Wybór obuwia rowerowego
Napisano 11 styczeń 2013 - 19:52
Poprzedni temat znajduje się TUTAJ.
Powyższy link odsyła od pierwszego postu napisanym w roku 2012.
W tym temacie rozmawiamy o butach rowerowych i ich akcesoriach poza wyborem systemu mocowania butów do pedałów.
Aby temat utrzymać w porządku proszę o trzymanie się kilku zasad.
1. Przed zadaniem pytania poszukaj, czy ktoś nie zadał już podobnego pytania. Warto też przeczytać ten wątek.
2. Odpowiadając na czyjeś pytania używamy opcji "QUOTE", chyba że odpowiedź będzie zaraz pod postem pytającego.
3. W przypadku poprawienia swojego postu używamy opcji "EDYTUJ".
4. Swoje opinie najlepiej podeprzeć dowodami bądź rzetelnie przygotowanym przykładem.
- macieyW lubi to
Napisano 04 luty 2013 - 10:08
Napisano 04 luty 2013 - 14:11
Poszukuję butów szosowych średniej klasy. W oko wpadły mi buty Sidi oraz Mavic. Sidi na pewno będzie to model Genius 5-Fit w kolorze żółtym, Mavic ma wiele fajnych modeli ale problem tkwi w szerokości butów. Do tej pory jeżdziłem w butach Shimano które są dla mnie zbyt szerokie, Sidi słynie z tego, ze pasują dla kolarzy ze szczupłymi stopami. Jak jest z Mavickiem? Czy ktoś może ma podobny problem?
Sidi: http://www.velo.pl/p...&pk=107&id=4146
Napisano 04 luty 2013 - 14:51
Od ok. 2 lat mam buty Pro Road (poprzednią wersję, ale pod względem dopasowania jest taka sama jak najnowsza) i mogę je tylko pochwalić - spisują się świetnie, dobrze oddychają i nie mam z nimi najmniejszych problemów. Na plus w stosunku do Sidi zaliczam przede wszystkim wentylację, na minus - jest nieco trudniej utrzymać je w czystości w porównaniu do butów z Loriki Vernice. Oprócz tego dochodzi oczywiście kwestia dopasowania - na mnie Mavic leży idealnie, ale u każego może to wyglądać inaczej.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 04 luty 2013 - 14:57
z doświadczenia już teraz poleciłbym raczej opcję rzep-rzep-klamra a nie rzep-żyłka-klamra. W butach mtb mam żyłkę i się szybko przeciera a rzepy w butach szosowych zdecydowanie dają radę.
Maviców nigdy nie miałem więc ise nie wypowiadam, na SIDI przesiadłęm sie z Shimano i zdecydowanie już nie wrócę i raczej pozostanę przy sidach
każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g
Napisano 04 luty 2013 - 23:29
UWAGA: tabela dotyczy długości STOPY, nie wkładki! U mnie (rozmiar 42) sprawdziła się perfekcyjnie, nie zdarzyło mi się też źle wytypować rozmiaru dla klienta, kiedy jeszcze je sprzedawałem. Rozmiar podany w tabelce traktowałem jako średni dla danego rozmiaru, tzn. wybierałem zawsze buty w rozmiarze najbliższym długości stopy, bez zaokrąglania w górę.
Napisano 05 luty 2013 - 00:08
Długość mojej stopy to 253mm więc będzie to jeden z mniejszych rozmiarów Mavica, tylko który?
Mavic: http://allegro.pl/bu...2977591811.html
Sidi: http://www.mbike.pl/...t(4,23383,23589).aspx?pp_attr=1
Które lepiej się prezentują? Dodam, że Sidi mogę mieć za o 590zł.
Napisano 05 luty 2013 - 00:17
Napisano 05 luty 2013 - 11:44
Napisano 05 luty 2013 - 12:15
Napisano 05 luty 2013 - 13:14
Okazyjna cena, doradzono mi rozmiar 41 z możliwością wymiany na inny.