Smartphone Z Ant+/btle Jako Alternatywa Dla Liczników Z Pulsometrem I Komputerków Sportowych (Garmin I Inne)
Napisano 24 czerwiec 2016 - 17:30
Napisano 24 czerwiec 2016 - 20:58
Ja mam zamontowanego Taxa-a na razie przy rowerze stacjonarn 😊 odległość magnesy od czujnika jest w odległości około 6 do 7 mm i działa prawidłowo warzny (ważny!!!) jest chyba kierunek zamontowania (od góry jest trojkacik z kierunkiem wirowania magnesu)
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Galaxy J5 Tacx T2015 S&C Czujnik HR Garmin
Napisano 02 sierpień 2016 - 18:26
Ipbike mnie coś oszukuje, a może strava.
Sytuacja wygląda tak, że po wysłaniu treningu na strave mam rozbieżności we wszystkich pomiarach oprócz pulsu.
I tak np. dzisiejszy trening wg ipbike(odczyt z telefonu) i odczyt po wysłaniu na strave:
czas 3:15:19 ////// 3:17:33
prędk. max 51,3 km/h ///// 55.1
kadencja śr. 90,87 obr/min ///// 89
dystans 98,508 km ///// 97
Czujnik prędkości/kadencji mam z garmina, telefon xperia x8, pulsometr z decathlonu.
Jakieś sugestie?
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 03 sierpień 2016 - 08:08
Witam
Ja mam troszkę inny problem.
Mam zwykły licznik rowerowy (obwód koła wpisany po dokładnym zmierzeniu centymetrem) oraz używam ipbike.
Na odległości 2km mam rozbieżność około 200m. Moim zdaniem jest to dużo.
w IPbike pomiar mam z GPS-a (zaczynam jechać jak otrzymam komunikat "GPS fix GOOD"
W ustawieniach "Filtrowaie GPS ->Wysokie"
Wyznaczając trasę na targeo.pl od punktu do punktu dostaję odległość 2,2 km (jest bardziej zbliżone do licznika rowerowego)
Ma ktoś może pomysł dlaczego są te różnice.
Napisano 03 sierpień 2016 - 10:36
piratee, a przypadkiem ślad gps nie ścina na zakrętach?
Przeglądając mapę i ślad to nie zauważyłem.
Test jest na krótkim odcinku i dlatego moje zdziwienie.
W wolnej chwili zrobię test na krótkim prostym odcinku odcinku.
Napisano 03 sierpień 2016 - 10:49
W urzędach miar i wag ciężarówkom mierzą obwód koła mierząc odległość na płaskiej powierzchni po potoczeniu koła. Zaznacza się na kole jedno miejsce i przetacza ciężarówkę.
GPS może ścinać ślad w zależności jak dobry chipset jest włożony do urządzenia.
Nie wiem czemu te posty są w tym temacie.
Koło
Napisano 31 sierpień 2016 - 21:08
Witam
Od jakiegoś czasu używam IpBike.
Nie mogę ustawić aby aplikacja wykreślała wykres (moc jest w okienku pokazywana bez problemu)
Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną.
W ustawieniach mam w opcjach wykresu Moc "0 lewa ciągła"
Ps.
Jest gdzieś może instrukcja po polsku - program jest dość rozbudowany.
Z góry dziękuję
Napisano 31 sierpień 2016 - 21:39
Panowie, ostatnio zauważyłem, że strava oferuję sparowanie swojego smartfona z urządzeniami obsługującymi ANT+. Być może jest to jakaś faza testów, albo ja coś źle robię, ale za cholere nie odnajduje mi opaski. Korzysta ktoś z tej opcji na stravie?
EDIT; odinstalowałem ant+ plugins service i ant+ radio service i powrotnie zainstalowałem, następnie zresetowałem telefon i zadziałało
Napisano 20 wrzesień 2016 - 23:25
Na kierownicy znajduje się Samsung Note 3 zamontowany za pomocą opaski na ramię. Takiej do biegania. Uchwyty z Allegro się nie sprawdziły w terenie. Pod wpływem wstrząsów dwa się rozpadły.
W telefonie działa aplikacja Locus Pro:
Ścieżki/trasy wyznaczamy w Locusie korzystając z aplikacji BRouter.
Locus zbiera informacje z czujnika pulsu z Decathlona (ant+) i czujnika kadencji + prędkości Tacxa (ant+/bt4 - do wyboru).