żal, nie kosztuje paru złotych.
Najlepszym rozwiązaniem jest kupno koła (może być ciężkiego i pośledniej jakości, byle prostego i bez bicia), założenie na niego dedykowanej opony (lub takiej do wykończenia). Zmiana koła to chwila, zmiana opony zajmuje nieco więcej czasu. Oczywiście nie ma to większego sensu jeśli istnieje wyraźna granica czasowa treningów indoor/outdoor - wtedy po prostu jesienią/wiosną zmienia się oponę, ale jeśli ktoś woli eksploatować trenażer przez cały rok (nawet dorywczo np. w deszcz itp.), to dodatkowe koło jest dobrym rozwiązaniem.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 17 September 2013 - 16:35
Przejeździłem dobre kilkadziesiąt godzin na rolce na oponie maxxis detonator. Wcześniej i później jeździłem na niej po szosie i nic się jej nie stało. W zimie i tak nie będziesz jeździł na supermiękkich oponach najwyższej klasy, bo to nie ma sensu, a zwykła, tania opona spokojnie da radę w obu przypadkach. O dziwo hałas na tej oponie wcale nie był duży.
Rok później kręciłem na trenażerze na szytce tufo s33, którą wcześniej katowałem cały sezon na szosie i też nie zauważyłem znacznego zużycia.
Nie mniej jednak dodatkowe koło to fajny pomysł ze względu na syf który panuje zimą na drogach. Nawet ubrudzony rower na rolce nie ubrudzi Ci tak pokoju jak kręcące się brudne koło
.
Posted 18 September 2013 - 10:19
A na zwykłych oponach (durano) na trenażerze przejeździłem pod 100h i większe zużycie widać na "natarciu" bieżnika (było takie skośne i "świecące"). Po jednej jeździe "outdoorowej" opona wyglądała jak.. po przejechaniu tych paru tysia po asfalcie.
ps. A czy ktoś widział opony do trenażera pod 20" (osadzenie 406)?
Posted 18 September 2013 - 11:16
Witam, pytanie może troche z innej beczki
Uważacie, że lepszym treningiem jest bieganie zimą czy jazda na trenażerze w domu? Bo myślę nad zakupem ale nie jestem pewny
Jak nie masz to może taniej będzie chodzić na zajęcia spinningwe na siłowni?
Do tego możesz dołożyć bieg, basen, biegi na nartach i całą resztę aktywności. Kiedyś trzeba odpocząć od roweru i popracować na ogólną sprawnością.
Posted 18 September 2013 - 11:18
barthas możesz przeplatać treningi. Ja od grudnia do prawie połowy kwietnia biegałem, od roweru można powiedzieć że zrobiłem sobie dłuższą przerwę. Od kwietnia jak zacząłem treningi na szosie i się rozkręciłem to zauważyłem że lepiej mi idzie niż w sezownie 2012. W tym roku będe przeplatał trenażer z bieganiem.
Posted 18 September 2013 - 15:34
Dziękuję za odpowiedzi. Chyba rzeczywiście zakup dodatkowego koła jest najlepszym rozwiązaniem zwłaszcza, że jeżdżę na torówce, nie mam zamontowanych hamulców i czasami trzeba zatrzymać się robiąc tzw. skida. Śliska opona mogłaby doprowadzić do nieszczęścia.
A jakie macie pomysły na trening na trenażerze? Ja robią np. coś takiego: 5 minut lekkiego kręcenia (rozgrzewka) + 40 minut dosyć mocno + 5 minut lekko + kilka sprintów takich z kadencją około 150 (na lekkim obciążeniu). Albo stopniuję sobie intensywność - żeby było coraz ciężej. Moim zdaniem trening na trenażerze wymaga silnej psychiki
Gdybym miał cały czas kręcić jednostajnym tempem to chyba bym zasnął.
Gosc_Pietro83_*
Posted 21 September 2013 - 19:05
Podepnę się pod temat, jak widać po ilości napisanych przezemnie postów widać że jestem nowy, i dosłownie nie dawno znalazłem to forum szukając pewnych informacjii o których nie mam zielonego pojęcia a nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto, więc proszę o pradę w kwesti jaki trenażer magnetyczny wybrać, kwota jaką bym chciał przeznaczyć to 600-800zł, Kolarstwem zaraziłem się w ubiegłym roku a poprzednią zimę dosłownie nic nie robiłem i tak naprawdę wiosną tego roku czułem że zaczynam od początku tzn słaba forma itp, teraz chciałbym przez cały rok kręcić aby to co budowałem przez cały sezon nie poszło na marne.
Pozdrawiam!!
Gosc_Zeb_*
Posted 13 October 2013 - 19:29
Może się wtrącam niepotrzebnie, ale temat tego wątku brzmi: "Jazda na trenażerze", a powyższe 7 postów jest tylko i wyłącznie na temat "sprzętowy" trenażera, i ze sposobem jazdy, tudzież użycia (metodyki, treningu) nie ma nic wspólnego. Bardziej to pasuje do bardziej ogólnego tematu: Inne - Trenażer: http://szosa.org/top...renażer/page-62 ,trochę się przez to bałagan robi, i jakby ktoś władny posprzątał (przeniósł do właściwego działu) byłoby dobrze.
Posted 24 October 2013 - 20:09
Dziękuję za odpowiedzi. Chyba rzeczywiście zakup dodatkowego koła jest najlepszym rozwiązaniem zwłaszcza, że jeżdżę na torówce, nie mam zamontowanych hamulców i czasami trzeba zatrzymać się robiąc tzw. skida. Śliska opona mogłaby doprowadzić do nieszczęścia.
A jakie macie pomysły na trening na trenażerze? Ja robią np. coś takiego: 5 minut lekkiego kręcenia (rozgrzewka) + 40 minut dosyć mocno + 5 minut lekko + kilka sprintów takich z kadencją około 150 (na lekkim obciążeniu). Albo stopniuję sobie intensywność - żeby było coraz ciężej. Moim zdaniem trening na trenażerze wymaga silnej psychiki
Gdybym miał cały czas kręcić jednostajnym tempem to chyba bym zasnął.
Odnośnie pomysłów na mniej nudne treningi na trenażerze zacytuję fragment ostatnio czytanej przeze mnie książki:
"Pedałuj sobie w umiarkowanym tempie,podziwiając dziewczyny z "Top Model". Podczas przerwy reklamowej gaz do dechy! Zostań na niskim biegu i pedłałuj najszybciej, jak tylko potrafisz, Licz obroty przez pełną minutę. Potem odpocznij i sprawdź co słychać u Dżoany Krupy."
B.Lopes, L. Mccormack "Jazda rowerem górskim"
Posted 04 November 2013 - 13:06
Przymierzam sie do kupna trenażera TACX Satori, jednak ze względu na dzidziusia, potrzebuję dośc cichego sprzętu. Próbowałem znaleźć na youtube film na którym słychać jak głosno pracuje trenażer z dedykowaną oponą, jednak nie bardzo mi się to udało. Czy mogę prosic o pomoc kogoś kto ma ten trenażer i móglby nagrać taki dźwięk lub może podac mi link na którym słychac odgłosy pracy tego trenażera? Najlepiej żebym miał porównanie bez opony dedykowanej oraz z taka oponą. Czytałem opinie użytkowników, że jest dużo ciszej, ale ciszej to pojęcie względne...
Posted 04 November 2013 - 19:40
[napisałęm już ten post w temacie o pomiarze mocy więc sorry za spam ale ...
]
TACX na swojej stronie publikuje takie tabelki -> http://www.tacx.com/...ue-motion#tab_2 wykres jaką moc osiągamy przy określonym obciążeniu i prędkości. Teraz pytania:
- czy trenowanie z wykorzystaniem takiej tabelki ma jakiś sens?
- czy ktoś ma taką tabelkę dla Tacx Satori?
Przymierzam sie do kupna trenażera TACX Satori, jednak ze względu na dzidziusia, potrzebuję dośc cichego sprzętu. Próbowałem znaleźć na youtube film na którym słychać jak głosno pracuje trenażer z dedykowaną oponą, jednak nie bardzo mi się to udało. Czy mogę prosic o pomoc kogoś kto ma ten trenażer i móglby nagrać taki dźwięk lub może podac mi link na którym słychac odgłosy pracy tego trenażera? Najlepiej żebym miał porównanie bez opony dedykowanej oraz z taka oponą. Czytałem opinie użytkowników, że jest dużo ciszej, ale ciszej to pojęcie względne...
Satori jest głośne, powiedziałbym nawet, że bardzo (w kontekście dziecka). Jeżdżę na zwykłej oponie i może dlatego mam takie odczucie.
Posted 05 November 2013 - 07:58
Niestety w moim miescie nie ma sklepu w ktorym wystawione sa trenazery, kilka sklepow w ogóle ma na sprzedaż. Lepiej posluchać dźwięku choćby z youtube niż w ogóle nie mieć z czym porównać. Czy mogę prosić kogoś kto ma ten trenażer i dedykowaną oponę o nagranie takiego dźwięku?
Gosc_szymas_*
Posted 05 November 2013 - 08:10
a ja koledze inaczej odpowiem w kontekcie gdzie jest w domu małe dziecko raczkujące czy ledwo chodzące do 3 roku życia i jeżeli nie masz domu bo odradzam trenażer a wiesz z jakiego powodu nie że głośno tylko takie małe dziecko jest super ciekawe co się kreci i włozy rączke w koła. chyba że masz dom i masz oddzielne zamykane pomieszczenie. Taka moja radą.
Tompoz
- parmenides likes this
Posted 05 November 2013 - 10:14
Własnie to jest zaletą trenażera w porównaniu do np. roweru stacjonarnego. trenażer bedę chował na dzien a trenowac chce wieczorami gdy dziecko śpi w pokoju obok. Dzieki za podpowiedz ale wracając do tematu prosze kogoś kto ma ten trenażer i dedykowaną oponę o nagranie takiego dźwięku.
Posted 05 November 2013 - 16:08
Jeśli chcesz, to podaj jakiś adres mailowy na PW.
Tylko po co? Zaręczam Cię, że mój trenażer jest uciążliwy dla domowników, ale przede wszystkim dla sąsiadów z dołu. Jest głośny pomimo, że mam oponę dedykowaną (na zwykłej schwalbe ultremo zx jest nieznacznie głośniej, ale się gorzej jeździ, bo się ślizga przy dużym obciążeniu).
Ja kręce tylko rano, kiedy nie ma nikogo w domu i sąsiedzi są w pracy...
Daj znać, to Ci to nagram