Jump to content

Smartphone Z Ant+/btle Jako Alternatywa Dla Liczników Z Pulsometrem I Komputerków Sportowych (Garmin I Inne)

685 replies to this topic

Poll: Preferowana firma? (158 member(s) have cast votes)

Preferowana firma?

1. Voted Garmin (67 votes [42.41%])

Percentage of vote: 42.41%

2. CycleOps (1 votes [0.63%])

Percentage of vote: 0.63%

3. Sigma (16 votes [10.13%])

Percentage of vote: 10.13%

4. Polar (14 votes [8.86%])

Percentage of vote: 8.86%

5. Cateye (1 votes [0.63%])

Percentage of vote: 0.63%

6. VDO (2 votes [1.27%])

Percentage of vote: 1.27%

7. inne (13 votes [8.23%])

Percentage of vote: 8.23%

8. Voted Sony Xperia (i inne z Androidem i ANT+) (38 votes [24.05%])

Percentage of vote: 24.05%

9. Voted iPhone (6 votes [3.80%])

Percentage of vote: 3.80%

Vote Guests cannot vote

#561 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 21 September 2016 - 11:51

Ok, wyłączony ekran, czyli dla mnie bezużyteczne.

#562 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 posts

Posted 21 September 2016 - 11:57

Nikt nie zabrania jeździć z włączonym ekranem. ;)

Ciężko mi powiedzieć na ile bateria starczy z wyłączonym ekranem. Z resztą temat baterii w telefonach to śliski temat. Nowa bateria trzyma dłużej niż stara, aplikacje działające w tle też zużywają baterie. Czas pracy zależy też od modelu telefonu.

#563 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,218 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 September 2016 - 12:08

Power banki są małe zawsze można na długą trasę podłączyć.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#564 piratee

piratee
  • Użytkownik
  • 33 posts
  • SkądZamość

Posted 21 September 2016 - 20:59

Witam

W Samasung Galaxy J5 czujnik prędkości i kadencji Tacx-a  ANT+ z włączonym wyświetlaczem ponad 1h zużywa około 15 % (licząc że miałem 100% naładowanej baterii)

Galaxy J5 Tacx T2015 S&C Czujnik HR Garmin

#565 putek

putek
  • Użytkownik
  • 21 posts

Posted 09 October 2016 - 20:36

Cześć,

Chciałbym do Note4 dorzucić czujnik tętna i kadencji ANT+. Opaskę do tętna kupię Garmin HRM3. Natomiast czy da się zamontować jakiś czujnik kadencji, żeby można było go w miarę łatwo przenosić do innych rowerów? Zależy mi na czujniku samej kadencji. Prędkości mi nie potrzebny.

Na początku myślałem, że Sigmę można by przekładać, mając zapasową podstawkę:

https://www.centrumr...gma,231526.html

Ale widzę, że otwory na trytyki są w czujniku, a nie w tej podstawce. 

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Michał

#566 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 09 October 2016 - 20:48

Są czujniki kadencji na bazie akcelerometru zakładane gumką na ramię korby (np. garmin 010-12102-00). Oczywiście tanie nie są.

#567 putek

putek
  • Użytkownik
  • 21 posts

Posted 09 October 2016 - 20:56

W sumie za jeden ten kupię 3 Sigmy ;) Czyli tyle, ile mi potrzeba. Jak nie będzie innej opcji, to tak uczynię :)

#568 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 09 October 2016 - 21:00

Tacx jest na gumki, ale drogi

#569 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 October 2016 - 21:18

http://eu.wahoofitne...-cadence-sensor

#570 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 09 October 2016 - 22:13

Cześć,

Chciałbym do Note4 dorzucić czujnik tętna i kadencji ANT+. Opaskę do tętna kupię Garmin HRM3. Natomiast czy da się zamontować jakiś czujnik kadencji, żeby można było go w miarę łatwo przenosić do innych rowerów? Zależy mi na czujniku samej kadencji. Prędkości mi nie potrzebny.

Na początku myślałem, że Sigmę można by przekładać, mając zapasową podstawkę:

https://www.centrumr...gma,231526.html

Ale widzę, że otwory na trytyki są w czujniku, a nie w tej podstawce. 

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Michał

To nie podstawka, tyko gumka dopasowująca, większość tak ma...

Ale w czym problem? Zamiast zwykłych trytytek jednorazowych zaciśnij trytytkami wielorazowego użytku (inna nazwa "zaciskowe otwierane").

trytytki_slide.jpg

Zamiast tych po lewej użyj tych po prawej i po problemie.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#571 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 October 2016 - 20:51

Niektóre liczniki potrafią czytać kadencję z "krokomierza" (foot pod). Na pewno potrafi to ipBike :)

To rozwiązanie ma jedną wadę: wszystkie które miałem nie obsługiwały kadencji powyżej 130-140RPM, po prostu raportowały mniej. MiCoach, na allegro można kupić za grosze.. razem z donglem. Sensory Garmina trzymają cenę.. a w środku jest dokładnie to samo (albo przynajmniej zachowuje się tak samo)

Garminowe czujniki kadencji "bez magnesu" nie mają aż takiego problemu, jednak czasami raportował skoki do niższych wartości. Problem zaczynał się objawiać przy 150-180.

Na spinningu ta wada była mocno denerwująca, szczególnie na zajęciach u mojej ulubionej trenerki (na sprintach ciągle podkręcała tempo, bardzo podkręcała). W czasie "normalnej" jazdy problemu nie ma.

• sts likes this

#572 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 October 2016 - 21:01

Micoach chodzi o takie coś? :

http://allegro.pl/tr...5769993064.html

#573 putek

putek
  • Użytkownik
  • 21 posts

Posted 10 October 2016 - 21:24

Kupiłem jedną tę Sigmę w CR bo wczoraj był dodatkowy rabat i HRM3. Zobaczę jak to będzie śmigać na szosie. Później pomyślę co do MTB i spinninga wsadzić.

Pozdrawiam

#574 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 14 October 2016 - 18:56

Micoach chodzi o takie coś? :

http://allegro.pl/tr...5769993064.html

Dokładnie.

Warto jednak poszukać z donglem USB.. Zawsze łatwiej go wykorzystać.. a i o dziwo zestawy z PCtowym są tańsze (pomimo, że dla trenażerów "jak znalazł")

A porównując do Garmina.. od lat bez zmian 289zł: niestety widać ile idzie za napis..

#575 putek

putek
  • Użytkownik
  • 21 posts

Posted 14 October 2016 - 19:31

Garmin HRM3 i Sigma ANT+ czujnik kadencji przyszły. Strava załapała je bez żadnego problemu. Jak pojeżdżę trochę to dam znać jak to działa. Pozdrawiam

#576 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 October 2016 - 20:07

Dokładnie.

Warto jednak poszukać z donglem USB.. Zawsze łatwiej go wykorzystać.. a i o dziwo zestawy z PCtowym są tańsze (pomimo, że dla trenażerów "jak znalazł")

A porównując do Garmina.. od lat bez zmian 289zł: niestety widać ile idzie za napis..

Próbowałem znaleźć na ten temat więcej informacji, ale jest dość ciężko. Mógłyś trochę przybliżyć jak działa ten sensor? Chciałbym go wykorzystać tak jak pisałem jako czujnik kadencji na buta i sparować z Suunto Ambit 2S, który ma odbiornik Ant+, tylko nie wiem czy to zadziała. Na stronie Adidasa są takie informacje:

miCoach SPEED_CELL Bluetooth Smart Compatible
  • Collects data on top speed, burst speed, total distance and game time
  • Syncs to iPhone or computer
  • Onboard memory stores all measurement data for up to 7-8 hours of activity

#577 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 15 October 2016 - 09:36

Mógłyś trochę przybliżyć jak działa ten sensor? Chciałbym go wykorzystać tak jak pisałem jako czujnik kadencji na buta i sparować z Suunto Ambit 2S, który ma odbiornik Ant+, tylko nie wiem czy to zadziała.

Działa to dokładnie tak samo jak wszystko w ANT+. Jeżeli TWOJE urządzenie wspiera profil FOOT POD, to zadziała. Takie googlanie na szybko sugeruje, że zadziała (bo zegarek obsługuje Suunto FootPod.. na 95% będący dokładnie tym samym urządzeniem). Możesz łowić :)

Te "bajery" to działają tylko w połączeniu z jakimś tam ichnim rejestratorem, w środku nie ma żadnej dodatkowej pamięci. No chyba, że jest jakaś na procku, bo niestety w tym co rozbierałem (dokładniej pies "rozebrał") typ procka był wytarty. Elektronika ta sama, jedynie w sofcie mogłyby być jakieś różnice.

W "drugą stronę" sensor *musi* działać zgodnie z profilem (w naszym przypadku.. udostępniać kadencję), inaczej firma nie dostałaby certyfikacji (czytaj: nie byłoby "znaczka" na obudowie).

#578 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 October 2016 - 12:29

Tak, jest w nim możliwość sparowania z Foot Pod po Ant+. Rozumiem, że ten sensor cały czas nadaje aktualne parametry? W instrukcji jest tylko napisane, że on zapisuje do pamięci i po treningu można sobie zrzucić to na komputer/iphona, więc wolałbym się upewnić przed zakupem.

#579 mazinello

mazinello
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądKraków

Posted 22 October 2016 - 18:29

Witam

Ja mam do Galaxy J5 czujnik Tacx T2015 Czujnik pomiaru prędkości/kadencji Smart Bluetooth/ANT+  - po ANT+ działa bez problemowo.

Wcześniej miałem za połowę ceny Giant Neos Plus (oddałem) bo w Endomondo pokazywało tylko kadencję.

Po zakupie Tacx-a było tak samo.

Okazało się, że Endomondo nie obsługuje poprawnie tych czujników (potwierdzone korespondencją z dostawcą aplikacji.

W IPBIKE wszystko jest OK.

Pozdrowienia

Cześć!

Czy mógłbyś podzielić się wrażeniami na temat czujnika Tacx? Przymierzam się do zakupu i zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem Tacx nie zaprojektował go przede wszystkim do użytku z trenażerami. Było by kiepsko gdyby się zepsuł lub źle działał, gdy złapie mnie deszcz... Używałeś go na zewnątrz?

#580 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 22 October 2016 - 18:31

Mój parę razy był w deszczu i nadal śmiga. W komplecie dają mocny magnes na koło. Czujnik musi być mocniej wychylony w stronę koła niż w przypadku GSC-10

• mazinello likes this

Reply to this topic