Wybór obuwia rowerowego
Posted 28 March 2016 - 16:51
ps. edytowałem poprzedniego posta - mam mieszane uczucia co do wygody. Stopa mnie boli na podbiciu, nawet wtedy kiedy but nie jest mocno sciśnięty. W Fizikach nie mam takiego problemu. Możliwe, że dlatego, że to nowe buty i ekstremalnie sztywne i stopa musi się przyzwyczaić ?
EDIT : z paskiem sobie poradziłem
Posted 28 March 2016 - 18:29
Michał, namawiałem Cię na kupno o numer większe. Jesteś pewien że nie kupiłeś jednak o te pół numeru za małe? Może jednak powinieneś wymienić na rozmiar 46?
Duzy pasek delikatnie ciagniesz w swoja strone.Tak samo jak wkladasz to tez delikatnie.Bedziesz czul opor zarówno w jedna jak i w druga strone,ale nic nie urwiesz.
Ciągnąć to sobie delikatnie możesz... Niestety, przy wyciąganiu paska nie obejdzie się bez podważenia ząbków jakimś płaskim narzędziem.
Posted 28 March 2016 - 20:49
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym jezykiem. Jest on polaczony z wew strona butow, tam nie ma zbytnio co uciekac.
Podbicie? Pisalem wielokrotnie, ze wkladka w tych butach jest beznadziejna.
Posted 29 March 2016 - 05:29
Posted 29 March 2016 - 06:56
Typowe uczucie pieczenia spodu stopy.
Wymiana wkladki na taka, ktora odpowiednio podpiera luk stopy i jest mega wygodnie.
Uzywam superfeet carbon, rewelacyjna wkladka. Przy cenie i jakosci Wire, mozna by oczekiwac podobnej wkladki, a nie kawalka plaskiej tekturki...
Posted 29 March 2016 - 07:43
Jak z wkladki nie bedziesz zadowolony, to nawet po jej docieciu, mozesz ja odeslac (gwarancja producenta).
Posted 29 March 2016 - 15:21
Buty SIDI Wire są przeznaczone dla wyczynowców. Może firma zakłada, że na takim etapie każdy kupuje już wkładkę dopasowaną pod swoją stopę, stąd fabryczna jest kiepska.
Nie mniej jednak zrobiłem blisko 1000km w modelu Wire z czego najdłuższa wyprawa przekroczyła ledwo 100km i nie odczuwam żadnego dyskomfortu.
Michał wrzuć zdjęcie o co chodzi z tym językiem. Nie sądzę, żeby stopa musiała się przyzwyczaić. Sprawdzałeś jaki masz typ stopy(neutralna , pronacja, supinacja)? Nie siedź w butach w domu, bo to bez sensu tylko wsiądź na rower i sprawdź czy podczas jazdy nie ma problemu. Może źle ustawione bloki?
Tutaj masz podgląd jak wygląda język u mnie:
Posted 29 March 2016 - 21:27
Nie wiemczy mamwysokie podbicie, czy nie.
Ale na pewno takie, ktore odczuwalo dyskomfort w oryginalnych wkladkach w postaci pieczenia srodstopia, jak wyczytalem, typowa objawa przy braku odpowiedniego podparcia.
Posted 29 March 2016 - 22:11
- kudlaty801 likes this
Posted 31 March 2016 - 11:56
Gdyby to nie pomoglo, to przy okazji mam pytanie - Gaerne Carbon G.Chrono mają taką samą budowe jak Sidi Wire ?
Kurcze byłoby mi szkoda zwracać te sidiki bo wyglądają obłędnie.
Posted 01 April 2016 - 19:07
Ja mam taki sam problem w każdych nowych butach. Pieczenie nie do wytrzymania w oryginalnych wkładkach. Dochodziło do tego, że po 1,5 h jazdy musiałem siadać w rowie, zdejmować buty i masować stopy.
Poprzednio miałem buty speca s-works i po wymianie wkładek z oryginalnych na te zielone (spec BG z wysokim podbiciem) problemy jak ręką odjął.
Rok temu zmieniłem buty właśnie na takie same sidi jak macie powyżej, tylko kolor inny. Straszne te oryginalne wkładki, stopy piekły nawet jak się stało w butach na podłodze.
Wymieniłem wkładki na te superfeet carbon i buty stały się mega super, choć stopa przyzwyczajała się do nich jakieś 2-3 dni. Jednak po kilku dniach już było wyśmienicie. Aha, i "rozmiaru buta" nie zmniejszają.
Posted 04 April 2016 - 18:32
Rowmix na Zakopiańskiej - firmowy sklep Speca, jest wszystko co w katalogu http://www.rowmix.co...e-krakow-rowmix
Posted 10 April 2016 - 07:58
U mnie wkladka dawala sie we znki podczas jazdy, na sucho w domu nie bylo problemow.
Typowe uczucie pieczenia spodu stopy.
Wymiana wkladki na taka, ktora odpowiednio podpiera luk stopy i jest mega wygodnie.
Uzywam superfeet carbon, rewelacyjna wkladka. Przy cenie i jakosci Wire, mozna by oczekiwac podobnej wkladki, a nie kawalka plaskiej tekturki...
Czy to dokładnie te wkładki o których piszesz? Mógłbym tam podjechać i przymierzyć na miejscu.
http://www.sklepbieg...kladki_do_butow