Wybór obuwia rowerowego
Napisano 08 luty 2013 - 21:31
Może trafiłem na trefny model, ale koledzy mają podobnie. Kiedyś od nowosci nie wymieniałem ich przez pol roku to w końcu wystarczyło stanąć na palcach a zapadki puszczały i but spadał z nogi. Nie było mowy o jeździe. Możliwe, że mi się tak eksploatowały ze względu na użycie mieśni, ja prawię w ogolę "nie pcham, głównie ciągne ile sie da do tyłu i do góry" i w trakcie jazdy linki co kilka minut też zazwyczaj trzeba podciągać.
Co do pęknięcia to spec nie uznaje gwarancji jeżeli buty były używane na zawodach.
Jedynym plusem była sztywność i brak mrowienia w stopach, uczucia ciepła - nawet przy maksymalnym sciśnieciu. Dodatkowo nie stukałem kolanami o ramę co wczesniej robiłem z zwykłych butach shimano. Spece faktycznie modelują ruch kolan.
Napisano 08 luty 2013 - 22:01
System BOA działa jak nowy, zero luzów.
Nie oszczędzam tych butów, często jeździłem w deszczu ale to nic dla tych butów, więc nie wiem skąd tak zła opinia
A tekst z nieuznawianiem gwarancji to chyba wymysł sprzedawcy, bo buty Speca są przedewszystkim projektowane do ścigania.
Napisano 08 luty 2013 - 22:52
Posiadam Shimano model 191 z poprzedniego roku i buty sprawują się świetnie i nie wydaje mi się aby odstawały od innychSiemanko,
wyszedł nowy model shimano - SH R320
Co o nim sądzicie?
Chciałym sobie kupić buty do scigania na szosie. Poprzednio miałem specialized s-works, ale nie polecam - ciagłe wymiany linek i pokręteł (koszt 120zł na 1-2miesiące). Słabo trzymały pietę, carbon pękł mi w obu butach w przedniej częsci w tamtym roku jak były te duże mrozy.
Zawsze się mówi, że shimano to najgorsze, ale może niekoniecznie, nowy model? nowe możliwosci? No i cieplne formowanie, ktoś tego próbował? Do specialized raczej nie wrócę
Pozdro
Napisano 09 luty 2013 - 06:24
BOA ma lifetime gwarancje.
TU masz stronke gdzie wpisujesz swoje dane, plus opis w czym problem i dostajesz czesci za free.
wow, faktycznie... dzieki. Napisze do nich i zobaczymy czy sie uda. W takim razie, czemu musze placic za pokretla w sklepie gdzie mam buty na gwarancji? Bo sklep uznaje gware speca, a nie BOA??
hmmm...
dzieki jeszcze raz, pozdrawiam!
Napisano 09 luty 2013 - 19:30
Napisano 09 luty 2013 - 20:38
Wypełniłem ten cały "wniosek" na stronie. Zobaczymy co z tego wyniknie. Próbowałem tez się dodzwonić do nich przed chwilką(u nich akurat jest około 13 godziny), ale nikt nie odbierał. Wg strony internetowej powinienem dostać takie pokrętła za darmo + przesyłka USPS też za free. Kurde, niezły biznes ^^ :-P
Napisano 09 luty 2013 - 20:41
Nie niezły biznes, tylko próba wyjścia z twarzą przy pełnej świadomości, że produkują bublaKurde, niezły biznes ^^ :-P
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 09 luty 2013 - 20:48
mikroos hehehe, no ale w porównaniu do oferty w moim sklepie czyt. 120zł raz na kilka miesięcy - to jednak biznes ^^
Raz na kilka miesięcy? Kurde, nie wiem o co chodzi, ale w mi mogą po ponad roku ciężkiego traktowania działać jak nowe, a Tobie co miesiąc są zjechane. Dziwne
Napisano 09 luty 2013 - 20:52
mikroos hehehe, no ale w porównaniu do oferty w moim sklepie czyt. 120zł raz na kilka miesięcy - to jednak biznes ^^
Raz na kilka miesięcy? Kurde, nie wiem o co chodzi, ale w mi mogą po ponad roku ciężkiego traktowania działać jak nowe, a Tobie co miesiąc są zjechane. Dziwne
Masz racje, to jest dziwne i to bardzo. Nie wiem czemu tak się dzieje. Mam jeszcze taki mały pomysł, że to może być wina tak mocnego ściskania tych linek. But mam o jeden numer za duży i aby nie było luzów bardzo mocno je sciskam. No i kwestia stylu pedałowania(staram się tylko ciągnąć).
Mam także wrażenie, że obudowa do której sie wsadza te białe zarzaski też już mi się zjechała trochę, a tego wymienić się nie da, no chyba, że cały but Tak więc żywot się jego kończy.
Jednak przyznam, że buty są bardzo sztywne, nie występuje taki tradycyjny ucisk na stopę - w tej kwestii są warte polecenia. Linki ściskam mega, mega mocno, po treningu stopa jest całą czerowa w miejscach styku, ale - uwaga - w ogołe nie mrowi mi jej ani nie czuje tego "ciepła". Więc git.. jak ktoś chce mieć mega dobry kontakt buta z rowerem.. Nie wiem jak działają pod względem tych zatrzasków modele 2012 czy 2013, możliwe, że już lepiej...
Jeżeli dostanę za darmo z USA komplet linek i pokręteł w ramach wieczystej gwarancji to powoli zaczynam się zastanawiać nad kupnem s-worksów tego modelu 2013. Wiem, dopiero co 3 posty wyżej tak narzekałem, jednak jestem mile zaskoczony tą gwarancją BOA. Szkoda, że wczesniej o tym się nie dowiedziałem.
Podobno model 2013 został całkowicie przeprojektowany, prezentuje się zacnie. Pisałem do airbike, na razie nie sa dostepne. Może za kilka tygodni.
Pozdrawiam
Napisano 09 luty 2013 - 21:42
Takim trybem myslenia, to wszystko mozna by nazwac bublem. Bo poki co nie stowrzono perfekcyjnego, w 100% nie psujacego sie komponentu.
:?: :?: :?:No i kwestia stylu pedałowania(staram się tylko ciągnąć).
Napisano 09 luty 2013 - 22:02
Ostatni raz pokretla kupilem przed swietami czyli jakies 1,5 miecha temu. Aktualnie zaciskam je mocno, zakladam ochraniacze/ocieplacze na buty i nic tych pokretel nie dotyka. Niestety jak juz wracam z treningu sa na tyle luzne, ze jak wchodze po schodach to mi normalnie spadaja z nogi :-). To jest FAKT. zero sciem.
Nowe pokretla maja te biale plastikowe blaszki twarde i sztywne. Po kilku tygodniach blaszki robia sie jak z gumy, sa miekkie no i wygiete to wewnatrz. Przez to nie trzymaja sie w zapadkach. Na forum light-bike udostepnilem kiedys sposob aby te blaszki wyginac do zewnatrz i dzieki temu taki zabieg starczal na kilka dni, ale finalnie na dlugo nie da rady tak kombinowac.
pozdrawiam
Napisano 09 luty 2013 - 22:14
Dodam tylko ciekawostke, ze w lewym bucie to dolne pokretlo wymienialem tylko raz do tej pory - trzyma dobrze. Natomiast reszta niestety nie.
Hmm, moj znajomy kupil w 2011 model MTB i tez juz 2 razy wymienial wiec chyba nie jestem sam ^^. Z reszta.. w koncu po cos powstal produkt speca i boa - S1M product replacement... na stronie producenta koszt to chyba 15$. pisze z pamieci wiec nie znam dokladnej ceny itp.
Napisano 10 luty 2013 - 00:04
A czy mają one wymienne podkładki antypoślizgowe pod pięty ???
Napisano 10 luty 2013 - 00:23
Ja ten model butów polecam, Wasze opinię są pierwszymi negatywnymi jakie słyszę od osób które używają tych butów, bo 'znawców' którzy nawet na w nich nie jeździli jest dużo. Wcześniej słyszałem narzekania na klamry w butach m.in. Sidi.
Wychodzi na to, że najlepsze są rzepy.
Btw. Ciekawi mnie opinia o nowych butach Speca. Wiem, że mają indeks sztywności 13. Poprzednie miały 12.
Napisano 10 luty 2013 - 09:04
Napisano 11 luty 2013 - 15:44
Właśnie chcę kupić nowy model z klamrą SH-R088, no i jest pytanie, czy nie brać wersji E, czyli szerszej.
Jak stawiam stopę na wkładce wyjętej z buta (R077), wystaje po obu stronach, bardziej od zewnątrz. Czy też tak macie?
Czy ktoś z Was wie, czym dokładnie się różni szerszy but shimano od standardowego i o ile? Czy ma szerszą podeszwę, czy tylko obszerniejszą górę buta ( skórę )?
Może ktoś miał z tym styczność, bo nigdzie nie mogę odnaleźć takiej informacji, nawet na japońskie stronie shimano.