
Ciekawostka o burakach
Started By
emty13
, 09 sty 2013 00:03
27 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 09 styczeń 2013 - 00:03
O temacie picia soków z buraków oraz samego jedzenia buraków natknąłem się jakiś rok temu rozmawiając z bliskim znajomym, który biega. Początkowo stosowałem się do tego, ale z upływem czasu przestało mi to smakować natomiast znajomy nie zaprzestał tego i ciągle powtarza, że warto tego zasięgnąć. Natknąłem się dziś na ciekawy artykuł właśnie o burkach, które wpływają na poprawę wydolności w naszym organizmie. Może ktoś słyszał/czytał może nie, ale mimo to zachęcam do zapoznania się z tym co tutaj piszą.
Pogoń za poprawą wyników sportowych odbywa się nie tylko na drodze ulepszania metod treningowych, ale także poprzez stosowanie suplementów diety. Ośrodki badawcze prześcigają się w poszukiwaniach coraz to nowych związków mogących w istotny sposób poprawić wydolność fizyczną. Od kilku lat pojawiają się prace dotyczące wpływu azotanów (NO3-) na organizm i ich potencjalnego znaczenia dla sportowców.
Azotany i ich znaczenie
Azotany dostarczane w diecie przechodzą szereg reakcji, których efektem jest powstanie tlenku azotu (NO), związku będącego istotnym przekaźnikiem i stymulatorem, naturalnie produkowanym np. przez układ nerwowy. Jednym z głównych efektów wpływu tlenku azotu jest rozszerzanie naczyń krwionośnych poprzez działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie, a co za tym idzie obniżenie ciśnienia skurczowego krwi. W ostatnich dwóch latach pojawiło się dużo prac dotyczących wpływu suplementacji azotanami w kontekście wydolności fizycznej. Duże ilości azotanów znajdują się w zielonych roślinach liściastych, ale szczególnie bogatym ich źródłem okazał się sok z czerwonego buraka.
Burak obniża koszt...energetyczny
Okazało się, że spożywanie dziennie 0,5l soku z buraka (co odpowiada ok. 6 mmol NO3-/dzień) wpływa nie tylko na obniżenie ciśnienia skurczowego, ale także obniża koszt energetyczny wysiłku fizycznego poprzez zmniejszenie pochłaniania tlenu oraz wydłuża czas wykonywania wysiłku fizycznego. Efekt ten widoczny jest szczególnie w wysiłkach o większej intensywności, ale pojawiły się doniesienia mówiące o poprawie również zdolności do wysiłków o średniej intensywności. Oprócz azotanów sok z buraka zawiera także inne cenne związki, tj. betainę, rezweratrol czy antyoksydanty. Betaina jest aminokwasem stosowanym w leczeniu chorób układu krążenia, mogącym także wpływać na poprawę siły i mocy mięśniowej. Rezweratrol z kolei jest polifenolem, który między innymi bierze udział w stymulacji powstawania mitochondriów. Antyoksydanty stanowią obronę przed wolnymi rodnikami powstającymi w organizmie na skutek stresu, którym jest także i wysiłek fizyczny.
Doświadczenie
Ciekawe doświadczenie przeprowadził zespół naukowców z Wielkiej Brytanii [1]. Oprócz badania wpływu soku z buraka na zdolność wysiłkową, postanowili także sprawdzić, czy wpływ ten spowodowany jest rzeczywiście przez azotany, czy może zachodzi on dzięki pozostałym zawartym w soku substancjom. W badaniu wzięli udział aktywni fizycznie mężczyźni, którzy wykonywali wysiłek testowy składający się z marszu i biegu o różnej intensywności (poniżej i powyżej progu wentylacyjnego). Wysiłek wykonywany był w trzech konfiguracjach: bez wcześniejszej suplementacji sokiem z buraków (kontrola), po sześciodniowej suplementacji oraz po również sześciodniowej suplementacji sokiem z buraków, z którego usunięto wcześniej azotany. Wyniki pokazują, że jedynie gdy stosowana była suplementacja sokiem z buraków zawierającym azotany obserwowano obniżenie skurczowego ciśnienia krwi, zmniejszenie o ok. 7% zapotrzebowania na tlen podczas wysiłku fizycznego oraz wydłużenie o ok. 15% czasu trwania wysiłku do odmowy. W przypadku wysiłku o intensywności poniżej progu wentylacyjnego zapotrzebowanie na tlen było mniejsze o 12-14%. Badanie to pokazuje, że pozytywny fizjologiczny efekt soku z buraków rzeczywiście spowodowany był wysoką zawartością azotanów. Korzyści ze stosowania suplementacji sokiem z buraków zostały także opisane u kolarzy, którzy wykonywali wysiłki testowe o różnej długości (4,10 i 16 km).
Czerwony barszcz może nie wystarczyć
Najczęściej w badaniach stosowana jest kilkudniowa suplementacja sokiem z buraków przez wysiłkiem testowym lub startowym, jednakże pojawiło się kilka prac wskazujących, że poprawa wyników jest już widoczna po spożyciu 0,5l soku na 2,5h przed startem [2]. Znalazłem jednak pracę, w której autorzy wskazują na brak poprawy wyników u kolarzy po jednorazowej suplementacji na 2,5h przed testem [3]. Póki co wygląda więc na to, że sok z buraków może bez mała zdziałać cuda, trzeba go tylko zacząć pić wystarczająco wcześnie. Ważne też jest to, jaki sok się pije, sam czerwony barszcz może nie wystarczyć.
Pogoń za poprawą wyników sportowych odbywa się nie tylko na drodze ulepszania metod treningowych, ale także poprzez stosowanie suplementów diety. Ośrodki badawcze prześcigają się w poszukiwaniach coraz to nowych związków mogących w istotny sposób poprawić wydolność fizyczną. Od kilku lat pojawiają się prace dotyczące wpływu azotanów (NO3-) na organizm i ich potencjalnego znaczenia dla sportowców.
Azotany i ich znaczenie
Azotany dostarczane w diecie przechodzą szereg reakcji, których efektem jest powstanie tlenku azotu (NO), związku będącego istotnym przekaźnikiem i stymulatorem, naturalnie produkowanym np. przez układ nerwowy. Jednym z głównych efektów wpływu tlenku azotu jest rozszerzanie naczyń krwionośnych poprzez działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie, a co za tym idzie obniżenie ciśnienia skurczowego krwi. W ostatnich dwóch latach pojawiło się dużo prac dotyczących wpływu suplementacji azotanami w kontekście wydolności fizycznej. Duże ilości azotanów znajdują się w zielonych roślinach liściastych, ale szczególnie bogatym ich źródłem okazał się sok z czerwonego buraka.
Burak obniża koszt...energetyczny
Okazało się, że spożywanie dziennie 0,5l soku z buraka (co odpowiada ok. 6 mmol NO3-/dzień) wpływa nie tylko na obniżenie ciśnienia skurczowego, ale także obniża koszt energetyczny wysiłku fizycznego poprzez zmniejszenie pochłaniania tlenu oraz wydłuża czas wykonywania wysiłku fizycznego. Efekt ten widoczny jest szczególnie w wysiłkach o większej intensywności, ale pojawiły się doniesienia mówiące o poprawie również zdolności do wysiłków o średniej intensywności. Oprócz azotanów sok z buraka zawiera także inne cenne związki, tj. betainę, rezweratrol czy antyoksydanty. Betaina jest aminokwasem stosowanym w leczeniu chorób układu krążenia, mogącym także wpływać na poprawę siły i mocy mięśniowej. Rezweratrol z kolei jest polifenolem, który między innymi bierze udział w stymulacji powstawania mitochondriów. Antyoksydanty stanowią obronę przed wolnymi rodnikami powstającymi w organizmie na skutek stresu, którym jest także i wysiłek fizyczny.
Doświadczenie
Ciekawe doświadczenie przeprowadził zespół naukowców z Wielkiej Brytanii [1]. Oprócz badania wpływu soku z buraka na zdolność wysiłkową, postanowili także sprawdzić, czy wpływ ten spowodowany jest rzeczywiście przez azotany, czy może zachodzi on dzięki pozostałym zawartym w soku substancjom. W badaniu wzięli udział aktywni fizycznie mężczyźni, którzy wykonywali wysiłek testowy składający się z marszu i biegu o różnej intensywności (poniżej i powyżej progu wentylacyjnego). Wysiłek wykonywany był w trzech konfiguracjach: bez wcześniejszej suplementacji sokiem z buraków (kontrola), po sześciodniowej suplementacji oraz po również sześciodniowej suplementacji sokiem z buraków, z którego usunięto wcześniej azotany. Wyniki pokazują, że jedynie gdy stosowana była suplementacja sokiem z buraków zawierającym azotany obserwowano obniżenie skurczowego ciśnienia krwi, zmniejszenie o ok. 7% zapotrzebowania na tlen podczas wysiłku fizycznego oraz wydłużenie o ok. 15% czasu trwania wysiłku do odmowy. W przypadku wysiłku o intensywności poniżej progu wentylacyjnego zapotrzebowanie na tlen było mniejsze o 12-14%. Badanie to pokazuje, że pozytywny fizjologiczny efekt soku z buraków rzeczywiście spowodowany był wysoką zawartością azotanów. Korzyści ze stosowania suplementacji sokiem z buraków zostały także opisane u kolarzy, którzy wykonywali wysiłki testowe o różnej długości (4,10 i 16 km).
Czerwony barszcz może nie wystarczyć
Najczęściej w badaniach stosowana jest kilkudniowa suplementacja sokiem z buraków przez wysiłkiem testowym lub startowym, jednakże pojawiło się kilka prac wskazujących, że poprawa wyników jest już widoczna po spożyciu 0,5l soku na 2,5h przed startem [2]. Znalazłem jednak pracę, w której autorzy wskazują na brak poprawy wyników u kolarzy po jednorazowej suplementacji na 2,5h przed testem [3]. Póki co wygląda więc na to, że sok z buraków może bez mała zdziałać cuda, trzeba go tylko zacząć pić wystarczająco wcześnie. Ważne też jest to, jaki sok się pije, sam czerwony barszcz może nie wystarczyć.
#5
Napisano 10 styczeń 2013 - 00:01
Cytat
a skąd się bierze te soki ?
Cytat
Kupujesz buraki i wyciskasz sok przez sokowirówkę
A jeśli nie chcesz się bawić w wyciskanie to po prostu sobie zjedz buraka :mrgreen:
Ewentualnie możesz zetrzeć (wtedy też sporo soku puszcza) i zjeść w takiej formie (na zimno może być)
#7
Napisano 10 styczeń 2013 - 00:26
mozna tez użyć głowy i (lub googla)
Shake z buraków
Obrane warzywa należy zmiksować z jogurtem naturalnym i dodać sok z cytryny, aby napój stał się bardziej orzeźwiający. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Tak przyrządzony koktajl podajemy schłodzony. Buraki świetnie działają na układ pokarmowy, zapobiegając wzdęciom i przyczyniają się do lepszej przemiany materii, zwalczają nowotwory oraz zbawiennie działają na wątrobę.
Shake z buraków
Obrane warzywa należy zmiksować z jogurtem naturalnym i dodać sok z cytryny, aby napój stał się bardziej orzeźwiający. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Tak przyrządzony koktajl podajemy schłodzony. Buraki świetnie działają na układ pokarmowy, zapobiegając wzdęciom i przyczyniają się do lepszej przemiany materii, zwalczają nowotwory oraz zbawiennie działają na wątrobę.
#8
Napisano 10 styczeń 2013 - 04:35
A ja polecam taki przepis na kwas buraczany.
I jeszcze tochę informacji na temat leczniczych właściwości buraka >LINK<
I jeszcze tochę informacji na temat leczniczych właściwości buraka >LINK<
#11
Napisano 22 styczeń 2013 - 23:59
To ja przytoczę źródło z bieganie.pl bo jakoś czytałem wcześniej.
Fajna jest rozmowa pod wątkiem.
A z własnego doświadczenia mogę się zgodzić z tekstem że
"Buraki alkalizują treść żołądka, przez co bardziej wrażliwi mogą po szklance takiego świeżego soku czuć się dziwnie (zawroty głowy, nudności, ogólne poczucie rozbicia - trochę jak przy zatruciu - te objawy mijają po około 30-60min)."
Trzeba się przyzwyczaić.
Czy jest power na treningu- ciążku to zmierzyć, na pewno nie zaszkodzi :mrgreen:
POLECAM
Fajna jest rozmowa pod wątkiem.
A z własnego doświadczenia mogę się zgodzić z tekstem że
"Buraki alkalizują treść żołądka, przez co bardziej wrażliwi mogą po szklance takiego świeżego soku czuć się dziwnie (zawroty głowy, nudności, ogólne poczucie rozbicia - trochę jak przy zatruciu - te objawy mijają po około 30-60min)."
Trzeba się przyzwyczaić.
Czy jest power na treningu- ciążku to zmierzyć, na pewno nie zaszkodzi :mrgreen:
POLECAM
Dodaj odpowiedź
