Jump to content

Photo

Wybór obuwia rowerowego

1431 replies to this topic

#741 drzasiak

drzasiak
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • Skądwojnarowice

Posted 11 February 2016 - 19:37

Też mam wysokie podbicie i w Mavicach na zapięcie klamry nie było szans -, w sidi tylko model mega - ale nie miałem tyle kasy, Shimano nie pamiętam jaki model mierzyłem ale też nie było lepiej, kupiłem buty speca nie pamiętam jaki model, klamra zapina się na kilka ząbków - w US można zamówić dłuższe paski, niestety w Polsce to dla przedstawicieli speca abstrakcja :(

#742 D88

D88
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 11 February 2016 - 23:21

Interesują mnie wasze doświadczenia z butami Lake CX170. Wyglądają świetnie, ale w necie na ich temat cisza. Ktoś, coś? 

#743 Gosc_Alaska_*

Gosc_Alaska_*
  • Gość

Posted 14 February 2016 - 13:25

Szukam butów szosowych na długie dystanse, więc nie muszą być ultra sztywne.

Testowałem Fiziki R5, ale mają jakieś dziwne podbicie po zewnętrznej stronie podeszwy, które mnie mocno uciska w stopę. Po 10 minutach na trenażerze zdrętwiały mi stopy i czułem je resztę dnia. 

W sklepie mierzyłem Sidi Genius i Spec Expert Road i wydawały mi się za wąskie.

Chcę teraz wypróbować Mavic'i Ksyrium Pro lub Ultimate. Ktoś je ma i mógłby zerknąć na wkładkę, a dokładniej czy ma ona też takie podbicie? No i jak z rozmiarówką Mavic'a? Shimano mam 43 i są ok.

Jakieś inne typy komfortowych butów szosowych na długie dystanse? Zależy mi żeby była klamra lub boa. Fajnie też jakby nie było otworów wentylacyjnych w podeszwie, trochę to słaba opcja jak pada, bo nawet jak się założy ochraniacze, to stopa i tak zmoknie.

#744 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 posts
  • SkądLublin

Posted 14 February 2016 - 21:20

@Alaska - zerknij na Bontrager Specter - http://www.trekbikes...specter/p/12542

Jest BOA i forma dla nieco szerszych stóp. Wcześniej myślałem właśnie o Fizikach R5, ale chyba skłaniam się ku Bontragerom.

Pozdrawiam

#745 groobypl

groobypl
  • Użytkownik
  • 7 posts

Posted 15 February 2016 - 19:50

Witam wszystkich,

Szukam pierwszych butów rowerowych jazda 3 -4 w tygodniu trasy po 30-60 km

Czy shimano buty SH-RP3 bedą dobrą opcją? czy warto dopłacić do Buty SH-RP5? a może rozejrzeć się za innym producentem?

Bardzo proszę o pomoc.

#746 paulsen

paulsen
  • Użytkownik
  • 681 posts

Posted 16 February 2016 - 22:52

Jaki budżet?

#747 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 17 February 2016 - 03:01

Czy ktoś się orientuje gdzie we Wrocławiu można przymierzyć buty Giro?

#748 groobypl

groobypl
  • Użytkownik
  • 7 posts

Posted 17 February 2016 - 08:53

max 450 zł za buty

#749 bartek_s1992

bartek_s1992
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 20 February 2016 - 13:45

Jakie obuwie polecacie dla początkującego? Dodam że nie posiadam pedałów SPD ale chciałbym byty SPD w razie gdybym zmienił te pedały...

Jestem skłonny kupić jakieś używane w dobrym stanie

#750 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 20 February 2016 - 15:01

To mają być buty szosowe czy kompatybilne z pedalami mtb?

#751 bartek_s1992

bartek_s1992
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 20 February 2016 - 15:18

Najlepiej żeby były szosowe, za jakiś czas planuje dokupić pedały spd

#752 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 20 February 2016 - 15:23

Szosowe nie nadają się do jazdy bez pedałów SPD, maja gładka podeszwe, która zjedzie z pedału.

#753 peters

peters
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • Skądknurów

Posted 24 February 2016 - 00:54

Witam , pytanko , które polecacie z butów ? shimano r171 czy mavic aksium elite ??

Uprawiam kolarstwo górskie , szosa jest uzupełnieniem /treningi , do nie dawna jezdziłem na jednych butach do obu rowerów (jedne buty mtb i 2x kompl. pedały) teraz chcę kupić typowe pedały szosowe jak i buty ... Do mtb juz kupiłem nowe buty i przy okazji przeszedłem z cranków na spd i tu doceniłem dobre podparcie i stabilniejszą nogę jak dla mnie. Teraz stoję przed zakupem kompletu do szosy pedały upatrzyłem time xpresso2 i myślę nad tymi butami r171 czy aksium elite? Mavic koszt 400zł a sh r171 519zł na mavica mam a do shimano muszę dostukać ...

#754 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 February 2016 - 08:38

Bez przymiarki ciężko powiedzieć, ale mówiąc najogólniej jak się da: na drobną stopę Mavic, na obszerniejszą Shimano.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#755 peters

peters
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • Skądknurów

Posted 24 February 2016 - 09:01

Bez przymiarki ciężko powiedzieć, ale mówiąc najogólniej jak się da: na drobną stopę Mavic, na obszerniejszą Shimano.

czyli nie ryzykując , bo zakup jest przez internet , brać shimano , biorąc pod uwagę że shimano juz 3 komplety kupowałem i pasuja ... Kolego moze Ty się orientujesz , mam jeszcze jedno pytanie co prawda nie o buty ... Które pod te r171 lepsze pedały ? Bo nad takimi dwoma produktami sie zastanawiam

Time Xpresso 2 czy HT PK01G ?

#756 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 February 2016 - 09:16

"Pasują" nie oznacza jeszcze, że są optymalne - pamiętaj o tym. Zasadniczo Shimano to worki, do których wejdzie każda stopa, więc każdemu będą "pasowały". Ale to jeszcze nie musi oznaczać, że dobrze podpierają stopę - tego dowiesz się już tylko po przymiarce i porównaniu z innym modelem albo marką.

Skoro zamawiasz przez net, co stoi na przeszkodzie, żebyś kupił Maviki na próbę i porównał je do Shimano?

Z tym konkretnym modelem HT jeszcze nie miałem styczności, ale ogólnie ich pedały są w porządku. Natomiast korpus wykonany z tworzywa na pewno nie wróży dobrze, jeżeli chodzi o trwałość. Xpresso to sprawdzona propozycja, osobiście szedłbym w tym kierunku.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#757 peters

peters
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • Skądknurów

Posted 24 February 2016 - 09:38

"Pasują" nie oznacza jeszcze, że są optymalne - pamiętaj o tym. Zasadniczo Shimano to worki, do których wejdzie każda stopa, więc każdemu będą "pasowały". Ale to jeszcze nie musi oznaczać, że dobrze podpierają stopę - tego dowiesz się już tylko po przymiarce i porównaniu z innym modelem albo marką.

Skoro zamawiasz przez net, co stoi na przeszkodzie, żebyś kupił Maviki na próbę i porównał je do Shimano?

Z tym konkretnym modelem HT jeszcze nie miałem styczności, ale ogólnie ich pedały są w porządku. Natomiast korpus wykonany z tworzywa na pewno nie wróży dobrze, jeżeli chodzi o trwałość. Xpresso to sprawdzona propozycja, osobiście szedłbym w tym kierunku.

Fajno dzięki za podpowiedź co do pedałów , wezmę te time... A te buty jest tak że shimano ma kolega r107 ta sama noga(roz.45) i mogę przymierzyć ale to też inny model ... z mavic bede musiał zaryzykować , ale można w sumie zwrócić(internet zakup) . Pytam o r171 bo r107 które chciałem , są tylko w kolorze białym(ciężko utrzymać czystość ?) , a nowsze modele r5 czy r3 w ogóle mi sie nie widzą , budżet na buty to 400zł z troche dłuższą decyzją to wtedy  mogę dostukać do 500zł , ale to max .

#758 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 posts

Posted 24 February 2016 - 09:53

peters, dodam tylko, że R171 trochę się różnią od R107 i to bardziej jeśli chodzi o podbicie niż szerokość. Mi się nie udawało odpowiednio ścisnąć R171 przy palcach tamtym rzepem, co w R107 było bezproblemowe. Koniecznie przymierz R171 zanim kupisz w ciemno. I gdzie je masz za 500zł? (obecnie widzę, że są po ok 550)

#759 peters

peters
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • Skądknurów

Posted 24 February 2016 - 10:05

peters, dodam tylko, że R171 trochę się różnią od R107 i to bardziej jeśli chodzi o podbicie niż szerokość. Mi się nie udawało odpowiednio ścisnąć R171 przy palcach tamtym rzepem, co w R107 było bezproblemowe. Koniecznie przymierz R171 zanim kupisz w ciemno. I gdzie je masz za 500zł? (obecnie widzę, że są po ok 550)

sklep twoja merida dokładnie 519zł no te 19łż jeszcze mogę dorzucić ;) Z tymi r171 jet tak że do sklepu mam nie daleko (mieszkam rejon GLiwice) a mavica nie mam gdzie przymierzyć znalazłem go na allegro . Do mtb używałem shimano jakieś sznurowane rzep , potem m089 a od tygodnia xc90 wszystkie 45 roz i pasuje , dodam ze do zawsze jezdzilem na ubijakach crankach i po przejsciu na spd shimano w mtb zauważyłem duża róznice na korzyść spd stad tez chęć przejścia na typowe pedały i buty do szosy w szosie (do tej pory miałem tam cranki i but z mtb) Stope mam raczej normalną podbicie chyba tez ... No to pozostają przymiarki

#760 Pywned

Pywned
  • Użytkownik
  • 117 posts

Posted 25 February 2016 - 00:20

Czołem, macie jakieś opinie o Sidi Level, bo mam do wyhaczenia za 520zl. Będą to moje 1. buty szosowe tak wiec dzięki za każdą uwagę. Mam z nimi poza tym problem z rozmiarem. Przymierzałem 42,5 i prawej stopie czułem lekki dyskomfort przy dużym paluchu, natomiast w 43 niby było ok ale wydawały mi się za duże.

O sidi się z tym naczytałem, że mają tę przesuniętą piętę czy jakoś tak. Przymierzałem buty shimano r107 i 43 było ok, a w specu i scottcie 42 tak dla info. 

Reply to this topic