Skocz do zawartości

Zdjęcie

Klamkomanetki 7rz

31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rzuff

Rzuff
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 14 styczeń 2013 - 17:36

Witam, to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Emil, mieszkam w Bydgoszczy, od niedawna jeżdżę na szosie, wcześniej było ostre koło. Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem. Teraz przejdę do pytania właściwego. czy istnieją jakieś klamkomanetki szosowe pod kasetę 7-rzędową? Użyłem wcześniej szukarki ale nic nie znalazłem.
Pozdrawiam.

#2 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2013 - 18:51

Witamy witamy ...
Pomysł z klamkami 7s uważam za nietrafiony .Po co ładujesz się w pieprzoną prehistorię ?
Tylko nie mów mi ,że kumpel powiedział że łańcuch dłużej wytrzyma . Lepiej od wsk założyć . Idż do przodu , uwierz na słowo postęp nie jest taki zły

#3 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 styczeń 2013 - 19:24

Istnieją -ale już tylko uzywane np RSX- trzeba polować po allegro i podobnych

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 styczeń 2013 - 20:16

a guzik prawda, od tego roku mamy klamkomanetki na 7 Shimano , specjalnie zaczeli je robić bo jest taka potrzeba .

model ASTA070 2 x 7 biegów cena sugerowana ok 280 zł , dostępne juz ok połowy lutego :mrgreen: :-P

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#5 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2013 - 20:25

O super , fajnie . Shimano wypuściło kolejne g ... na poziomie 2200 . Tak , to naprawdę było potrzebne.
Szkoda mi nawet jednej /słownie , ciężko zarobionej złotówki na to / Nie oszukujmy się , to będzie dla dzieci a nie do jazdy. Spike ew do turystyki się przyjmie

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 styczeń 2013 - 20:31

ożesz qw....a ale przyanjamniej będą nowe a nie zp.... e , bo sam chciałem na 7 do zimowki a nie chce już staroci kupować, bo to i kapy poniszczone i chore ceny wołają , a tak to kupie nowe zaloże i tyle , nie kademu potrzeba 10 od razu , jest kupa rowerów starych na 7 biegów , a myślisz że ktoś sie ściga na tym ?? a w sumie maraton obleci elegancko.

a propo, sami zawodowcy sie rodzą ?? bo jak widze to sami turysci :-P

#7 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2013 - 20:38

ożesz q nie mów mi że to chodzi tak samo jak stara ultegra albo dura . Weż .. proszę . bo jest nowe .

#8 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 styczeń 2013 - 20:47

ech................a niech se chodzi jak chce mnie to lata są i tyle , jak sie jedzie do miasta to akurat 2 x 10 jest idealne , nie ?? najlepsze

#9 Rzuff

Rzuff
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 14 styczeń 2013 - 21:10

hmmm... Ogółem rower który jest docelowym klientem manetek to przełajówko zimówka którą obecnie składam. Nie chcę w nią pakować kasy wiedząc że długo nie pożyje i będzie żyć w na prawdę ciężkich warunkach. Co do postępu, nie wiem czy jest sens...

#10 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2013 - 21:15

Często czytam, że ktoś prawie nie korzysta z niektórych zębatek kasety (9, 10, czy 11 B), więc czy nie wystarczy czasem dobrze dobrane 7 biegów? Organizm ludzki (z wyjątkiem wyczynowców-cyborgów) to nie wysokoobrotowy silnik wyczynowy i ma pewną elastyczność, zatem skok co jeden ząbek też nie każdemu jest potrzebny, a już do jazdy sportowo-turystycznej jest nawet zbędny i tylko komplikuje obsługę.
W góralu mam 7 biegów z tyłu, w crossie 8, a w szosówce całe lata jeździłem na 6 a potem 7. Po obecnych próbach z 9-ką też chwilowo zdjąłem jedną zębatkę (będę miał lżej :-) ), ale nie największą, a przedostatnią. Odnoszę tez wrażenie, że np. w jeździe po mieście wygodniejszy jest przeskok od razu o 4 ząbki podczas startu ze skrzyżowania (mogę ruszać nawet z kombinacji 52/25 a później od razu 52/21 i przyspieszenie jest ok, bez straty czasu na pośrednie zmiany lub podwójny klik manetką. I prawie nie muszę dotykać przedniej przerzutki.
Dodatkowo, gdy mamy bardziej "dziurawą" kasetę, jesteśmy zmuszeni czasem do bardziej siłowej jazdy, a nie tylko do kręcenia młynka. Musimy sobie po prostu wyrobić większą elastyczność, a nie redukować przy byle podmuchu wiatru.
Można powiedzieć, że rower o nieprzesadnie dużej liczbie biegów lepiej rozwija wszystkie cechy motoryczne, co dla przeciętnego człowieka jest zaletą.
Osobiście tylko w jeździe na czas na pełnej mocy odczuwam potrzebę posiadania ciasno stopniowanej kasety.
Niech żyje 7 biegów i nie zabierajcie nam ich, producenci!

No i dodam jeszcze, że jak kolega szuka klamkomanetek na 7 do napędu Shimano, to może rozważyć w tej roli klamkomanetki Campagnolo 10 b. Będzie działać, a jak stwierdzi, że mu mało biegów, to sobie założy 8, 9 (po zmianie mocowania linki) lub zmieni przerzutkę i kasetę na Campę i będzie miał 10. Rozwojowe.

A do przełajówki Shimergo to dobre rozwiązanie.
http://www.cxmagazin...r-compatibility

#11 Rzuff

Rzuff
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 14 styczeń 2013 - 21:33

Dostałem wiadomość na PW. Że po odpowiedniej regulacji pasują manetki na kasety ośmiorzędowe. prawda to?

#12 Bodzias94

Bodzias94
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 14 styczeń 2013 - 21:48

Prawda, sam posiadam i śmiga, jest 7 biegów i 1 pusty skok na klamce.

#13 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 styczeń 2013 - 22:46

Prawda.

#14 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 styczeń 2013 - 23:36

Cytat

Przekonałeś mnie , masz w 100% racje , to jest naprawde super potrzebne w szosówce do miasta..... bo to forum szosowe ? tak? i szosa na miasto?

po co walisz posta zeby wygasł? to takie malo kulturalne, jak coś piszesz ....

a co do miasta na szosie sie nie jeździ ?? sam osbiście zamontowałem szose do codziennej jazdy bo jeżdże po 20 km po szpeja podręczne praktycznie codziennie i używam gora 3-4 biegów , a góral za wolny był i co mam wpakować stare klamki modląc sie o to żeby działały , a tak mam 2 lata gwarancji i w nosie .

7 z 8 dziala , a jakże , też mam tak ustawione , kaseta 7 manetki 8 .

#15 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 30 styczeń 2013 - 20:40

Cytat

O super , fajnie . Shimano wypuściło kolejne g ... na poziomie 2200 . Tak , to naprawdę było potrzebne.
Szkoda mi nawet jednej /słownie , ciężko zarobionej złotówki na to / Nie oszukujmy się , to będzie dla dzieci a nie do jazdy. Spike ew do turystyki się przyjmie

chcalbym zeby nowe manetki byly takiej jakosci jak rsx-y

#16 grzybu_blaz

grzybu_blaz
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądRzeszów k. Błażowej

Napisano 30 styczeń 2013 - 21:30

xtremesystems, marzenie ściętej głowy.. :-/

#17 asmod

asmod
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądCIN

Napisano 03 marzec 2013 - 17:10

Cytat

a guzik prawda, od tego roku mamy klamkomanetki na 7 Shimano , specjalnie zaczeli je robić bo jest taka potrzeba .

model ASTA070 2 x 7 biegów cena sugerowana ok 280 zł , dostępne juz ok połowy lutego :mrgreen: :-P

Widział ktoś już hmmm... w sprzedaży te klamki? Albo potrzebuję prawej ST-1055/105sc 7x.

#18 MaRcIn30

MaRcIn30
  • Użytkownik
  • 440 postów
  • SkądPomorskie

Napisano 03 marzec 2013 - 21:21

Proszę bardzo ;-) http://www.alerower....we-st-a070.html

#19 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 03 marzec 2013 - 22:15

W zasadzie to stara Sora - z dzyndzlem z boku.
No i brak towaru. Ale cena atrakcyjna.

#20 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 04 marzec 2013 - 08:03

Dodam, że klamki 9s chodzą także z napędem 7 po odpowiednim przełożeniu linki przy przerzutce i to stosunkowo płynnie - mogę przy okazji nakręcić filmik.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy