Jump to content

Smartphone Z Ant+/btle Jako Alternatywa Dla Liczników Z Pulsometrem I Komputerków Sportowych (Garmin I Inne)

685 replies to this topic

Poll: Preferowana firma? (158 member(s) have cast votes)

Preferowana firma?

1. Voted Garmin (67 votes [42.41%])

Percentage of vote: 42.41%

2. CycleOps (1 votes [0.63%])

Percentage of vote: 0.63%

3. Sigma (16 votes [10.13%])

Percentage of vote: 10.13%

4. Polar (14 votes [8.86%])

Percentage of vote: 8.86%

5. Cateye (1 votes [0.63%])

Percentage of vote: 0.63%

6. VDO (2 votes [1.27%])

Percentage of vote: 1.27%

7. inne (13 votes [8.23%])

Percentage of vote: 8.23%

8. Voted Sony Xperia (i inne z Androidem i ANT+) (38 votes [24.05%])

Percentage of vote: 24.05%

9. Voted iPhone (6 votes [3.80%])

Percentage of vote: 3.80%

Vote Guests cannot vote

#521 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądKraków

Posted 07 May 2016 - 12:11

W Mobacu juz prawie wszystko zablokowane, nie poszalejesz. Jeszcze niedawno była możliwość zrobić mapę na podstawie  Cykloserwera , teraz zostają chyba te najprostsze=blade.  

To czytałeś??? http://gpsmaniak.com...gramy-mobac.htm

Na Polskę to chyba najprościej ściągnąć gotową OSM dla Oruxa.Raptem 531 mb , szkoda czasu na zabawę w dzielenie.

Ściągniętą mapę  np poland.map skopiowac do katalogu z mapami  ( ten możesz wybrać w ustawieniach - ja zmieniłem i teraz mam na karcie Micro a nie w pamięci urządzenia) Domyślnie jest chyba w pamięci Oruxmap/Mapy - ale pewien nie jestem .

Wyznaczanie tracka ( zrobienie trasy ) Offline= bez internetu - trzeba się trochę pobawić z Brouterem - działa podobnie jak w Locusie . Ale to musiałbyś poczytać . W każdym razie działa b.dobrze.  ( Może to pomoże coś http://www.adfc-berg....de/brouter.htm )

Wyznaczanie trasy On-line -( np . na podstawie Map Clouds) prawd też działa w Orux .W Locusie działa , sprawdzałem kilka razy - ale ale dla mnie bez sensu kiedy mam super nawigację OFFLINE przy użyciu Broutera .

Bawię się Brouterem i mam dwa pytania:
1. Mam problem, jak robię trasę powrotną i leci ona przez te same drogi, jak trasa wyjazdowa, jak w Brouterze poprowadzić trasę powrotną tą samą drogą, gdzie już w Brouterze "jechałem"?
2. W zasadzie potrzebuje (na tą chwilę) tylko i wyłącznie nawigację, chodzi mi o to, żeby mnie telefon poprowadził po trasie zrobionej Broterem. Tutaj OruxMaps się sprawdzi, czy coś innego jeszcze? I jaki format exportu będzie najlepszy? GPX? 

Scapin Blake, Force, Fulcrum.

#522 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 posts
  • SkądGrodków

Posted 13 May 2016 - 08:51

Męczę się z mapą w ipbike, którego zainstalowałem ponownie po czyszczeniu telefonu (xperia x8). Ściągam mapy z tej strony: http://download2.ump.waw.pl/mapsforge/ w ustawieniach mapy wybieram pobrany plik i po wejściu w mapę wybieram źródło mapsforge. No i mapy nie mam. Coś się zmieniło w Ipbike?

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#523 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 13 May 2016 - 09:10

Spróbuj jeszcze wybrać plik stylu mapsforge. Na początku z mapą zawsze są jaja

#524 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 posts
  • SkądGrodków

Posted 13 May 2016 - 09:31

Już działa. Baaardzo długo łapał sygnał GPS. Ściągnąłem też nie starszą mapę i już działa. 

Wiesz może jak wykupić klucz na x8?

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#525 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 13 May 2016 - 09:34

W google play kupujesz aplikację IpBikeKey. Musisz mieć wtedy kartę płatniczą jak pamiętam

#526 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 posts
  • SkądGrodków

Posted 13 May 2016 - 09:36

Nic nie muszę kombinować z przenoszeniem na kartę SD z innego telefonu?

#527 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 13 May 2016 - 09:39

Co masz na myśli? 

#528 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 posts
  • SkądGrodków

Posted 13 May 2016 - 09:40

Chyba kiedyś czytałem, że nie da się bezpośrednio w x8 zainstalować klucza i trzeba to zrobić z innego (nowszego androida) i przenieść na kartę do x8.

#529 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 13 May 2016 - 09:43

Ja zawsze przenosiłem z innego telefonu, bo xperię po zrootowaniu czyściłem do zera, więc sklepu tam nie miałem. Spróbuj zakupić i zainstalować apkę z poziomu przeglądarki komputera, powinno się potem samo zainstalować.

#530 horror

horror
  • Użytkownik
  • 17 posts

Posted 28 May 2016 - 14:31

Używał może ktoś iphona i aplikacji panobike? Zastanawiam się co będzie lepszym pomysłem dokupienie uchwytu i czujnika kadencji do iphona, czy kupno jakiejś xperii z mocowaniem sram quickview. koszty wychodzą podobne.

#531 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 29 May 2016 - 14:56

Koszty podobne, dopuki nie rozwalisz iphona w kraksie albo przy glebie ;)

#532 3cx

3cx
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 13 June 2016 - 19:24

Takie pytanie w kwestii hardware: Galaxy S7 edge - podobno ma ANT+, ale czy ktoś orientuje się z jakim czujnikiem prędkości / kadencji zatrybi? Mam do niego uchwyt quad, więc nie musiałbym wieszać licznika - pomoglibyście bardzo :) 

#533 Jastrzi

Jastrzi
  • Użytkownik
  • 76 posts

Posted 13 June 2016 - 21:50

Ja do Samsunga S5 podpinałem z sukcesem najtańszy czujnik kadencji po ANT+ od Sigmy. Później przeszedłem na 2w1 czyli czujnik B'TWIN S&C po BTLE. Do sprawowania używałem aplikacji ipbike. Działało całkiem stabilnie

#534 3cx

3cx
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 13 June 2016 - 22:52

Dzięki za odpowiedź. Właśnie takie combo 2w1 jest w moim kręgu zainteresowania, jednak w przypadku BTLE z Decathlonu - dostępne są ostatnie 2 sztuki w Warszawie - 400km drogi :). Nigdzie indziej nie ma... Garminy, TomTom nie współpracują, więc muszę szukać czegoś innego.

#535 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 13 June 2016 - 23:23

Garmin, tacx działają z ant+. Jedynie cenowo jest trochę gorzej
  • 3cx likes this

#536 piratee

piratee
  • Użytkownik
  • 33 posts
  • SkądZamość

Posted 14 June 2016 - 06:22

Dzięki za odpowiedź. Właśnie takie combo 2w1 jest w moim kręgu zainteresowania, jednak w przypadku BTLE z Decathlonu - dostępne są ostatnie 2 sztuki w Warszawie - 400km drogi :). Nigdzie indziej nie ma... Garminy, TomTom nie współpracują, więc muszę szukać czegoś innego.

Witam

Ja mam do Galaxy J5 czujnik Tacx T2015 Czujnik pomiaru prędkości/kadencji Smart Bluetooth/ANT+  - po ANT+ działa bez problemowo.

Wcześniej miałem za połowę ceny Giant Neos Plus (oddałem) bo w Endomondo pokazywało tylko kadencję.

Po zakupie Tacx-a było tak samo.

Okazało się, że Endomondo nie obsługuje poprawnie tych czujników (potwierdzone korespondencją z dostawcą aplikacji.

W IPBIKE wszystko jest OK.

Pozdrowienia

• 3cx likes this

Galaxy J5 Tacx T2015 S&C Czujnik HR Garmin

#537 3cx

3cx
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 14 June 2016 - 16:43

Dzięki za odpowiedzi :) Ten Tacx spasowałby mi, chociaż korzystałem z Endo ze względu na "społecznościówki"... Garmin 010-12104 współpracuje bezproblemowo? Boli jedynie fakt, że stówka więcej :)

#538 piratee

piratee
  • Użytkownik
  • 33 posts
  • SkądZamość

Posted 14 June 2016 - 16:45

Z Endomondo nie zrezygnowałem ☺robię eksport z Ipbike i import do Endomondo

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

• 3cx likes this

Galaxy J5 Tacx T2015 S&C Czujnik HR Garmin

#539 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 14 June 2016 - 16:51

https://tapiriik.com/#

• 3cx likes this

#540 3cx

3cx
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 14 June 2016 - 16:59

Wszystko jasne, dzięki wielkie - zamawiam Tacx'a :)

Reply to this topic