Jump to content

Smartphone Z Ant+/btle Jako Alternatywa Dla Liczników Z Pulsometrem I Komputerków Sportowych (Garmin I Inne)

685 replies to this topic

Poll: Preferowana firma? (158 member(s) have cast votes)

Preferowana firma?

1. Voted Garmin (67 votes [42.41%])

Percentage of vote: 42.41%

2. CycleOps (1 votes [0.63%])

Percentage of vote: 0.63%

3. Sigma (16 votes [10.13%])

Percentage of vote: 10.13%

4. Polar (14 votes [8.86%])

Percentage of vote: 8.86%

5. Cateye (1 votes [0.63%])

Percentage of vote: 0.63%

6. VDO (2 votes [1.27%])

Percentage of vote: 1.27%

7. inne (13 votes [8.23%])

Percentage of vote: 8.23%

8. Voted Sony Xperia (i inne z Androidem i ANT+) (38 votes [24.05%])

Percentage of vote: 24.05%

9. Voted iPhone (6 votes [3.80%])

Percentage of vote: 3.80%

Vote Guests cannot vote

#421 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 posts

Posted 30 April 2015 - 11:10

Koś ma może i używa Sony Xperie GO ST27i? Jest to następca Xperi Active ST17i, jest wodoszczelny jak poprzednik, ma ekran 3.5" i 2 rdzeniowy procek, najważniejsze - można go jeszcze dorwać na allegro w rozsądnej cenie 200zł.

Generalnie jak wam się sprawuje ipbike czy oruxmaps jako licznik na telefonie z androidem? Jakieś crashe aplikacji, niespodziewane zamknięcia z powodu nachodzącego połączenia, sms-a, emaila i w związku z tym utrata zapisu treningu?

Mam co prawda Mio Cyclo 505, ale czasami chciało by się zadzwonić, sprawdzić przychodzące powiadomienie i myślę właśnie nad taka Xperia GO bo ma ant+ a ja mam speed//kadencje i puls na ant+.

#422 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 30 April 2015 - 12:05

OK, wiem, że wybór telefonu podyktowany jest oszczędnością i doskonale rozumiem takie wybory. Jednak problemów przy korzystaniu z telefonami jest tak wiele, że po prostu zastanawiam się, czy jest to gra warta świeczki. Tym bardziej, że sam kupiłem szwagrowi pod koniec zeszłego roku komplet MIO 105 HC z czujnikami cad, prędkości i HR w komplecie. I wszystko za ok 420 zeta. 

Może nie jest takie wygodne jak system garmina, ale sprawdza się znakomicie i bateria wytrzymuje nawet najdłuższe kilkudniowe jeżdżenie. Automatyczny upload na stravę z systemu mio. Malutki, zgrabny, tani i bezproblemowy. Dla mnie to jest poważny wybór, jeśli cena ma być priorytetem. 

serdecznie pozdrawiam

#423 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 30 April 2015 - 12:09

Koś ma może i używa Sony Xperie GO ST27i? Jest to następca Xperi Active ST17i, jest wodoszczelny jak poprzednik, ma ekran 3.5" i 2 rdzeniowy procek, najważniejsze - można go jeszcze dorwać na allegro w rozsądnej cenie 200zł.

myślę właśnie nad taka Xperia GO bo ma ant+ a ja mam speed//kadencje i puls na ant+.

Kilka razy popsuła mi sie Xperia Active i po kolejnej gwarancyjnej naprawie zaproponowali właśnie ten telefon jako niby ,, następca''.

Ale do następcy mu daleko - nie ma ANT + , nie ma Bluetooth 4.0 więc czujników nie podłączymy- chyba że przez jakiś ANT Stick.

Poza tym telefon całkiem fajny  - mały jest wniebowzięty. Ale na rower to bardziej  jako nawigacja ( Locus śmiga elegancko Orux na pewno też nie sprawdzałem )  niż jako licznik rowerowy , bo te czujniki.

#424 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 30 April 2015 - 12:53

OK, wiem, że wybór telefonu podyktowany jest oszczędnością i doskonale rozumiem takie wybory. Jednak problemów przy korzystaniu z telefonami jest tak wiele, że po prostu zastanawiam się, czy jest to gra warta świeczki. 

To może wymień kilka skoro jest ich tak wiele. Bo oprócz gorszej baterii, inne niedogodności da się rozwiązać mniej lub bardziej pracochłonnymi metodami. Zresztą wymiana malutkiej baterii też nie wydaje mi się jakimś dużym kłopotem i trwa moment.

#425 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 posts

Posted 30 April 2015 - 14:00

Kilka razy popsuła mi sie Xperia Active i po kolejnej gwarancyjnej naprawie zaproponowali właśnie ten telefon jako niby ,, następca''.

Ale do następcy mu daleko - nie ma ANT + , nie ma Bluetooth 4.0 więc czujników nie podłączymy- chyba że przez jakiś ANT Stick.

Poza tym telefon całkiem fajny  - mały jest wniebowzięty. Ale na rower to bardziej  jako nawigacja ( Locus śmiga elegancko Orux na pewno też nie sprawdzałem )  niż jako licznik rowerowy , bo te czujniki.

uuuu, skoro nie ma ant+ to nawet nie ma co o nim myśleć... nie rozumiem tego posunięcia ze strony sony, tak samo jak w przypadku S4 Active od Samsunga, zwykła S4 ma Ant+ a active nie ma, no ale cóż skoro im nie zależy na sprzedaży. :D

#426 extremepl.rw

extremepl.rw
  • Użytkownik
  • 55 posts

Posted 01 May 2015 - 05:09

Najtańszy Mio105 500 zł. Z czujnikami 750 zł. Nie wiem gdzie kupiłeś za 420. No chyba że używany. Nowy telefon można kupić za 200-400 zł. I pulpit dużo ładniejszy ;)

#427 litespeed

litespeed
  • Użytkownik
  • 60 posts

Posted 01 May 2015 - 09:09

S4 Active od Samsunga, zwykła S4 ma Ant+ a active

Też tego nie rozumiem. Póki co czekam aż S5 Active trochę stanieje i chyba go kupię.

#428 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 01 May 2015 - 09:18

Naprawdę chcecie takie wielkie kloce na rowerze wozić? 
S5 active =146 mm

Tak jak foto poniżej wygląda S4 MINI - który jest ponad 2 cm krótszy. (Ja ciągle zastanawiam się nad powrotem do Xperii Active, która miała bardziej kompaktowe kształty)
http://oi58.tinypic.com/2wp2iiw.jpg
http://oi58.tinypic.com/2wp2iiw.jpg

#429 extremepl.rw

extremepl.rw
  • Użytkownik
  • 55 posts

Posted 05 May 2015 - 19:16

4 cale to absolutny maxxx. Na rower taki liczniko-GPSo-telefon nie powinien być większy niż 10 cm. Niestety chyba tylko Xperia Arc i Activ spełniają te wymogi

#430 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 08 May 2015 - 12:57

Używam Activię od paru lat (praktycznie od pojawienia się na polskim rynku). Początkowo jeździłem z ipBike (bo nic innego nie było), aktualnie najczęściej korzystam z kombajnu ipBike (logger) i osmAnd (nawigacja głosowa).

Jak licznik jest czytelny, to telefon "odpoczywa" na pasku (nawigacja w słuchawce, elegancko się ładuje), w nocy wędruje na kierownicę (bo wszystko widać).

Z home-made battery packiem działa dość dzielnie, ładowanie na kierownicy jest trochę bez sensu. Zazwyczaj bateryjka wbudowana wystarcza na 6-12 godzin (w zależności od temperatury oraz włączenia ekranu), więc nie jest źle. Rozmiar ekranu w czasie jazdy jest ok (choć mógłby być ciut węższy, ale to z powodu że mam dość specyficzny rower :) ). Na czas "W" (deszcz) niestety trzeba schować telefon albo pozamykać zaślepki (co trochę wyklucza słuchawki i zasilanie)

Najbardziej wkurzające są jakieś dziwne zwiechy (potrafi "zgubić" czujniki po postoju, czasami resetuje się bez wyraźnej przyczyny).

Na dłuższych trasach podkład muzyczny i gadająca paniusia bywają zbawienne :) Żaden "fabryczny" GPS nie zapewnia tego.

#431 Gosc_byu43785_*

Gosc_byu43785_*
  • Gość

Posted 11 May 2015 - 20:36

witam wszystkich
podpowie mi ktoś może jak wygląda sytuacja z zakupem płatnej wersji ipbike na starszych telefonach? o ile w google play bez problemu mogę dokonać zakupu tak w android market na xperi x8 niestety nie. Ktoś już jakoś rozwiązał ten problem?

#432 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 11 May 2015 - 20:49

Tak, ściągasz na inny telefon wersje pro, instalujesz na niego 

https://play.google....tmt.apkexporter

i przerzucasz instalke na x8. 

#433 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 posts
  • SkądZgorzała

Posted 11 May 2015 - 20:58

Najtańszy Mio105 500 zł. Z czujnikami 750 zł. Nie wiem gdzie kupiłeś za 420. No chyba że używany. Nowy telefon można kupić za 200-400 zł. I pulpit dużo ładniejszy ;)

Dokładnie za 414 zł komplet z czujnikami. Aukcja z 17 grudnia 2013 roku, użytkownik voxan_pl. Oczywiście wszystko nowe, z gwarancją i fakturą.

To może wymień kilka skoro jest ich tak wiele. Bo oprócz gorszej baterii, inne niedogodności da się rozwiązać mniej lub bardziej pracochłonnymi metodami. Zresztą wymiana malutkiej baterii też nie wydaje mi się jakimś dużym kłopotem i trwa moment.

Bateria, mocowanie, ekran i nagrzewanie się - ok, to można opanować. A.e kłopoty ze stabilnością działania co chwilę się pojawiają.

#434 Gosc_byu43785_*

Gosc_byu43785_*
  • Gość

Posted 12 May 2015 - 16:21

Dokładnie za 414 zł komplet z czujnikami. Aukcja z 17 grudnia 2013 roku, użytkownik voxan_pl. Oczywiście wszystko nowe, z gwarancją i fakturą.

Bateria, mocowanie, ekran i nagrzewanie się - ok, to można opanować. A.e kłopoty ze stabilnością działania co chwilę się pojawiają.

no to mi zestaw z telefonem, czujnikami, uchwytem itp wyszedł 100 zł mniej. Bateria trzyma 5h, ekran jest ok, nagrzewania nie doświadczyłem. Mam ładne kolorowe mapy i ogólnie jestem zadowolony. Twoje rozwiązanie też jest spoko ale to już jest 100 zł więcej, a idąc tym tropem za kolejne 100 zł znajdziemy coś jeszcze lepszego. 

Ja swój zestaw kompletowałem na raty. Najpierw telefon z gpsem + uchwyty, później czujniki. Dlatego jest to rozwiązanie budżetowe które pozwala nie rezygnować z istotnych ficzerów.

Jak bym miał więcej gotówki. Zapewne kupił bym topowego garmina, który nowy kosztuje tyle co cały mój rower. Coś za coś

• beskidbike likes this

#435 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Posted 12 May 2015 - 18:51

Jakby było 105 z czujnikami za 400 zł to bym chętnie kupił. A tak skucha.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#436 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 03 June 2015 - 14:08

Może się ktoś orientuje w temacie Xperia Active.

Miałem jedną nówkę Locus działał, potem drugą używaną też było ok. 

Teraz kupiłem kolejną używaną i nie da rady(chyba) zainstalować Locusa.

Jak wchodzę na Google Play nie wyświetla mi Locusa- czyli z tego co czytam nie wyświetla się bo: Aplikacja nie jest kompatybilna z komórką - jak wchodzę na PC to wyskakuje : niektóre aplikacje nie są zgodne z twoim urządzniem ( albo odwrotnie Aplikacja Locus jest zgodna z twoimi urządziami ale nie z tym ostatnim)

Mogę ten badziew zwrócić ale może to można jakoś obejść? (Musi chodzić Locus Pro )

Czyli co na jednej  Xperii ACTIVE  działa Locus , na drugiej nie ? Czy jakieś majstrowanie w systemie ?

Wersja Android -- wyswietla się 2.3.4 

#437 Gosc_byu43785_*

Gosc_byu43785_*
  • Gość

Posted 03 June 2015 - 14:39

moze w miedzy czasie pojawila sie nowsza wersja ktora juz androida 2.3.4 nie wspiera ?

#438 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 03 June 2015 - 17:25

Tutaj są stersze wersje http://docs.locusmap...s_older_android  które działają.

Ale i tak oddaje telefon- nie chce coś FIXa Gps złapać, dotyk nie tak jak należy chodzi ....

#439 bogas

bogas
  • Użytkownik
  • 67 posts
  • SkądW-wa

Posted 04 June 2015 - 17:56

Może się ktoś orientuje w temacie Xperia Active.

.....

Czyli co na jednej  Xperii ACTIVE  działa Locus , na drugiej nie ? Czy jakieś majstrowanie w systemie ?

Wersja Android -- wyswietla się 2.3.4 

Można zrobić upgrade Xperii Active do Androida 4.0.4

http://xperiafirmwar...ria-active-st17

Było trochę zabawy z doborem sterowników ale wszystko zadziałało OK

#440 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 posts
  • SkądGrodków

Posted 04 June 2015 - 18:27

Nie działa mi mapa, jakieś podpowiedzi?

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

Reply to this topic