Pilnie potrzebna porada
Started By
rowerowyfan
, 19 lut 2013 14:31
42 odpowiedzi w tym temacie
#21 Gosc_Paweł T._*
Napisano 19 luty 2013 - 21:00
Ogólnie nie śpiesz się, kupiłeś w pośpiechu ramę w okazyjnej cenie, w razie co zdążysz ją sprzedać, może jeszcze na tym zarobisz. Póki co zima nie chce dać za wygraną, więc i tak nie zaczniesz jeździć za tydzień. Może coś jeszcze fajnego na Allegro się pojawi. Z drugiej strony: jeździłeś wcześniej na szosówce? Jeśli nie, to ten centymetr/dwa za krótka rama nie wpłynie źle na Twoje samopoczucie, wręcz może wydać Ci się bardziej komfortowa, niż gdyby była dłuższa. Mostek 130 i jakoś to będzie... Moim zdaniem zdecydowanie bezpieczniej jest mieć trochę za krótki rower, niż odrobinę za długi...
Napisano 19 luty 2013 - 21:06
ja przy swoich 196 cm mam według wszystkich totalnie za mały rower a mianowicie Giant Defy w rozmiarze L
Z tym ze górna rura w nim ma 57,5 cm co daje mi przy mostku 130 mm bardzo odpowiadajaca mi pozycję.
Przy wysuniętej mocno sztycy mam wymiary jak w swojej poprzedniej Kodze 62cm. ( z tym samym mostkiem i kierownica)
Więc sporo zalezy od ustawienia indywidualnego.
Z tym ze górna rura w nim ma 57,5 cm co daje mi przy mostku 130 mm bardzo odpowiadajaca mi pozycję.
Przy wysuniętej mocno sztycy mam wymiary jak w swojej poprzedniej Kodze 62cm. ( z tym samym mostkiem i kierownica)
Więc sporo zalezy od ustawienia indywidualnego.
Napisano 19 luty 2013 - 21:18
E nie jest żle znalzłem mostek na szosę 140mm a nawet sa 150mm tylko ze podniesiony do goryD:D:D:
http://allegro.pl/no...3031563908.html
http://allegro.pl/no...3031563908.html
Napisano 20 luty 2013 - 07:40
rowerowyfan, Jak słusznie zauważył kolega Paweł T. właśnie po to zapytałem o widelec, żebyś miał pole manewru w tym temacie... Kolejne to sam mostek o odpowiednim kącie i sztyca offset/setback w Twoim przypadku.
Wiadomo, że "dopasowana rama" to pojęcie względne - są te kalkulatory itp... ale nie każdy potrzebuje mieć ten na miarę skrojony "garnitur od Armaniego ;-)"
Moja rada - zostaw sobie tą ramkę, dobierz odpowiednie klamoty do niej i będzie dobrze!
Wiadomo, że "dopasowana rama" to pojęcie względne - są te kalkulatory itp... ale nie każdy potrzebuje mieć ten na miarę skrojony "garnitur od Armaniego ;-)"
Moja rada - zostaw sobie tą ramkę, dobierz odpowiednie klamoty do niej i będzie dobrze!
Napisano 22 luty 2013 - 22:15
Takie potrzebujesz ----> Stery zintegrowane 1,1/8
Ale przed zakupem dokładnie zmierz wnękę w ramie suwmiarką. Pozdrawiam ;-)
Ale przed zakupem dokładnie zmierz wnękę w ramie suwmiarką. Pozdrawiam ;-)
Napisano 22 luty 2013 - 23:42
Jak kolega rowerowyfan, pisze, że zmierzył średnicę i wyszło mu 41,8mm, to potrzebuje stery zintegrowane, ale w standardzie Campagnolo, czyli np. TAKIETakie potrzebujesz ---->
To są całkiem inne stery niż te, które podałeś.
Ale zasada jest jedna: 3 razy mierzyć, raz kupować :-D
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
#35 Gosc_Paweł T._*
Napisano 23 luty 2013 - 11:18
Albo jeszcze lepiej: wziąć ramę pod pachę, wybrać się do sklepu i sprawdzić doświadczalnie. Coś tam rowerowyfan wspominał, że ma kolegę w serwisie. No to tego
EDIT: Swoją drogą 105zł za dwa łożyska + jakieś tam duperszmity to jest zbrodnia.
EDIT: Swoją drogą 105zł za dwa łożyska + jakieś tam duperszmity to jest zbrodnia.
#38 Gosc_Paweł T._*
Napisano 23 luty 2013 - 14:29
Słabo szukasz pierwsze trafienie http://allegro.pl/no...3037078738.html
PS. Nie przejmuj się tymi kątami, bo zdaje się wszystkie łożyska w sterach są ACB i mają takie pochylenie (jedyne słuszne). Może są jakieś wyjątki, ale ja się nie spotkałem.
PS. Nie przejmuj się tymi kątami, bo zdaje się wszystkie łożyska w sterach są ACB i mają takie pochylenie (jedyne słuszne). Może są jakieś wyjątki, ale ja się nie spotkałem.
#40 Gosc_Paweł T._*
Napisano 24 luty 2013 - 11:32
Chyba musisz zdecydować sam. Ja na Twoim miejscu wziąłbym Neco z powodów ekonomicznych: kupiłeś ramę za 300zł, lepiej na stery wydać 13% tej kwoty, niż 33%. Tym bardziej, że to stery zintegrowane. Dwa łożyska, "bieżnia" na widelec, od której nic nie zależy, pierścień rozporowy na górę, od którego nic nie zależy, jakaś nakładka i korek. A i same łożyska nie muszą spełniać wymogów NASA. Co ma tu kosztować 100zł? To jakiś kolejny rowerowy bulszit.
EDIT: Ale zaraz zaraz, Ty będziesz miał widelec full-carbon, tak? To zdaje się stery też muszą być kompatybilne, przede wszystkim gwiazdka? Może niech ktoś inny się na ten temat wypowie, albo poszukaj na forum, bo ja z kompozytów węglowych posiadam zero części i jestem z tego dumny. Ale jeśli sterówka jest z carbonu, to chyba nie można zastosować zwykłej "chamskiej" gwiazdki, bo można popruć włókna. Jakieś ekspandery, cuda? Coś takiego. Widzisz, karbon karbon i tylko w dalsze koszta!
EDIT: Ale zaraz zaraz, Ty będziesz miał widelec full-carbon, tak? To zdaje się stery też muszą być kompatybilne, przede wszystkim gwiazdka? Może niech ktoś inny się na ten temat wypowie, albo poszukaj na forum, bo ja z kompozytów węglowych posiadam zero części i jestem z tego dumny. Ale jeśli sterówka jest z carbonu, to chyba nie można zastosować zwykłej "chamskiej" gwiazdki, bo można popruć włókna. Jakieś ekspandery, cuda? Coś takiego. Widzisz, karbon karbon i tylko w dalsze koszta!