Jump to content

Photo

Rolki jako sposób na wypocenie się podczas przeziębienia

25 replies to this topic

#21 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 26 February 2013 - 12:35

Mnie zazwyczaj pomaga wypocenie się na trenażerze gdy czuje że coś mnie bierze. Zakładam spodnie, bluze, czapke i następnego dnia jestem jak nowy.
http://mathmed.blox....Infekcje-i.html
Polecam lekturę, i wiele innych artykułów na tym blogu, naprawdę mądre rzeczy

też polecam ten blok bardzo fajne rzeczy gościu i pisze i mądre. Z tego co wiem to jest lekarz z zamiłowanie do sportów wytryzmałościowych. Już swe czasu ten blog polecałem.

Tompoz

#22 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 posts
  • SkądKampinoski PN

Posted 26 February 2013 - 13:17

jano_3 Zapewne brak apostrofu w moim poście zmylił Cię i uznałeś, że zaliczam katar do bakteryjnych świństw. Oczywiście, nie.

P.S. Nie tylko, bo można mieć objawy kataru przy wirusówce, bakteryjnych problemach jak również przy alergicznych problemach. Jednak co do możliwości uprawiania sportu przy problemach bakteryjnych będę obstawał przy swoim. Zależnie co Ci dokucza (i jak bardzo), przy braniu antybiotyków można uprawiać sport. Wszystko zależy od tego co Ci dokucza. Ja łykałem antybiotyki, miałem bakteryjne problemy z pęcherzem, jednak nie uniemożliwiło mi to trenowania.

#23 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 posts
  • Skądpolska

Posted 26 February 2013 - 16:12

przy zakazeniu bakteryjnym jakikolwiek wysilek fizyczny jest niewskazany. obserwuje sie nieprawidlowe dzialanie miesnia sercowego (arytmia) prowadzace w skrajnych przypadkach do jego uszkodzenia.
to nie jest tylko gadanie ze nieleczona angina moze uszkodzic serce. tak jest, chociaz na upartego mozna przyjac ze to moj punkt widzenia :-) lub opinia paru konowalow z ktorymi mialem do czynienia.
stan zapalny zatok jak najbardziej moze byc wywolany bakteria, co wiecej jest to niezwykle popularne schorzenie. szacuje sie ze ma je okolo 15% ludzi, tylko w wiekszosci o tym nie wiedza. lecza dopiero ostre stany zapalne - najczesciej srodkami niedozwolonymi w sporcie zawodowym :-)
choroby wirusowe mozna zwyczajnie przeczekac, ewentulanie dla pelnoletnich setka z cola i oklad z piersi.
natomiast bakterii lekcewazyc nie wolno. przy goraczce (dla staruchow jak ja to juz 37,5) bezwzglednie nalezy zaprzestac wysilkow, wygrzac sie pod kolderka czesto posilkujac antybiotykiem na wypadek bakterii. z intensywnego wysilku warto zrezygnowac nawet przez tydzien od zaprzestania zazywania antybiotykow. chyba ze ktos woli nosic rozrusznik w kieszeni (oby)

#24 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 26 February 2013 - 18:55

spros, w 100% się zgadzam. Zresztą ja jak mam bakteryjną infekcję gardła, to ledwo żyję, trenowanie to ostatnia rzecz o jakiej bym pomyślał.

też polecam ten blok

Blok to na osiedlu stoi.

#25 Alex2310

Alex2310
  • Użytkownik
  • 170 posts
  • SkądCzarne/Szczecinek

Posted 26 February 2013 - 20:05

Na początku stycznia moi rodzice się rozłożyli, najpierw mama później tata. Broniłem się ale po paru dniach zaczęło boleć gardło. Pomyślałem o takim sposobie pozbycia się choroby. Przed wypoceniem wypiłem herbatę z cytryną, wsiadłem na rower na pół godziny. Po także herbata z cytryną, do kolacji sosik chrzan + świeżo wyciśnięty czosnek. Na następny dzień zero problemów z gardłem.

#26 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 09 April 2013 - 10:46

wicklowman, pochwal sie efektami swojej metody 'wypoceniowej'. Zastosowałeś? Z jakim efektem? Wszelkie wnioski przydadzą się innym.

Reply to this topic