Jump to content

Photo

Wybór obuwia rowerowego

1431 replies to this topic

#801 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 28 March 2016 - 16:51

No właśnie wsadzać wsadzam go bez problemu, natomiast wyciągnąc go już nie mogę.

ps. edytowałem poprzedniego posta - mam mieszane uczucia co do wygody. Stopa mnie boli na podbiciu, nawet wtedy kiedy but nie jest mocno sciśnięty. W Fizikach nie mam takiego problemu. Możliwe, że dlatego, że to nowe buty i ekstremalnie sztywne i stopa musi się przyzwyczaić ?

EDIT : z paskiem sobie poradziłem :)

#802 Moody

Moody
  • Użytkownik
  • 171 posts

Posted 28 March 2016 - 18:29

Michał, namawiałem Cię na kupno o numer większe. Jesteś pewien że nie kupiłeś jednak o te pół numeru za małe? Może jednak powinieneś wymienić na rozmiar 46?

Duzy pasek delikatnie ciagniesz w swoja strone.Tak samo jak wkladasz to tez delikatnie.Bedziesz czul opor zarówno w jedna jak i w druga strone,ale nic nie urwiesz.

Ciągnąć to sobie delikatnie możesz... Niestety, przy wyciąganiu paska nie obejdzie się bez podważenia ząbków jakimś płaskim narzędziem.

#803 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 28 March 2016 - 20:04

Michał, namawiałem Cię na kupno o numer większe. Jesteś pewien że nie kupiłeś jednak o te pół numeru za małe? Może jednak powinieneś wymienić na rozmiar 46?

Kurcze może masz racje :(

#804 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 28 March 2016 - 20:49

Jak masz ten rozmiar na stopach i nie narzekasz, ze cie cisnie w palcach, to masz dobry rozmiar. O numer wieksze...?
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym jezykiem. Jest on polaczony z wew strona butow, tam nie ma zbytnio co uciekac.
Podbicie? Pisalem wielokrotnie, ze wkladka w tych butach jest beznadziejna.

#805 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 29 March 2016 - 05:29

Wrzuce popołudniu zdjęcie o co mi chodzi z tym językiem. Stopa wczoraj po 2 godz mi zaczęła drętwieć :( Później miałem dość wyraźny ślad na podbiciu od buta. Ogólnie w ogóle to musze zaznaczyć, że mam wysokie podbicie. Wymiana wkładki może załatwić sprawe? Chris, jakej Ty używasz ? Też masz wysokie podbicie ?

#806 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 29 March 2016 - 06:56

U mnie wkladka dawala sie we znki podczas jazdy, na sucho w domu nie bylo problemow.
Typowe uczucie pieczenia spodu stopy.
Wymiana wkladki na taka, ktora odpowiednio podpiera luk stopy i jest mega wygodnie.
Uzywam superfeet carbon, rewelacyjna wkladka. Przy cenie i jakosci Wire, mozna by oczekiwac podobnej wkladki, a nie kawalka plaskiej tekturki...

#807 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 29 March 2016 - 07:19

Ooo, świetnie się składa, że jest na wiggle. Poczytam sobie o nich. Tylko teraz pytanie czy z tą wkładką buty nie będą za małe ? Wydaje się dość masywna. Rozmiar buta mam na styk.

#808 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 29 March 2016 - 07:43

U mnie tez jest na styk i jest bardzo wygodnie.
Jak z wkladki nie bedziesz zadowolony, to nawet po jej docieciu, mozesz ja odeslac (gwarancja producenta).

#809 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 29 March 2016 - 07:48

Ty swoją docinałeś żeby dopasować do butów ? Napisz mi jeszcze, też masz wysokie podbicie ?

ps. nie kumam jak but za tyle kasy może mieć tak kiepską wkładke.

#810 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 posts

Posted 29 March 2016 - 15:21

Buty SIDI Wire są przeznaczone dla wyczynowców. Może firma zakłada, że na takim etapie każdy kupuje już wkładkę dopasowaną pod swoją stopę, stąd fabryczna jest kiepska.

Nie mniej jednak zrobiłem blisko 1000km w modelu Wire z czego najdłuższa wyprawa przekroczyła ledwo 100km i nie odczuwam żadnego dyskomfortu.

Michał wrzuć zdjęcie o co chodzi z tym językiem. Nie sądzę, żeby stopa musiała się przyzwyczaić. Sprawdzałeś jaki masz typ stopy(neutralna , pronacja, supinacja)? Nie siedź w butach w domu, bo to bez sensu tylko wsiądź na rower i sprawdź czy podczas jazdy nie ma problemu. Może źle ustawione bloki?

Tutaj masz podgląd jak wygląda język u mnie:

ciMyxAc.jpg

wyuEM3f.jpg

#811 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 29 March 2016 - 21:27

Te wkladki sa dostepne co 2.5 rozmiaru, ja swoja docinalem do wymiarow oryginalnej sidi.
Nie wiemczy mamwysokie podbicie, czy nie.
Ale na pewno takie, ktore odczuwalo dyskomfort w oryginalnych wkladkach w postaci pieczenia srodstopia, jak wyczytalem, typowa objawa przy braku odpowiedniego podparcia.

#812 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 29 March 2016 - 22:11

Na zdjęciu tego tak nie widać, że te jezyki nie sa idealnie prosto i uciekają na boki. Niestety nie mogłem zrobić lepszego zdjęcia bo cały dzień byłem dzisiaj zabiegany. Proszę zwrócić uwagę, że ta srebrna siateczka jest zagięta, przez co też pewnie mnie uwiera. Nie mam pojęcia jaki mam rodzaj stopy :( Mam się w jakiś sposób dowiadywać? Bloków jeszcze nie przykręciłem.

e206bc396582f4c3bd156de01d5df2c7.jpg
  • kudlaty801 likes this

#813 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 posts

Posted 31 March 2016 - 11:56

Chyba wymienie na 46 (pół rozmiaru większe, te co wydawały mi sie podczas przymiarki minimalnie za duze) i kupie wkładke... Ból po 2 godz siedzenia na kanapie w tych butach jest nie do zniesienia. Stopy mam cale zdrętwiałe.

Gdyby to nie pomoglo, to przy okazji mam pytanie - Gaerne Carbon G.Chrono mają taką samą budowe jak Sidi Wire ?

Kurcze byłoby mi szkoda zwracać te sidiki bo wyglądają obłędnie.

#814 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 posts
  • Skądpomorskie

Posted 01 April 2016 - 19:07

Ja mam taki sam problem w każdych nowych butach. Pieczenie nie do wytrzymania w oryginalnych wkładkach. Dochodziło do tego, że po 1,5 h jazdy musiałem siadać w rowie, zdejmować buty i masować stopy.

Poprzednio miałem buty speca s-works i po wymianie wkładek z oryginalnych na te zielone (spec BG z wysokim podbiciem) problemy jak ręką odjął.

Rok temu zmieniłem buty właśnie na takie same sidi jak macie powyżej, tylko kolor inny. Straszne te oryginalne wkładki, stopy piekły nawet jak się stało w butach na podłodze.

Wymieniłem wkładki na te superfeet carbon i buty stały się mega super, choć stopa przyzwyczajała się do nich jakieś 2-3 dni. Jednak po kilku dniach już było wyśmienicie. Aha, i "rozmiaru buta" nie zmniejszają. 

#815 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 posts
  • SkądCzapury

Posted 03 April 2016 - 14:59

Co mówicie o tych butach...? Może macie inne propozycje w zbliżonej cenie. Zaznaczę, że nie chcę wydawać 600 i w zwyż na buty.

Zalęzy mi na tym by pasowały bloki mtb, gdyż w szosie mam 540 zamontowane. 

#816 ddm

ddm
  • Użytkownik
  • 149 posts
  • SkądNowy Sącz

Posted 04 April 2016 - 15:51

Panowie trochę z innej beczki ale też o butach. Gdzie w Krakowie oprócz P.Poręby można kupić buty szosowe?

#817 Leman

Leman
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądKnurów

Posted 04 April 2016 - 16:10

Sporto.com.pl na Focha w Krk, byłem tam po kask, i mają sporo butów :) (napewno Mavic i NW)

#818 ddm

ddm
  • Użytkownik
  • 149 posts
  • SkądNowy Sącz

Posted 04 April 2016 - 17:35

O dzięki. O tym sklepie nie wiedziałem. A buty speca można gdzieś przymierzyć/nabyć?

#819 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 posts

Posted 04 April 2016 - 18:32

Rowmix na Zakopiańskiej - firmowy sklep Speca, jest wszystko co w katalogu http://www.rowmix.co...e-krakow-rowmix

#820 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 posts
  • SkądSkawina

Posted 10 April 2016 - 07:58

U mnie wkladka dawala sie we znki podczas jazdy, na sucho w domu nie bylo problemow.
Typowe uczucie pieczenia spodu stopy.
Wymiana wkladki na taka, ktora odpowiednio podpiera luk stopy i jest mega wygodnie.
Uzywam superfeet carbon, rewelacyjna wkladka. Przy cenie i jakosci Wire, mozna by oczekiwac podobnej wkladki, a nie kawalka plaskiej tekturki...

Czy to dokładnie te wkładki o których piszesz? Mógłbym tam podjechać i przymierzyć na miejscu. 

http://www.sklepbieg...kladki_do_butow

Reply to this topic