OK
Źle zrozumiałem definicję stref.
Poprawię i sprawdzę.
Dziękuję za info.
Pozdrowienia
Paweł
Posted 06 April 2016 - 08:16
Przy okazji:
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 06 April 2016 - 08:30
Ja do tej pory używałem aplikacji Endomondo (zrezygnowałem bo nie obsługuje czujnika S&C Tacx T2015 - działa tylko kadencja). Zainstalowałem Sportstracklive działa dobrze ale nie eksportuje poprawnie danych do Endomondo. W końcu zainteresowałem się IpBike i do niego wpisem zakres stref z SportsTracklive (i może dlatego też oznaczyłem błędnie te strefy). IpBike zauważyłem, że ma jeszcze jedną fajną zaletę - można definiować różne zestawy czujników.
Galaxy J5 Tacx T2015 S&C Czujnik HR Garmin
Posted 06 April 2016 - 21:09
Witam
To dalej chciałbym pomęczyć temat stref tętna
w Sportstracklive są tak zdefiniowane strefy:
Definicja przepisana wprost
W IpBike ustawiam tak
strefa pulsu 0 -55 bmp
Czemu przy tętnie 70 bmp do 80bmp nie zapala mi się strefa pulsu 0 tylko od razu strefa pulsu 1.
Jak nastawię strefę puls 0 na 98 bmp to też od razu przy tętnie 78 bmp mam strefę pulsu 1
Pozdrowienia
Posted 07 April 2016 - 11:52
Bo zero to zero. Jest wtedy, gdy... nic się nie robi. No dobra - śpi, ewentualnie siedzi, czy też rusza się w tempie żółwia. Ta strefa nie ma żadnego znaczenia i już, w garminach (np. Forerunnerach) obszar ten występuje jako pozstrefowy .
Najniższa w miarę aktywna strefa to strefa "1", która i tak jest używana do regeneracji.
Posted 07 April 2016 - 12:08
No widzę że każdy program traktuje to inaczej. ( z Forerunnerach nie miałem styczności).
Ok dostosuję to sobie pod swoje potrzeby.
Mam jeszcze jeden problem.
Zdefiniowałem sobie profil sprzętowy z zaznaczonym "Tylko GPS (brak czujników), pulsometr działa zawsze.
Włączam lokalizację w telefonie (auto mapa odpala się bez problemu i łapie satelity) a IpBike nie.
Mapy topograficzne odpalają mi się czy to Google Maps czy też Mapsforge.
Ale nie aktualizuje pozycji.
(Oczywiście jak zrobię Czujnik On z profilem sprzętowym ze zdefiniowaną wyżej opcją/ bez włączonego tez nie działa)
Jeszcze raz dziękuję za wskazówki
Posted 08 April 2016 - 06:34
No widzę że każdy program traktuje to inaczej. ( z Forerunnerach nie miałem styczności).
No właśnie, że nie - zwróć uwagę, że Sportstracklive ma zdefiniowanych 5 stref i tętno poniżej 89 jest poza strefą, czyli w iBike w strefie zerowej.
Garmin ma strefy zdefiniowane następująco:
Ustawianie większej ilości stref IMHO mija się z sensem (swego czasu Friel był zwolennikiem dodawania podstref np. w jego Biblii kolarstwa, ale z chwilą wprowadzenia mierników mocy i on dał sobie z tym spokój), bo to dzielenie włosa na czworo (dotyczyło głównie specyficznej 5 strefy), a i tak jest zbyt duża bezwładność, a zbyt dużo czynników zakłócających (np. dryf itd), żeby to miało większy sens.
Szczegóły znajdziesz przez googla, np. tutaj. Tam też znajdziesz metodologię testów i wyznaczania stref, poniżej wstawiam zestawienie najczęściej używanego podziału stref dla zawodnika o progu LTHR = 173 ud/min:
Swoje wylicz wg wskazówek z artykułu.
MI najbardziej pasują strefy Ultra Cycle
Bazując na reakcji mojego organizmu i treningu bazowanego na mierniku mocy
A strefy ustawiałeś z kapelusza czy wg sensownych szacunków np. faktycznego tętna hr max, z uwzględnieniem strefy lthr? Bo chyba raczej od czapy, jeśli w pierwszym przypadku masz hrmax 178, a w drugim 186. Strefy są nie po to, żeby były, czy też do jakiś tam statystyk, ale żeby ocenić na jakich zakresach pracuje organizm (wiem, upraszczam), no i bez poprawnej oceny tak końca zakresu (hrmax), jak też wyznaczenia początku strefy 4 (anaerobowa), równie dobrze można wpisać tętna dla słonia czy myszy... Efekt będzie taki sam - czyli bez znaczenia.
Posted 08 April 2016 - 07:20
Posted 08 April 2016 - 08:09
Uzupełniłem
Posted 05 May 2016 - 21:24
Doszła dzisiaj do mnie Xperia X8 i zaczynam zabawę z nawigacją w niej. Mam już zainstalowanego Oruxa i na kompie MOBAC ale za bardzo nie wiem jak tworzyć te mapy i ładować je do oruxa i potem jeszcze żeby tracka wyznaczać. Ktoś coś pomoże, krok po kroku ?
Posted 05 May 2016 - 22:00
W Mobacu juz prawie wszystko zablokowane, nie poszalejesz. Jeszcze niedawno była możliwość zrobić mapę na podstawie Cykloserwera , teraz zostają chyba te najprostsze=blade.
To czytałeś??? http://gpsmaniak.com...gramy-mobac.htm
Na Polskę to chyba najprościej ściągnąć gotową OSM dla Oruxa.Raptem 531 mb , szkoda czasu na zabawę w dzielenie.
Ściągniętą mapę np poland.map skopiowac do katalogu z mapami ( ten możesz wybrać w ustawieniach - ja zmieniłem i teraz mam na karcie Micro a nie w pamięci urządzenia) Domyślnie jest chyba w pamięci Oruxmap/Mapy - ale pewien nie jestem .
Wyznaczanie tracka ( zrobienie trasy ) Offline= bez internetu - trzeba się trochę pobawić z Brouterem - działa podobnie jak w Locusie . Ale to musiałbyś poczytać . W każdym razie działa b.dobrze. ( Może to pomoże coś http://www.adfc-berg....de/brouter.htm )
Wyznaczanie trasy On-line -( np . na podstawie Map Clouds) prawd też działa w Orux .W Locusie działa , sprawdzałem kilka razy - ale ale dla mnie bez sensu kiedy mam super nawigację OFFLINE przy użyciu Broutera .
Posted 06 May 2016 - 08:39
Zatrzymyje się Wam czasem IpBike na Xperii X8? Mam tak 2-3 razy w ciągu 2 godzin. Komunikat: "Pulsometr zatrzymany" i wszystko się zatrzymuje na ok 30 sek.
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Posted 06 May 2016 - 09:25
Tak. Pisałem na ten temat na forum do Ifora Powella ale chyba nie znalazł rozwiązania. Od tego czasu kupiłem licznik bo denerwowały mnie te ciągłe przerwy w nagrywaniu.
Możesz napisać w tym temacie: http://www.iforpowel...rnid=73&page=73
Może to zmobilizuje go żeby popatrzeć na to jeszcze raz.
Posted 06 May 2016 - 09:59
Posted 06 May 2016 - 19:32
U mnie na razie skonczyło się tak jak przyjdą funduszę przeniosę się na wysięgnik ale nie ma tragedii. dociąłem trochę za dużo dętki jako podkładki i muszę podciąć to ale to tam kosmetyka A jak wynajdę tanio kadencję i prędkość na ant+ to licznik w ogóle w odstawkę pójdzie