Jump to content

Smartphone Z Ant+/btle Jako Alternatywa Dla Liczników Z Pulsometrem I Komputerków Sportowych (Garmin I Inne)

685 replies to this topic

Poll: Preferowana firma? (158 member(s) have cast votes)

Preferowana firma?

1. Voted Garmin (67 votes [42.41%])

Percentage of vote: 42.41%

2. CycleOps (1 votes [0.63%])

Percentage of vote: 0.63%

3. Sigma (16 votes [10.13%])

Percentage of vote: 10.13%

4. Polar (14 votes [8.86%])

Percentage of vote: 8.86%

5. Cateye (1 votes [0.63%])

Percentage of vote: 0.63%

6. VDO (2 votes [1.27%])

Percentage of vote: 1.27%

7. inne (13 votes [8.23%])

Percentage of vote: 8.23%

8. Voted Sony Xperia (i inne z Androidem i ANT+) (38 votes [24.05%])

Percentage of vote: 24.05%

9. Voted iPhone (6 votes [3.80%])

Percentage of vote: 3.80%

Vote Guests cannot vote

#281 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 05 March 2015 - 11:06

W dzisiejszej promocji Lidla jest pasek HR BT, który można sparować z popularnymi smartfonami. Jeśli ktoś używa smartfona do zapisu swojej jazdy i jako licznika rowerowego, to ta propozycja wydaje się bardzo korzystna cenowo. Cena 90 zeta. 

#282 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 posts

Posted 05 March 2015 - 12:43

Też myślałem nad tym paskiem, ale jednak wybrałem ant+ Garmina.
Decathlonów wciąż nie ma i nie chciało mi się więcej czekać na dostępność (i na promocję tym bardziej).

Xperia Active + Ipbike już bardzo ładnie chodzi jak tylko dołożyłem kartę pamięci ;)

Pierwsze testy zadowalające :)

2015-03-05%2B12.35.26.png

#283 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 March 2015 - 13:00

A Ty co, koliber, że 5. strefę masz do 255 BPM? ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#284 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 posts

Posted 05 March 2015 - 13:03

Z tymi strefami to jeszcze muszę pokombinować :D

Strava wyświetliła mi to tak... Próbuję te same strefy wpisać w ipbike, ale i tak jakoś inaczej to wychodzi.

2015-03-05_130146.png

#285 Cube

Cube
  • Użytkownik
  • 15 posts
  • SkądMałopolska

Posted 05 March 2015 - 19:41

Z tymi strefami to jeszcze muszę pokombinować :D

Strava wyświetliła mi to tak... Próbuję te same strefy wpisać w ipbike, ale i tak jakoś inaczej to wychodzi.

2015-03-05_130146.png

Witam. To mój pierwszy post na forum. Mam pytanie do użytkowników Stravy. Kupiłem w Decathlonie opaskę ANT+ (komplet opaska ANT+ + MP3 + słuchawki + kabel USB - przecenione z 439 zł na 129,99 zł). Smartfon Sony Ericsson Ray rejestruje wszystkie parametry poza pulsem. Ściągnąłem jakąś aplikację do pomiaru tętna i telefon widzi opaskę i pokazuje tętno, a w tym samym czasie Strava nie rejestruje tętna. Czy możliwe jest rejestrowanie tętna bez wykupienia opcji ,,Premium" ?

#286 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 posts

Posted 05 March 2015 - 19:49

Strava chyba nie obsługuje ANT+...

#287 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 posts
  • SkądKonstancin

Posted 05 March 2015 - 20:43

Strava na 100% nie rejestruje danych z czujników ANT+. Kilka stron wcześniej masz wymieniane programy które to umożliwiają. Zapraszamy do lektury :)

#288 Cube

Cube
  • Użytkownik
  • 15 posts
  • SkądMałopolska

Posted 05 March 2015 - 21:20

Dziękuję za odpowiedź.

#289 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 posts

Posted 06 March 2015 - 13:48

Ok mój projekt budżetowego Garmina dobiega końca ;)

Podsumowując:
Uszkodzony telefon: 170zł
Naprawa telefonu: 60zł
Karta pamięci 1gb: 15zł
Czujnik tętna garmin: 195zł
Czujnik kadencji/prędkości garmin: 160zł

Razem: 600zł

W trakcie kompletowania tego zestawu jeszcze bardziej spodobała mi się możliwość

korzystania z mapy, co jest możliwe chyba dopiero w garminach za około 1500zł.
Nie zapominam też o możliwości instalacji różnych innych programów oprócz ipbike,

eksport do stravy jednym kliknięciem itp.

Ogólnie jestem zadowolony mimo, że wcale tak mega tanio nie wyszło i pewnie da się taniej :)

2015-03-06%2B13.36.38.jpg

Jeszcze mam pytanko bo widziałem, że u niektórych Xperia Active potrafi pokazać temperaturę.
Trzeba to gdzieś uaktywnić w opcjach, czy może jakiś czujnik dodatkowy mieć?
I co z tym barometrem... Podawane nachylenie lub wysokość będzie wiarygodna?

• dejo likes this

#290 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 March 2015 - 13:51

Jak jest z czytelnoscia ekranu w Xperia active w słoneczny dzień? Widać cokolwiek podczas jazdy czy trzeba zacienic ekran np ręką?

#291 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 posts

Posted 06 March 2015 - 13:53

Ja jeszcze nie wiem, dopiero jeden wypad miałem w dzień pochmurny. Też jestem ciekaw jak to będzie w słońcu z okularami przeciwsłonecznymi ;)

#292 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 March 2015 - 15:00

U mnie "kończy się robić" Xperia Active z Locusem. Koszt wyjdzie taki:

telefon 160 zł

uchwyt Garmin 30 zł

przejściówka Sram do Garmin 25 zł

opaska HR Decathlon 80 zł

Razem 295 zł

Locusa Pro mam tez w innym telefonie, więc dodatkowa instalacja na Xperii nic mnie nie kosztuje.

Pozostaje ewentualny koszt dodatkowych uchwytów na inne rowery, czujników speed/cad i zapasowej baterii.

Ale bez tego da się już w pełni korzystać. Mapy mam: UMP, w teren Beskidy i Słowację Cykloatlasu. Na razie wystarczy.

Funkcje, wygląd, płynność działania, bije na łeb takiego Etrexa Garmina, którego tez posiadam.

Dodatkowo mam tez zainstalowanego iPbike, a tam strefy i inne rzeczy do treningu.

Nie widzę przewagi, nawet takiego Edge 1000, którego planowałem kupić, a koszt wyszedł jakieś 30% nawet w opcji "full wypas" na kilka rowerów i z czujnikami.

#293 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 06 March 2015 - 15:50

Beskid - to wybierz się na przejażdżkę 6 godzin, bez dodatkowego zasilania, w obecnej temperaturze, z podglądem przez cały czas danych z jazdy. Ile Ci wytrzyma telefon - 1,5 czy 2 godziny? Za to się też płaci. 

Oczywiście koszty power banku dalej nie sprawią, że edka 800 kupisz taniej. Ale:

1. masz pierdylion rzeczy osobno do kupienia

2. masz więcej rzeczy do ładowania

3. masz więcej rzeczy do pamiętania

4. masz więcej do zgrywania

5. od kilku miesięcy opaska HR w deca jest niedostępna. I chyba nigdy nie kosztowała 80 zeta…

Słowem: masz taniej, ale mniej wygodnie. Za wygodę też się płaci, więc się nie dziw. Nie widzisz przewagi, to oznacza, że jesteś ślepy - nic więcej. Telefon z czujnikami jest najtańszą opcją, może być złotym środkiem, ale nie jest optymalnym rozwiązaniem, co starasz się sugerować. 

pozdr

• Prozor, palli and czarusblitz like this

#294 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 March 2015 - 17:09

Rozumiem, trzeba sobie jakoś wytłumaczyć wydanie minimum 1500 zł ;)

Telefon spokojnie wytrzymuje 5 godzin. Ja takich jazd nie robię na codzień.Do tego mam zapasową baterię i dwoma kliknięciami w Locusie możliwość łączenia kilku tras w ciągłość.

1. Pierdylion rzeczy osobno do kupienia? W Garminie jest to samo, tyle że możesz kupić w zestawie ;)

2. Więcej rzeczy do ładowania? Ładuję telefon, a Ty Garmina, więc nie rozumiem.

3. Więcej do pamiętania? "Zapisz", "eksportuj"-to wszystko.

4. Patrz pkt 3.

5. Opaskę kupiłem w Bielsku tydzień temu za 80 zł, o czym pisałem wcześniej na tym forum. Leżała ponad miesiąc na półce, nie było chętnych. Zresztą wyżej sam pisałeś o opasce w Lidlu za 90 zł. Była ogólnodostępna, jeśli mówimy o niedostepności tej z Deca.

Oczywiście masz rację, za wygode, a przede wszystkim za napis GARMIN się płaci. Ich podejście do wsparcia technicznego, niedopracowanego softu z wiecznymi błędami jest po prostu skandaliczne i nie do przyjęcia za te pieniądze.

Wiem co mówię, bo już dłuższy czas używam Etrexa 30, a jeszcze dłużej obserwuję co wyczynia ta firma na rynku urządzeń GPS.

Locus czy Ipbike nie mają zbyt przyjaznego interfejsu. Trzeba poświęcić trochę czasu na opanowanie tego.

Ale możliwości tych programów są po prostu ogromne,można wiele z nich wycisnąć i cały czas są rozwijane i ulepszane.

A Garmin? Wydaj min.1500 zł, bujaj się z aktualizacjami i coraz to nowymi błędami, bo jak to w Garminie, jak coś naprawią, to co innego spieprzą, a po 3 latach już nie ma wsparcia i najlepiej kupić nowy model. Taka polityka firmy.

Jeden krótki przykład? Jak w urządzeniu za ponad 2000 zł może nie być funkcji dystansu całkowitego dla poszczególnych rowerów ?!

Przecież to jedna z podstawowych funkcji nawet najtańszego licznika !

I nie chodzi o to że mnie nie stać. Bo chciałem kupić Edge 1000. Bo mapy, bo strefy, bo segmenty i inne duperele.

Ale brakuje tak podstawowych funkcji, że aż żal.

Garmin to z pewnością świetne urządzenie z mnóstwem funkcji treningowych.

No ale jest jeszcze taka kwestia, że tak na oko, pewnie z 80% użytkowników, korzysta z tych podstawowych, mapa ta co była w zestawie, nie wgłębiając się w zaawansowane rozbudowane funkcje nawigacyjne,typu: tworzenie własnych map, układanie treningów.

Zresztą widać to po wpisach na forach i pytaniach np." czy jak sobie będę jechał i nagle okaże się że jestem w ciemnym lesie, to czy Garmin uratuje mi d... i zaprowadzi do mamusi jak po sznurku" ;)

No najlepiej jakby jeszcze nawigacja pokazywała na mapie, a jeszcze lepiej mówiła, w którym miejscu zrobić siusiu.

Taka jest własnie świadomość na temat GPS sporej liczby ludzi, potencjalnych klientów Garmina.

Tacy nigdy nie zdecydują się na Locusa czy inny program i nie poświęcą chwili na jego ogarnięcie, bo to przecież zbyt trudne.

Dużo łatwiej wydać sporo kasy na "zestaw", a potem przekonywać innych, że przecież program za 30 zł to nie dorasta do pięt GARMINOWI :)

Na "szczęście" są klienci, jest zbyt i firma GARMIN sobie działa :)

PS.

Wbrew pozorom, jestem zadowolony z mojego eTrexa, też sporo da się z nim zrobić, nawet na rowerze, nie mówiąc o np. 2-3 dniowym trekkingu gdzieś z dala od cywilizacji.

#295 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 06 March 2015 - 18:47

1. Tyle samo co w drugim wypadku, jedynie modyfikujesz uchwyt

2. Co chcesz ładować oprócz urządzenia?

3. Nie wiem o czym należy dodatkowo pamiętać

4. Zgrywanie polega na kliknięciu w "historię", konkretny "trening" i "przeslij".

5. Wybór opasek na rynku nie ogranicza się do deca

Bez przesady z tymi dwoma godzinami. Takie jajca to na mrozie. Xperia x8 trzyma ponad 4h na full świetle i samolocie. Inne modele potrafią więcej. Jak nadejdzie lato, to pochwalę się wynikami z T3.

#296 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 06 March 2015 - 19:06

W jakim rozszerzeniu zapisywany jest plik treningu w ipbike? Czy zgrywac mozna tylko do Stravy czy takze np Training Peaks?
Using Tapatalk

#297 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 06 March 2015 - 19:11

-csv

-gpx

-tcx

-fit

-pwx

-ipp

-dat

Poza możliwością exportowania ww rozszerzeń aplikacja może bezpośrednio przesłać trening do następujących serwisów:
-google fit

-strava

-runkeeper

-sporttracks.mobi

-trainingpeaks

-velo hero

-attackpoint

-cyclinganalytics

-runningahead

-trainingstagebuch

Można także dodać nową stronę opartą na "openfitapi"

#298 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 06 March 2015 - 19:38

Rozumiem, trzeba sobie jakoś wytłumaczyć wydanie minimum 1500 zł ;)

Ja nic nie muszę sobie tłumaczyć. Tym bardziej zakupu sprzed ponad dwóch lat na publicznym forum. Reszta Twojego wywodu jest w kontekście Twojej niecelnej riposty po prostu mało poważna i nie zamierzam na nią odpowiadać. Nie pozwalaj sobie zaglądać do czyjegoś portfela - to tak mało męskie.

#299 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 posts

Posted 06 March 2015 - 20:50

Mam jedno zastrzeżenie ok Garmin tani nie jest ale jeśli porównujecie swoje składaki to róbcie uczciwie porównuj nowe z nowym a nie nowego garmin z używanym telefonem ;) za nowy telefon też sobie życzą i jak z garminem po gwarancji kup sobie nowy

• mikroos likes this

#300 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 March 2015 - 21:12

Kontekst był taki,że ceny Garmina są absurdalne w stosunku do skandalicznych niedoróbek w oprogramowaniu,a firma ma głęboko w poszanowaniu uwagi użytkowników.

Absolutnie nie obchodzą mnie czyjeś porfele,bardziej chodzi o świadomość tego,co klient otrzymuje za określoną kwotę. Zresztą napisałem,że gdyby wszystko działało jak należy,sam kupiłbym Edge 1000.

@Emilo,ok,proszę bardzo. Ceny nowych "gołych" urządzeń:

Xperia Active ok.400 zł, Garmin Edge 810 ok.1400 zł

Jeśli coś większego to Xperia Z1 Compact ok.1100 zł, Edge 1000 ok.1800 zł

A gdzie w  Garminie możliwość dzwonienia? ;-)

I tak trzeba mieć jakiś telefon.

Cen akcesoriów nie porównujemy,bo są takie same w obydwu przypadkach

Reply to this topic