Jump to content

Photo

Jazda na trenażerze

105 replies to this topic

#101 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 01 February 2015 - 18:47

Wniosek: nie schodź, bądź twardy. Ewentualnie wyrzuć sznurek (i sznurówki, pasek ewentualnie też 😉), no i pozbądź się klamek 😜
  • patolog likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#102 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 01 February 2015 - 19:29

A wydawałoby się, że kto jak kto, ale patolog powinien powinien być twardy psychicznie - nick zobowiązuje :-D .

Jak kupiłem trenażer i tylko kręciłem, to faktycznie czas mi się dłużył niesamowicie - 25 minut ledwo wytrzymywałem.

To się zmieniło, jak zacząłem używać pulsometru i przeprowadzać jakieś tam treningi według jakiegoś tam planu.

Ale nigdy chyba nie kręciłem dłużej niż 70 min. Tak standardowo to 1 godz. Na trenażerze można właśnie dość dokładnie potrenować i gdzieś wyczytałem, że kręcąc w miejscu możemy sobie zafundować wysiłek większy niż jeżdżąc w terenie, więc taka godzinka dobrego kręcenia wystarcza - na większą "stratę czasu" pod dachem sobie nie pozwalam i chyba nie ma takiej potrzeby.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#103 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 08 February 2015 - 09:47

1) Czy jeździsz przy otwartym oknie ? Ew. Czy otwierasz okno w pokoju obok ?
2) Jaką masz temperaturę podczas jazdy na trenazerze w pokoju ?
3) Czy masz wiatrak ? Ustawiony wprost na ciało czy jakoś inaczej ?
4) jeździsz w koszulce czy na gola klatę i dlaczego ?
5) ile pijesz przez godzinę jazdy na trenazerze ?

1. Tak. W piwnicy. Właściwie to nie da się "zamknąć" okna z powodu braku szyb.

2. Na starcie zewnętrzna +2-3*. Na koniec treningu nawet więcej.

3. Trzy.. Dwa side ("białe" na nodze), "potwora" na front. Wszystkie na korpus, świeże powietrze na twarz. Nóg specjalnie nie chłodzę (niewam problemy z kolanami)

4. Start w polarze i rękawiczkach, potem tylko lycra z długim rękawem. Przy ostrych treningach i lycre zdejmuję jak pikawa zaczyna dryfować. Dodatkowo opaska na czoło, czasami czapka. Obowiązkowo ręcznik, idealny do usuwania "bałwana" z koszulki.

5. Zależnie od intensywności. Czasami 0.7l na 4 godziny (spokojne RLV), czasami na 45minut.

Do pytań dorzuciłbym jeszcze słuchawki: czy korzystasz z nich i na jakich zasadach (audiobook, muzyczka sobie gra, playlista na kadencję, może Sufferfest czy inne filmiki "motywujące")

#104 squall83

squall83
  • Użytkownik
  • 1 posts

Posted 23 February 2015 - 12:53

1. Tak. W piwnicy. Właściwie to nie da się "zamknąć" okna z powodu braku szyb.

2. Na starcie zewnętrzna +2-3*. Na koniec treningu nawet więcej.

3. Trzy.. Dwa side ("białe" na nodze), "potwora" na front. Wszystkie na korpus, świeże powietrze na twarz. Nóg specjalnie nie chłodzę (niewam problemy z kolanami)

4. Start w polarze i rękawiczkach, potem tylko lycra z długim rękawem. Przy ostrych treningach i lycre zdejmuję jak pikawa zaczyna dryfować. Dodatkowo opaska na czoło, czasami czapka. Obowiązkowo ręcznik, idealny do usuwania "bałwana" z koszulki.

5. Zależnie od intensywności. Czasami 0.7l na 4 godziny (spokojne RLV), czasami na 45minut.

Do pytań dorzuciłbym jeszcze słuchawki: czy korzystasz z nich i na jakich zasadach (audiobook, muzyczka sobie gra, playlista na kadencję, może Sufferfest czy inne filmiki "motywujące")

Ludziska uwazajcie z tymi trenazerami bo mozna sie zajechac przed sezonem.

W zeszłym roku niewłasciwy dobór treningu i intensywnosci sprawił ze w kwietniu musiałem najpierw

odpoczac z miesiac a pozniej znow powoli budowac forme dodatkowo jeszcze grypa mnie

zebrała  w połowie przygotowan w cyklu siłowym.

W tym roku juz jestem madrzejszy i zaczynam spokojniej.Dodatkowo wazne zeby urozmaicac treningi i 

zmieniac intensywnosc moc i pozycje w czasie kazdego treningu.Nie ma co przesadzac z długoscia

treningu godzina wystarczy standardowemu kolazowi:) pod koniec w robieniu wytrzymałosci mozna wydłuzyc do 1,5.Trening to sztuka regeneracji jak kiedys ktos napisał i to nalezy brac za wyznacznik.

Byle do wiosny pozdrownienia dla wszystkich sasiadow trenujacych na trenazerach:)

#105 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 23 February 2015 - 14:04

Boże... Wyłączające żelazko, kiedy wyjeżdżacie z domu. Kurde, K-Pax...

#106 Gosc_Omega_*

Gosc_Omega_*
  • Gość

Posted 31 July 2015 - 10:10

Byle do wiosny pozdrownienia dla wszystkich sasiadow trenujacych na trenazerach:)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, o hałas chodzi? Mój kolega ma sąsiadkę od czasu do czasu skaczącą w domu na skakance. Przekoloryzowałbym pisząc, że blok się trzęsie. Ale jest komicznie.

Reply to this topic